Αλλάζουν όλα στο σύστημα υιοθεσιών και αναδοχών στην Ελλάδα, με τις αλλαγές που καθιέρωσε το Υπουργείο Εργασίας.
Σε συνέντευξή της στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογράμμισε ότι πλέον με μία απλή αίτηση και μέσω ενός κρατικού ενιαίου συστήματος (https://www.anynet.gr), καταθέτει τα δικαιολογητικά του και στη συνέχεια ακολουθεί εξάμηνη κοινωνική έρευνα.
Όταν και αν αυτή εγκριθεί, τότε ο υποψήφιος γονέας ή ανάδοχος μπαίνει σε δίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κι έπειτα εντάσσεται στο μητρώο υποψήφιων γονέων. Το σύστημα βγάζει αυτόματα ένα ανωνυμοποιημένο αποτέλεσμα κάθε 24ωρο.
Με το νέο πλαίσιο θα γίνεται ηλεκτρονικό «συνταίριασμα» και διαφανείς διαδικασίες ώστε να βρουν οικογένεια τα παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στα ιδρύματα. Οι αιτήσεις των υποψήφιων οικογενειών για υιοθεσία η αναδοχή θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά προς τον εθνικό φορέα.
Αυτή τη στιγμή, 1747 παιδιά τα οποία φιλοξενούνται σε 82 δομές, κρατικές, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές, σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία τα 700 χαρακτηρίζονται κατάλληλα για αναδοχή και υιοθεσία ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν περίπου 2.000 αιτήσεις υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 500 εξειδικευμένων ατόμων όπως κοινωνικών λειτουργών για την κάλυψη των αναγκών των δομών.
Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που επιτρέπει ο νόμος να επιλέξει ο υποψήφιος ανάδοχος γονέας, η διαδικασία απλουστεύεται πολύ, και μειώνει τον χρόνο κατά τον οποίο, τα παιδιά μπορούν να βρουν μία ζεστή αγκαλιά.
Μέχρι πρότινος ο υποψήφιος γονέας ή ανάδοχος έκανε ξεχωριστές αιτήσεις στις δομές παιδικής προστασίας που υπάρχουν στη χώρα προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητές του. Η διαδικασία ήταν αδιαφανής και δεν προάσπιζε την πολιτική της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από μια παιδοκεντρική πολιτική με επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού.
Η Υφυπουργός τόνισε ότι πλέον μέσα σε έναν χρόνο η υιοθεσία μπορεί να επιτευχθεί, ενώ μέχρι πέρυσι έπρεπε να περάσουν 3 ή και 4 χρόνια.