Βενζίνη στα 2,35 ευρώ «για τα μάτια του Ζελένσκι»!

Βενζίνη στα 2,35 ευρώ «για τα μάτια του Ζελένσκι»!
Βενζίνη στα 2,35 ευρώ «για τα μάτια του Ζελένσκι»!

Στο 10,2 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο.

Για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια η Ελλάδα κατέγραψε πληθωρισμό του άνω του 10% (10,7% τον Δεκέμβριο του 1994 και 10,9% για το σύνολο του έτους), και μάλιστα σε ένα περιβάλλον ενεργειακής κρίσης, όπου η βενζίνη πωλείται λόγω των κυρώσεων στην Ρωσία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερψήφισε, στα 2,5 ευρώ!

Ήδη στις Κυκλάδες έχει φτάσει 2,35 ευρώ!

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του, προβλέποντας τώρα ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6% (από πρόβλεψη 0,8% στον προϋπολογισμό).

Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν επιμονή, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά στενάζουν εξαιτίας της εντεινόμενης ακρίβειας.

Ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ έφτασε στο 10,2%. 

Απλησίαστες οι τιμές καυσίμων σε Περιφέρεια και νησιά

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή της βενζίνης, αγγίζοντας, πλέον, τα 2 ευρώ και 17 λεπτά το λίτρο πανελλαδικά! 

Στις Κυκλάδες η μέση τιμή η τιμή «σκαρφάλωσε» στα 2,349 ευρώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Καυσίμων κι αν «σκαλίσει» κανείς τα στοιχεία ανά νησί και δήμο, θα διαπιστώσει ότι η φτηνότερη τιμή εντοπίζεται στη Νάξο με 2,239 ευρώ και η ακριβότερη στην Αμοργό με 2,6 ευρώ, η οποία είναι και η υψηλότερη σε όλη την Ελλάδα.

Φυσικά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις Κυκλάδες, καθώς φωτιά και λάβρα είναι οι τιμές στα Δωδεκάνησα (2,291 ευρώ), σε Κέρκυρα- Κεφαλλονιά (2,214 ευρώ), στη Λευκάδα (2,217 ευρώ), στην Κρήτη (2,21- 2,22 ευρώ), ακόμα και στην Ευρυτανία (2,264 ευρώ).

Αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σήμερα

Η σημερινή ημέρα θα είναι μάλιστα πιο δύσκολη για τους οδηγούς, καθώς σύμφωνα με τους πρατηριούχους, οι νέες παραλαβές αμόλυβδης θα είναι ακόμα πιο «τσουχτερές». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο site της η ΠΟΠΕΚ, «με κάθε επιφύλαξη, την Τρίτη 10 Μαΐου, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στη χονδρική τιμή διυλιστηρίου για τις νέες παραγγελίες στις βενζίνες, μειώσεις στο πετρέλαιο κίνησης ΒΙΟ και αύξηση στο υγραέριο κίνησης». 

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η Ευρώπη λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς το εμπάργκο που πρότεινε η Κομισιόν για το ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να οδηγήσει σε ένα «τσουνάμι» αυξήσεων, αλλά και σε σοβαρές ελλείψεις στην αγορά. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποιεί για ελλείψεις στο πετρέλαιο και στην βενζίνη, εάν τελικά επιβληθεί στο εμπάργκο, ενώ την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Ifo προειδοποιεί για τις ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο από τους Πρασίνους Ρόμπερτ Χάμπεκ  το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Κομισιόν θα μπορούσε να οδηγήσει προσωρινά σε σημαντικές ελλείψεις πετρελαίου. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ενδέχεται για ένα χρονικό διάστημα να έχουμε πολύ λίγο diesel και πολύ λίγη βενζίνη» είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή RTL Direkt.

Μάλιστα οι ελλείψεις αναμένονται πιο έντονες κυρίως στην ανατολική Γερμανία αλλά και το Βερολίνο, διότι αυτές οι περιοχές τροφοδοτούνται με παράγωγα του πετρελαίου από το μεγάλο διυλιστήριο στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου, το οποίο επεξεργάζεται προς το παρόν αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο.

Aυτά τα δεδομένα βεβαίως οδηγούν σε νέες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης και του diesel. Οι τιμές στα γερμανικά πρατήρια καυσίμων αυτή τη στιγμή κινούνται ήδη πάνω από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC, ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης κοστίζει 2,002 ευρώ κατά μέσο όρο στη Γερμανία, σημειώνοντας αύξηση 0,048 ευρώ από την περασμένη εβδομάδα. Η τιμή του diesel κινείται επίσης στα 2,075 ευρώ, δηλαδή 0,056 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Κι όλα αυτά, ενώ στο μεταξύ η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει πέσει από το 36% στο 12%.

pronews.gr