Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Η καλλιέργεια του αμπελιού παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και είναι αρκετά απαιτητική σε καλλιεργητική φροντίδα. Ειδικότερα, η εποχή φύτευσης αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για να έχει επιτυχία η ανάπτυξη του αμπελιού και να θέσουμε της βάσεις για μία πλούσια παραγωγή.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια εποχή φυτεύουμε αμπέλι και κρεβατίνα, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για το φύτεμα ώστε να απολαμβάνουμε νόστιμα σταφύλια και υπέροχο κρασί.

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς; Το αμπέλι αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με αμπελουργικές παραδόσεις και ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα.

1. Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτεμα αμπελιού;

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση αμπελιού και τη δημιουργία νέου αμπελώνα είναι από τα μέσα του χειμώνα μέχρι τις αρχές τις άνοιξης. Το αμπέλι φυτεύεται με μοσχεύματα, τμήματα βλαστών από μέρος του ξύλου που οι καλλιεργητές ονομάζουν κληματόβεργες. Οι βέργες για το φύτεμα μπορούν να προέρχονται από το κλάδεμα του αμπελιού που γίνεται την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Βέβαια, οι επαγγελματίες αμπελουργοί συνήθως προμηθεύονται από φυτώρια γυμνόριζα φυτά αμπελιού, δηλαδή έτοιμα φυτά στα οποία δεν περιβάλλεται η ρίζα από χώμα. Προτιμούμε τα έρριζα εμβολιασμένα μοσχεύματα αμπελιού, δηλαδή τμήματα βλαστού αμπελιού που έχουν εμβολιαστεί σε ανθεκτικό υποκείμενο με ρίζες, τα οποία είναι πολύ πιο ανθεκτικά.

2. Πότε φυτεύουμε κληματαριά στον κήπο και στην αυλή μας;

Αντίστοιχα με το αμπέλι, η φύτευση της κληματαριάς στον κήπο και στην αυλή μας, μπορεί να γίνει στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης με τις κληματόβεργες. Στα φυτά που προορίζονται για κρεβατίνα έχουμε περισσότερη ευελιξία συγκριτικά με το αμπέλι, καθώς σε φυτώρια βρίσκουμε και φυτά που έχουν ριζώσει σε γλάστρες. Tα συγκεκριμένα ριζωμένα φυτά αμπελιού μπορούν να φυτευτούν σχεδόν όλες τις εποχές του έτους, εκτός από περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

3. Ποιες ποικιλίες αμπελιού επιλέγουμε να φυτέψουμε;

Ανάλογα αν προορίζονται για παραγωγή κρασιού, για παραγωγή σταφυλιών επιτραπέζιας χρήσης ή ποικιλίες για παραγωγή σταφίδας, έχουμε πολλές εκλεκτές ντόπιες ποικιλίες και αρκετές ξένες ποικιλίες σταφυλιού που ξεχωρίζουν:

Λευκές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιού:

Σαββατιανό, Ασύρτικο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Nτεμπίνα, το Αθήρι, Sauvignon Blank Chardonay Κόκκινες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιού: Λημνιό, Μαυροδάφνη, Μοσχοφίλερο, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Λευκές επιτραπέζιες ποικιλίες αμπελιού:

Σουλτανίνα, όψιμο Εδέσσης, Ραζακί, Italia, Superior, Thompson και Victoria. Κόκκινες επιτραπέζιες ποικιλίες αμπελιού: Αττική, η Φράουλα, ο Σιδηρίτης, το Επτάκιλο, ενώ από ξένες ποικιλίες το Cardinal και το Crimson.

4. Ποια είναι τα βασικά βήματα για τη φύτευσης ενός αμπελιού;

Η διαδικασία εγκατάστασης ενός αμπελώνα απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια: Επιλέγουμε προσεκτικά την κατάλληλη ποικιλία αμπελιού για κρασί ή για επιτραπέζια χρήση ανάλογα το έδαφος και το κλίμα της περιοχής που καλλιεργούμε.

Κάνουμε ανάλυση εδάφους για να προσδιορίσουμε τα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος. Επιλέγουμε τα κατάλληλα υποκειμένα αμπελιού ανάλογα την ποικιλία που θέλουμε και την περιεκτικότητα του εδάφους σε ανθρακικό ασβέστιο. Κάνουμε βαθύ όργωμα του εδάφους, απομακρύνουμε τις πέτρες και ισοπεδώνουμε το χώμα με κατάλληλα καλλιεργητικά μηχανήματα και εργαλεία.

Εμπλουτίζουμε το χώμα και βελτιώνουμε το έδαφος προσθέτοντας οργανική ουσία με τη μορφή κοπριάς και κομπόστ, καθώς και το κατάλληλο κοκκώδες λίπασμα. Προσδιορίζουμε τις καταλλήλες αποστάσεις φύτευσης ανάλογα το σύστημα διαμόρφωσης του αμπελιού που έχουμε επιλέξει και τη γονιμότητα του εδάφους.

Ανοίγουμε τους λάκκους φύτευσης, φυτεύουμε τα φυτά αμπελιού, σκεπάζουμε με χώμα και στη συνέχεια ποτίζουμε. Κι ένα μυστικό για την φύτευση του αμπελιού Κατά την φύτευση του αμπελιού, τοποθετούμε πάσσαλους στήριξης και υποστύλωσης ανάλογα με το σύστημα διαμόρφωσης του αμπελιού.