Ζ.Μπορέλ: «Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας» – Οι Ευρωπαίοι «αυτοκτονούν» εν μέσω χειμώνα

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας» – Οι Ευρωπαίοι «αυτοκτονούν» εν μέσω χειμώνα
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας» – Οι Ευρωπαίοι «αυτοκτονούν» εν μέσω χειμώνα

Θα συνεχιστούν και οι προμήθειες οπλικών συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας

Ένα πολύ δύσκολο χειμώνα αναμένεται να ζήσουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι πολίτες καθώς η ΕΕ αποφάσισε να «αυτοπυροβοληθεί» για ακόμα μία φορά και να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Ρωσία και να συνεχίσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου για κήρυξη μερικής επιστράτευσης και αποστολής 300.000 επιπλέον ανδρών στην Ουκρανία.

Έτσι η οικονομική πληγή για την ΕΕ  και την ευρωπαϊκή βιομηχανία αναμένεται να μεγαλώσει όχι μόνο λόγω των αντι-ρωσικών κυρώσεων αλλά και γιατί θα συνεχίζει να δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Κι όλα αυτά ενώ μπαίνει ο χειμώνας και οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν σημαντικό πρόβλημα διαβίωσης.

Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις έχουν εμποδίσει τους Ευρωπαίους να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενέργεια ενώ αντίθετα οι Ρώσοι πέραν του ότι διαθέτουν άφθονα ενεργειακά αποθέματα για τον εαυτό τους έχουν βρει με άνεση νέες αγορές για να τα πουλήσουν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προχωρήσουν στην προετοιμασία και στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε άτυπο συμβούλιό τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η απόφαση έρχεται μερικές ώρες μετά τη διαταγή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπορέλ είπε πως οι 27 έλαβαν την πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κλαδικές και ατομικές κυρώσεις, που θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία.

Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν επίσης να συνεχιστούν οι προμήθειες όπλων στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπορέλ έκανε την αναγγελία αυτή μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια του οποίου υιοθετήθηκε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται «σθεναρά η πιο πρόσφατη κλιμάκωση της Ρωσίας».

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είχε ανακοινώσει από χθες το βράδυ πως θα προχωρούσαν σε αυτές τις αποφάσεις οι οποίες ήταν προειλημμένες.