Την ίδια ώρα που η Ελλάδα θα κλείσει άρον άρον τις μονάδες λιγνίτη αυξάνοντας έτσι από μόνη της τις ενεργειακές της ανάγκες οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας κατά το 2019, αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και έφτασαν σε όγκο τα 762 εκ. κυβικά με μια πολύ βασική παράμετρο:
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκαν σε Βουλγαρία και Ελλάδα! Έτσι δηλαδή η Ελλάδα καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών μέσω της Τουρκίας!
Αυτό είναι πρωτοφανές.
Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και την αύξηση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο 35% έως το 2030 είχε δεσμευθεί από τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ουσία διευκολύνοντας την «πράσινη ανάπτυξη» των Γερμανών με την οποία σκοπεύουν να επελάσουν σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Το ότι θα είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι από την Τουρκία το έχουν σκεφτεί στην κυβέρνηση; Πώς θα αποφύγει η Αθήνα την ουσιαστική δορυφοροποίησή της;
Εάν συμβεί ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, περιμένουν στην Αθήνα ότι θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν φυσικό αέριο; Και υπάρχει η εύλογη απορία. Γιατί η χώρα να παραδώσει από μόνη την ενεργειακή της ανεξαρτησία;
Για χάρη του «περιβάλλοντος»; Κι αν συμβεί κάτι με την Τουρκία ποιος θα μας στηρίξει; Οι… οικολόγοι του πλανήτη; Γιατί σίγουρα η Γερμανία δεν θα το κάνει.
Πριν μια εβομάδα ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης φρόντισε να επιβεβαιώσει την δέσμευσή του αυτή με συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική Βild.
«Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν.»
Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες.
Όμως ποιες λιγνιτικές μονάδες κλείνουν στην Δυτική Μακεδονία αλλά και σε όλη την Ελλάδα προς ευχαρίστηση του Βερολίνου;
Το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων που σήμερα λειτουργούν από τη ΔΕΗ μέχρι το 2023, περιλαμβάνει το νέο επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από το ΔΣ της επιχείρησης. Όπως τόνισε τότε στο Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη ο κ. Στάσσης «Η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δε θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2028 και από την τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα βρεθεί στις πρώτες.
Θα επιταχύνουμε το ρυθμό απόσυρσης και μέχρι το 2023 θα έχουμε αποσύρει όλες τις μονάδες που λειτουργούν σήμερα», είχε πει ο κ. Στάσσης υπογραμμίζοντας ότι η απόσυρση είναι εφικτή με βάση την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Η απόσυρση θα συνδυαστεί με ραγδαία αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ!
Καταλάβατε τι έρχεται;
Αναλυτικότερα η λιγνιτική αποεπένδυση, σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και θα περιλαμβάνει τις μονάδες.
Άγιος Δημήτριος 1456MW (πέντε μονάδες)
Αμύνταιο 546MW (δύο μονάδες)
Μελίτη 289MW (μία μονάδα)
Καρδιά 1110MW (4 μονάδες)
Μεγαλόπολη 511MW (2 μονάδες)