Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τρώμε πρωινό

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε το πρωινό σας είναι γύρω στις 11 το πρωί.

Ανατροπή: Πότε τελικά είναι προτιμότερο να τρώμε πρωινό και πόσο σημαντικό είναι να μην το παραλείπουμε; Νεότερη μελέτη επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Εσείς πότε τρώτε πρωινό; Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε το πρωινό σας είναι γύρω στις 11 το πρωί. Όπως εξηγεί ο δρ. Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, είναι προτιμότερο να περιμένουμε μερικές ώρες ωσότου να καταναλώσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πλέον πολύ αργότερα το τελευταίο γεύμα από τις προηγούμενες γενιές και σταματούν να τρώνε γύρω στις 9 το βράδυ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι οι συνήθειές μας θα πρέπει να συμβαδίδουν με τις επιστημονικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν ανατρέψει την αντίληψη μας σχετικά με το ποιες συνήθειες είναι τελικά οφέλιμες για την υγεία και ποιες είναι ανθυγιεινές: «Υπάρχει μια απλή αλλαγή που μπορούν να κάνουν όλοι, μεταφέροντας το πρωινό τους από τις 8 π.μ. στις 11 π.μ., η οποία στην πραγματικότητα είναι πιο αποτελεσματική από τις πιο μοντέρνες διαλειμματικές νηστείες, όπως οι διατροφές 5:2, κατά τις οποίες καταναλώνονται κανονικά όλες οι θερμίδες για 5 μέρες και μειώνονται για 2 μέρες».

Το πρωινό στις 11 π.μ. και όχι νωρίτερα και είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια 14ωρη νηστεία (με την έννοια της αποχής από το φαγητό) που επιδρά θετικά στη λειτουργία του μεταβολισμού και και στην απώλεια βάρους, από 2 έως 5 κιλά.

Όπως εξηγεί ο δρ. Tim Spector σχετικά με τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, «Η νηστεία για 14 ώρες την ημέρα, τρώγοντας πρωινό λίγο αργότερα, αλλά συνολικά με την ίδια ποσότητα φαγητού, είναι ευκολότερο να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα. Αποδίδει επειδή τα μικρόβια στο έντερό μας ακολουθούν τον κιρκάδιο ρυθμό, όπως κι εμείς, και χρειάζονται μια περίοδο ανάπαυσης».