Υγεία: 4 στόχοι που πρέπει να βάλετε μετά τα 50

Υγεία: 4 στόχοι που πρέπει να βάλετε μετά τα 50

Δείτε πώς θα φροντίσετε την υγεία σας μετά τα 50

Πρωταρχικός στόχος σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι η διατήρηση ή η βελτίωση της υγείας σας. Υιοθετήστε τις παρακάτω συνήθειες για να ζήσετε άλλα 50 χρόνια:

1. Ασκηθείτε

Η κίνηση είναι απαραίτητη για να έχουμε δυνατούς μυς, ακμαίο εγκέφαλο και φυσικά, γερή καρδιά.

Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας θα αλλάξει και μπορεί να διαπιστώσετε ότι εκτελείτε ορισμένες κινήσεις πιο περιορισμένα.

Η προπόνηση δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, την οστική πυκνότητα και επομένως τη δύναμη και την αντοχή σας μεγαλώνοντας.

Οι ασκήσεις cardio είναι επίσης σημαντικές καθώς, μεταξύ άλλων, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Για τη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και τη μείωση του κινδύνου τραυματισμών, ενσωματώστε στο πρόγραμμά σας προπονήσεων διατάσεις, yoga ή pilates.

2. Φάτε περισσότερα λαχανικά

Προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και η διαχείριση τυχόν εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Προβλήματα υγείας, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, η οστεοπόρωση, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2, μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτή την ηλικία.

Σύμφωνα με έρευνα σε γυναίκες μέσης ηλικίας που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research δύο σαλάτες την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αύξησης των επιπέδων χοληστερόλης (που οι περισσότερες γυναίκες συχνά βλέπουν στην εμμηνόπαυση), καθώς και στη διαχείριση του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Δώστε, επίσης, έμφαση στα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, η χολίνη, τα ωμέγα-3, το ιώδιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το σελήνιο, γιατί τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

3. Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι

Οι ειδικοί συνιστούν να δοκιμάζετε νέα πράγματα και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που κινούν το σώμα σας και οξύνουν το μυαλό.

Η έρευνα δείχνει ότι οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού που προωθούν την κοινωνικότητα, όπως τα ομαδικά μαθήματα, μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ο χορός, για παράδειγμα, είναι μια κοινωνική δραστηριότητα που γυμνάζει το σώμα και βελτιώνει την απόδοση του νου.

Η ενασχόληση με την τέχνη (π.χ. ζωγραφική) μπορεί να φρενάρει τη γνωστική εξασθένιση και τα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία, ενώ η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ενισχύει την προσοχή και την εστίαση και, εάν την εξασκείτε τακτικά, μπορεί να τονώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

4. Μην αμελείτε τις εξετάσεις σας

Δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από την πρόληψη.

Ό,τι βρίσκουμε νωρίς έχει πολύ περισσότερες και καλύτερες πιθανότητες να θεραπευτεί πλήρως.

Ανάλογα βέβαια με το φύλο, την ηλικία και πιθανώς κάποια προβλήματα, ευαισθησίες, συνήθειες αλλά και το κληρονομικό σας ιστορικό, ο γιατρός σας θα καθορίσει ποιες εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει το ετήσιο τσεκ απ σας.