«Θόλο» προστασίας του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis πρόκειται να εξαγγείλει η Τουρκία πριν τον απόπλου του σκάφους. Οτιδήποτε προσεγγίσει σε μία απόσταση 50 ναυτικών μιλίων θα αναγνωρισθεί και εν συνεχεία θα προσβληθεί σε αέρα, επιφάνεια ή υποθαλασσίως.
Ο απόπλους του Oruc Reis πλέον καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι θα γίνει τα αμέσως επόμενα 24ωρα.
Ο «θόλος» προστασίας της Άγκυρας θα περιλαμβάνει υποβρύχια, αεροπλάνα και πλοία και θα αφορά «no fly zone» πολλών ναυτικών μιλίων γύρω από το σκάφος και αναχαίτιση οποιουδήποτε πλοίου πολεμικού η εμπορικού καθώς και υποβρυχίων στην περιοχή όπου θα πλέει. Πρόκειται για κάτι ανάλογο που είχε επιβάλλει ο βρετανικός Στόλος κατά την πλεύση του στα Φώκλαντ. Τότε βέβαια αφορούσε 300 ναυτικά μίλια, αλλά είχε αποτέλεσμα την βύθιση του καταδρομικού General Berglano από βρετανικό υποβρύχιο.
Οποιοδήποτε πλοίο ή αεροσκάφος κατευθυνθεί προς το Oruc Reis θα αναγνωρισθεί και θα προσβληθεί. Τουρκικά μαχητικά θα βρίσκονται συνέχεια στον αέρα χωρίς να προσγειώνονται χάριν στην ύπαρξη των αεροσκαφών τάνκερ KC-135 τα οποία θα παίξουν κομβικά ρόλο, όπως και τα τουρκικά B-737 MESA τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ηλεκτρονικού πολέμου. (έχουν την δυνατότητα να εξαπολύσουν ηλεκτρονικό πόλεμου διαρκούσης της έρευνας από την κεραία τους).
Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θέλει κατά κύριο λόγο να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση της ελληνικής πλευράς, και κυρίως ένα ρεσάλτο ή ένα εμβολισμό με ένα μη πολεμικό πλοίο, με λίγα λόγια θέλει να εξασφαλίσει πως η Αθήνα δεν θα μπορέσει να «εμποδίσει» το πλοίο.
Η μόνη επιλογή της Αθήνας πλέον είναι να πλήξει το ωκεανογραφικό πλοίο από απόσταση ή να μεταφέρει το θέατρο επιχειρήσεων σε κάποιο άλλο μέρος, όπως πχ η Λιβύη.