Αφγανιστάν:Σεισμός 6,1 Ρίχτερ – Πάνω από 130 νεκροί και 250 τραυματίες

Τουλάχιστον 130 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στο ΑφγανιστάνΚΑΜΠΟΥΛ, 22 Ιουνίου (Reuters) - Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών σκότωσε τουλάχιστον 130 ανθρώπους στο Αφγανιστάν τα ξημερώματα της Τετάρτης

Τουλάχιστον 130 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στο ΑφγανιστάνΚΑΜΠΟΥΛ, 22 Ιουνίου (Reuters) – Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών σκότωσε τουλάχιστον 130 ανθρώπους στο Αφγανιστάν τα ξημερώματα της Τετάρτης, δήλωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 250 άνθρωποι τραυματίστηκαν και διεξάγονται έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 44 χιλιόμετρα (27 μίλια) από την πόλη Khost, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σε βάθος 51 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

«Ισχυρά και μακρά δονήματα», δημοσίευσε ένας κάτοικος της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC).

«Ήταν δυνατό», είπε ένας κάτοικος της πόλης Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Ταρακούνημα έγιναν αισθητά από περίπου 119 εκατομμύρια ανθρώπους στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία, ανέφερε το EMSC στο Twitter.

Φωτογραφίες σε αφγανικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν σπίτια ερείπια.

Ο επικεφαλής του υπουργείου φυσικών καταστροφών της διοίκησης των Ταλιμπάν, Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι, δήλωσε ότι η πλειονότητα των θανάτων ήταν στην επαρχία Πάκτικα, όπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν.

Άλλοι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Khost και πέντε στην επαρχία Nangarhar, είπε, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περισσότερα θύματα.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα στο Πακιστάν.

Η καταστροφή έρχεται καθώς το Αφγανιστάν υφίσταται μια σοβαρή οικονομική κρίση από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον Αύγουστο, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποσύρονταν μετά από δύο δεκαετίες πολέμου.

Σε απάντηση στην εξαγορά των Ταλιμπάν, πολλές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα του Αφγανιστάν και έχουν περικόψει αναπτυξιακή βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.