5 κορυφαίες πρεβιοτικές τροφές που είναι καλύτερες από τα σκευάσματα του φαρμακείου

Οι πηγές πρεβιοτικών τροφίμων είναι εξίσου σημαντικές με τα προβιοτικά σε μια υγιεινή διατροφή και είναι σημαντικό να υπάρχουν σε κάθε ισορροπημένη διατροφή

Οι πηγές πρεβιοτικών τροφίμων είναι εξίσου σημαντικές με τα προβιοτικά σε μια υγιεινή διατροφή και είναι σημαντικό να υπάρχουν σε κάθε ισορροπημένη διατροφή για καλύτερη υγεία. 

Τα προβιοτικά έχουν γίνει κοινός τόπος όταν αναζητά κανείς να επιτύχει μια υγιεινή διατροφή και είναι εξίσου σημαντικά με τα προβιοτικά στην οικοδόμηση ενός υγιούς εντέρου. Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ βρήκαν πέντε τρόφιμα που παρέχουν φυσικά τη μεγαλύτερη πρεβιοτική ενίσχυση για την καλή υγεία του εντέρου. Τα κρεμμύδια και τα χόρτα πικραλίδας είναι μεταξύ αυτών των πέντε τροφίμων πλούσιων σε πρεβιοτικά. Μια παγκόσμια έρευνα της βιομηχανίας διαπίστωσε ότι το 80% των καταναλωτών λαμβάνουν καθημερινά ένα προβιοτικό.

Τα ράφια των καταστημάτων είναι γεμάτα από προβιοτικά συμπληρώματα και ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων προσθέτουν ακόμη και προβιοτικά στις προσφορές τους. Σε μια εκπομπή για ένα υγιές έντερο , τα προβιοτικά κλέβουν σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής. Ωστόσο, τα πρεβιοτικά είναι ένας σημαντικός συμπρωταγωνιστής για τον οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν περισσότερα, καθώς βοηθούν να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία των προβιοτικών.

Βαλέ στην καθημερνή σου διατροφή τις 5 καλύτερες πηγές πρεβιοτικών

Οι 5 κορυφαίες πρεβιοτικές τροφές:

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις πρεβιοτικές πληροφορίες 8.690 διαφορετικών τύπων τροφίμων που περιέχονται στη βάση δεδομένων τροφίμων και θρεπτικών συστατικών για διατροφικές μελέτες. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι περίπου το 37% των τροφίμων στη βάση δεδομένων περιείχαν πρεβιοτικά. Τα πέντε τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά – μεταξύ 79-243 χιλιοστογραμμάρια πρεβιοτικών ανά γραμμάριο τροφίμου – ήταν:

Πικραλίδα
Αγκινάρες
Σκόρδο
Πράσα
Κρεμμύδια

σπαραγγια δεμενα σε σπαγγο

«Δεν εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι αυτά τα τρόφιμα “είχαν τη μεγαλύτερη πρεβιοτική δύναμη”, καθ’ εαυτήν, καθώς η προηγούμενη βιβλιογραφική ανασκόπηση είχε δείξει ότι αυτά τα τρόφιμα ήταν πλούσια σε πρεβιοτικά», δήλωσε η Cassandra Boyd, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και παρουσιάστρια της μελέτης, η οποία διεξήγαγε την έρευνα αυτή με τον Dr. John Gieng, επίκουρο καθηγητή διατροφικών επιστημών στο Τμήμα Διατροφής, Επιστήμης Τροφίμων και Συσκευασίας στο San José State University.

«Εχώντας αυτά τα δεδομένα εκπλαγήκαμε από το πόσο σχετικά μικρές μερίδες αυτών των τροφίμων περιείχαν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρεβιοτικών της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά (ISAPP) 5 γραμμάρια. Για παράδειγμα, αν ένα μικρό κρεμμύδι τείνει να είναι περίπου 4 ουγγιές, τότε καταναλώνοντας περίπου μισό μικρό κρεμμύδι μέσα στην ημέρα μπορεί κανείς να καταναλώσει τα συνιστώμενα 5 γραμμάρια πρεβιοτικών”, εξήγησε η Boyd στο Medical News Today.

Βαλέ στην καθημερνή σου διατροφή τις 5 καλύτερες πηγές πρεβιοτικών

Άλλες τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά που βρέθηκαν μέσω της μελέτης περιλαμβάνουν τα κρεμμυδάκια, , τα κουκιά (γνωστά και ως μαυρομάτικα μπιζέλια), τα σπαράγγια και τα δημητριακά Kellogg’s All-Bran. Όλα αυτά τα τρόφιμα περιέχουν περίπου 50-60 χιλιοστόγραμμα πρεβιοτικών ανά γραμμάριο τροφίμου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι κατατάσσονται χαμηλά σε πρεβιοτικά. Και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα έλαια και το κρέας είχαν ελάχιστη έως καθόλου περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά.

Βαλέ στην καθημερνή σου διατροφή τις 5 καλύτερες πηγές πρεβιοτικώνPIN IT
Πρεβιοτικά vs προβιοτικά – ποια είναι η διαφορά

Τα προβιοτικά είναι μία αξιόπιστη πηγή είναι μικροοργανισμοί που οι άνθρωποι καταναλώνουν ή εφαρμόζουν στο σώμα τους. Καθώς είναι συχνά τα ίδια «καλά» βακτήρια που ζουν στο μικροβίωμα του εντέρου, ελπίζεται ότι παρέχουν οφέλη για την υγεία, όπως η βοήθεια στην πέψη των τροφών και η συνδρομή στη διατήρηση της ισορροπίας ολόκληρου του σώματός σας. Η κατανάλωση πραγμάτων όπως ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, και το αλκοόλ μπορεί μερικές φορές να σκοτώσει τα χρήσιμα βακτήρια, αφήνοντας το άτομο με ένα μη ισορροπημένο έντερο. Η προσθήκη προβιοτικών πίσω στον οργανισμό μέσω συμπληρωμάτων ή η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανοTrusted Source, το κεφίρ και το kimchi, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του μικροβιώματος.

σκελιδες σκορδου

Προκειμένου να παραμείνουν ζωντανά, τα «καλά» βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου και τα όποια προβιοτικά βακτήρια καταναλώνει κανείς χρειάζονται κάτι να φάνε. Σε αυτό το σημείο έρχονται τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες που δεν είναι εύπεπτες από τον οργανισμό. Καθώς περνούν από το πεπτικό σύστημα, τα προβιοτικά τρέφονται από αυτά για να παραμείνουν ζωντανά και να αναπτυχθούν. «Τα πρεβιοτικά είναι υγιεινά ακριβώς επειδή έχει υποδειχθεί ότι βελτιώνουν το μικροβίωμα», δήλωσε ο Boyd. «Είναι υποστρώματα που τα ωφέλιμα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν άμεσα για να προσδώσουν οφέλη για την υγεία του ξενιστή, καθώς τα βακτήρια αυτά εκτελούν λειτουργίες που είναι επωφελείς για την ανθρώπινη υγεία».

Εκτός από την υποστήριξη των προβιοτικών, τα πρεβιοτικά είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν σε:

απορρόφηση ασβεστίου
εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα
μετακινεί την τροφή μέσω του πεπτικού συστήματος ταχύτερα, μειώνοντας τους κινδύνους δυσκοιλιότητας

πρασινε αγκιναρες

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να αξιολογηθεί πώς τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ορισμένες ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την παχυσαρκία, καθώς και να προλάβουν ορισμένες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Διάβασε επίσης:

3 πρωινά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που θα σε κρατήσουν χορτάτη μέχρι και το μεσημέρι

Ξεκινώντας τη μέρα σου με ένα νόστιμο και πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό μπορεί να σε βοηθήσει να προετοιμαστείς για μια γεμάτη μέρα. Δοκίμασε να φτιάξεις αυτές τις συνταγές σε ταψάκια που θα πληρούν όλες τις διατροφικές παραμέτρους υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες με τουλάχιστον 15 γραμμάρια ανά μερίδα.

Αυγά

Συστατικά όπως τα αυγά, το μπέικον, το σπανάκι και το τυρί δίνουν σε αυτές τις συνταγές την πρωτεΐνη που χρειάζονται για να σε βοηθήσουν να νιώθεις ικανοποιημένη μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Το μόνο σίγουρο είναι πώς με την επιλογή αυτή το πρωινό σου θα σε «γεμίσει» ενέργεια μέχρι το μεσημεριανό σου γεύμα!