Μια ολική έκλειψη της Σελήνης θα σημειωθεί την Κυριακή 15 Μαϊου, γνωστή και ως «ματωμένο φεγγάρι».

Υπερπανσέληνος Μαΐου: Την Κυριακή θα δούμε το «ματωμένο φεγγάρι»

Αυτή θα είναι η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις το 2022. Η επόμενη θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου

Μια ολική έκλειψη της Σελήνης θα σημειωθεί την Κυριακή 15 Μαϊου, γνωστή και ως «ματωμένο φεγγάρι».

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, το φως που θα φτάνει τη σελήνη θα έχει διαθλαστεί μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, με αποτέλεσμα το χρώμα της να αλλάζει από γκρι σε ροζ και στη συνέχεια απο πορτοκαλί σε κόκκινο.

Η υπερπανσέληνος του Μαΐου αναμένεται να κορυφωθεί στις 16 Μαΐου.

Αν και η επερχόμενη πανσέληνος αποκαλείται από τους αστρονόμους ως «ματωμένο φεγγάρι», λόγω της ολικής έκλειψης Σελήνης, κανονικά η πανσέληνος του Μαΐου είναι γνωστή ως το «φεγγάρι των λουλουδιών».

Αυτό το όνομα καθιερώθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής καθώς αυτή είναι η περίοδος που παρατηρείται η εμφάνιση πολλών ειδών λουλουδιών.

Δεν χρειάζεστε ειδικά γυαλιά για να κοιτάξετε τον ουρανό, όπως στην ηλιακή έκλειψη. Τα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο θα βελτιώσουν την εμπειρία.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στις 16 Μαΐου στις 07:30.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από τμήματα της Αμερικής, της Ανταρκτικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και του ανατολικού Ειρηνικού, σύμφωνα με το Space.com.

Αυτή θα είναι η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις το 2022. Η επόμενη θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου 2022.

Σημειώνεται πως ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιείται όταν το φεγγάρι φαίνεται λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο αφού βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.

«Επειδή η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, το φεγγάρι είναι μερικές φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι άλλες φορές κατά τη διάρκεια της τροχιάς του», σύμφωνα με τη NASA.

Μπορείτε παρακολουθήσετε και live από τη NASA το φαινόμενο: