Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση εργασίας – Οι νέοι μισθοί

Ομόφωνα ψηφίστηκε από μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης (ΑΣΕ) η εισήγηση να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων προκειμένου να εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) έχει καταγγείλει ότι η καθυστέρηση κατά 4 μήνες κήρυξης της υποχρεωτικότητας της σύμβασης άνοιγε « παράθυρο» στους εργοδότες να μην χορηγούν την αύξηση 5.5% για το 2023 που όριζε η σύμβαση  επικαλούμενοι  το γεγονός ότι δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπέγραψε τη Σύμβαση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χόντζογλου επισημαίνει οτι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. «Δεν πρέπει να καθυστερήσει ο υπουργός να υπογράψει την υποχρεωτική εφαρμογή της σύμβασης. Πριν δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ, οι εργοδότες δε θα εφαρμόσουν τη σύμβαση και η τουριστική περίοδος το Πάσχα αρχίζει.»

Η νέα διετής σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων προβλέπει αύξηση 5,5% για το 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

αράλληλα η νέα συλλογική συμφωνία, προβλέπει την παράταση της διευθέτησης εργασίας τις ημέρες ανάπαυσης (δηλαδή τη δυνατότητα να σε καλεί στην δουλειά ο εργοδότης, αν παραστεί ανάγκη) από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Οκτωβρίου (αντί 1η Ιουνίου με 30 Σεπτεμβρίου που ίσχυε στην προηγούμενη σύμβαση) υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Η ξενοδοχειακή μονάδα έχει πληρότητα άνω του 70%.

Ο εργοδότης έχει επαναπροσλάβει νωρίτερα έως τις 15 Μαΐου τους εποχικούς υπαλλήλους.

Επίσης, οι νέοι μισθοί  θα ισχύουν και για τους εργαζόμενους που προέρχονται από τις εταιρίες ενοικίασης προσωπικού, οι οποίοι μέχρι σήμερα αμείβονταν με τον κατώτερο μισθό.

Οι  εισαγωγικοί νέοι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2023 μετά την αύξηση 5,5% διαμορφώνονται από 835 έως 911 ευρώ και στη συνέχεια προστίθενται το επίδομα γάμου 10%, το επίδομα σχολής, τα νυχτερινά, οι αργίες και η προϋπηρεσία. Δηλαδή, ο μικτός μισθός για έναν υπάλληλο ξενοδοχείου με 10 χρόνια προϋπηρεσία ανέρχεται σε περίπου 1.200 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι νέοι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

Κατηγορία Α’

Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη.

Βασικός μισθός 911,34 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.481,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.316,4 ευρώ.

►Διαβάστε και: Τετραήμερη εργασία: 1 στους 3 εργαζόμενους θα δήλωνε παραίτηση για… χάρη της

Κατηγορία Β’

Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή.

Βασικός μισθός 892,11 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.531,32 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.292,39 ευρώ.

Κατηγορία Γ’

Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη – καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη.

Βασικός μισθός 874,45 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.431,61 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.270,31 ευρώ.

Κατηγορία Δ’

Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

Βασικός μισθός 835,64 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.337,42 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.

Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.221,69 ευρώ.

Εξαιρούνται οι νεοπροσληφθέντες, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία, όσοι δηλαδή προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι οποίοι θα μπορούν να αμείβονται για 15 μήνες με 740 ευρώ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση.

Διατηρούνται επίσης κομβικά θεσμικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων, αλλά και το επίδομα μετεκπαίδευσης στο 10%. Παράλληλα παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) συνεχόμενα, αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.