Βανίλια: Θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία

Λέγεται πως στην Μεσόγειο έφτασε μέσω του Μεγάλου Αλεξάνδρου,

Η βανίλια είναι ένα δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού που διακρίνεται για την πλούσια γεύση και το έντονο άρωμα.

Ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών, του γένους Προύμνη και συγγενεύει με τα ροδάκινα και τα βερίκοκα.

Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, όπου εκτός από αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους, αποτελούσε σύμβολο σοφίας και καλής τύχης.

Λέγεται πως στην Μεσόγειο έφτασε μέσω του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Φαίνεται ότι ο διάσημος Μακεδόνας στρατηλάτης, μαγεύτηκε από την υπέροχη ζουμερή γεύση, το έντονο και πλούσιο άρωμα του φρούτου και θέλησε να διαδώσει τη φήμη του σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι και έγινε. Σήμερα, η βανίλια είναι το δεύτερο πιο καλλιεργήσιμο φρούτο παγκοσμίως.

Οφέλη

Η βανίλια δεν είναι απλά ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο, αλλά συνιστά μία βόμβα υγείας. Φορτωμένο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χαρίζουν ευεργετικές ιδιότητες, συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της ευεξίας.

Όπως μαρτυρά και η σκούρα απόχρωση, πρόκειται για ένα φρούτο που περιέχει υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών.

Αυτό σημαίνει πως η τακτική κατανάλωση συμβάλλει στην αποτελεσματική εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία σοβαρών και χρόνιων ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Εκτός από την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και των δυσάρεστων συνεπειών του, οι ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις του αρωματικού φρούτου φαίνεται πως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση όμορφης και υγιούς επιδερμίδας, ανακουφίζει άμεσα τα επώδυνα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αποτρέπει τη δημιουργία φλεγμονής, υποστηρίζει την υγεία των ματιών και εμποδίζει την εμφάνιση διαταραχών στο νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του Alzheimer και της νόσου του Parkinson.

Άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στη σύνθεση της νόστιμης βανίλιας, περιλαμβάνουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Συγκεκριμένα, περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Πρόκειται για χημικές ενώσεις που βοηθούν στην δημιουργία ισχυρού ανοσοποιητικού και οστών, ενώ διακρίνονται για την ικανότητα να βοηθούν στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας του σιδήρου στο σώμα.

Επιπροσθέτως, συμβάλλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να ενισχύεται η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Επιπλέον, οι βανίλιες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να διατηρήσουμε την υγεία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος σε υγιή επίπεδα, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ακόμη και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επίσης, οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με το χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενισχύουν την προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών και προάγουν το αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την υπερκατανάλωση.

Επιλογή και αποθήκευση

Οι βανίλιες είναι φρούτα εποχής, συνεπώς μπορούμε να τις βρούμε σε όλα τα οπωροπωλεία και λαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά την επιλογή προσέχουμε να έχουν ομοιόμορφη και γερή όψη, χωρίς χτυπήματα. Επίσης, το χρώμα τους πρέπει να είναι λαμπερό και ζωηρό, ενώ το άρωμα τους φρουτώδες και έντονο.

Όπως όλα τα φρούτα που περιέχουν ένα μεγάλο κουκούτσι στο εσωτερικό τους, έτσι και οι βανίλιες δεν ωριμάζουν ιδιαίτερα μετά τη συγκομιδή τους. Πάρα ταύτα, εάν οι καρποί που επιλέξαμε είναι άγουροι, μπορούμε να τους αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες. Εναλλακτικά, φυλάσσονται μέσα στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα.