Βιταμίνη D: Πέντε φυσικοί τρόποι να την αυξήσετε

Η βιταμίνη D είναι από τις πιο χρήσιμες βιταμίνες στον οργανισμό μας
Η βιταμίνη D είναι από τις πιο χρήσιμες βιταμίνες στον οργανισμό μας

Η βιταμίνη D είναι από τις πιο χρήσιμες βιταμίνες στον οργανισμό μας καθώς προσφέρει πλήθος ωφέλιμων ενεργειών στο σώμα μας. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας, βοηθάει στην διατήρηση των οστών σε καλή κατάσταση, επηρεάζει την ανάπτυξη του σώματος μας.

Παίζει σημαντικό ρόλο στο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος ενώ τελευταίες έρευνες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα δεδομένα των ερευνητών ότι παγκοσμίως παρατηρείται μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, μας κάνει να στραφούμε σε επιλογές που θα αυξήσουν την παρουσία της στο σώμα μας.

Δείτε παρακάτω φυσικούς τρόπους που θα αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ σας:

Βγείτε στον ήλιο

Το σώμα είναι σε θέση να παράγει βιταμίνη D από μόνο του, αρκεί να έχουμε εκτεθεί σε ηλιακή ακτινοβολία. Παράγοντες όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, χρώμα δέρματος, καλλυντικά και ανιηλιακά επηρεάζουν την παραγωγή της πολυπόθητης βιταμίνης.

Καταναλώστε αυγά

Οι κρόκοι των αυγών είναι πολύ καλή πηγής βιταμίνης D, και κυρίως αυτά που είναι ελευθέρας βοσκής.

Προτιμήστε ενισχυμένα τρόφιμα

Πολλές εταιρείες παράγουν πλέον γάλα και δημητριακά με ενίσχυση βιταμίνης D, ώστε να απορροφούνται ευκολότερα όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Λιπαρά ψάρια και θαλασσινά

Η θάλασσα μας προσφέρει πολλύς θησαυρούς, και έχει βρεθεί πως σε σε λιπαρά ψάρια και θαλασσινά υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης D. Σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά που κάνουν καλό στη καρδιά τα κάνουν σύμμαχό σας στη καθημερινότητα.

Μανιτάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

Κυρίως τα άγρια μανιτάρια, παράγουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, λόγω της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

Μεγάλη προσοχή, αν πιστεύετε ότι τρέφεστε σωστά και πάλι τα επίπεδα βιταμίνης D, είναι χαμηλά, πρέπει να δείτε κάποιον ενδοκρινολόγο, καθώς το πρόβλημα μπορεί να είναι ορμονικό.