Παιδική παχυσαρκία: Καμπάνια για να χάσει η Ελλάδα την πρώτη θέση στην ΕΕ

Σημαντική αύξηση παρατηρείται διαχρονικά και στα ποσοστά της παιδική

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει συνάψει με την Novo Nordisk Hellas παρουσίασε την εκστρατεία πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία με τίτλο «Πάμε να χάσουμε» στην οποία πρωταγωνιστούν οι διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση.


Την αρνητική πρωτιά που κατέχει η Ελλάδα στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία επιχειρεί να μας κάνει να χάσουμε η εκστρατεία με τίτλο «Πάμε να χάσουμε» και πρωταγωνιστές τους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση.

Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως χρόνια, υποτροπιάζουσα και εξελισσόμενη νόσος, αφού σύμφωνα με επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων στον πλανήτη, συγκριτικά με το 1975. Το 2016 περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι 18 ετών και άνω ήταν υπέρβαροι και περισσότερα από 650 εκατομμύρια παχύσαρκοι.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται διαχρονικά και στα ποσοστά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 ετών πάσχουν από παχυσαρκία, ενώ περίπου 8 στα 10 παιδιά και έφηβοι που ζουν με παχυσαρκία, θα πάσχουν από παχυσαρκία και στην ενήλικη ζωή. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές, καθώς η παιδική και εφηβική παχυσαρκία σχετίζονται με πολλαπλές συννοσηρότητες και στην ενήλικη ζωή.

Στην Ευρώπη, το αυξημένο βάρος (συμπεριλαμβανομένης της νόσου της παχυσαρκίας) επηρεάζει 4,4 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη, ηλικίας κάτω των 5 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% όλων των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΔιαΝΕΟσις την οποία υπογράφει το «Χαροκόπειο» Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία.

«Πάμε να χάσουμε»
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει συνάψει με την Novo Nordisk Hellas παρουσίασε σήμερα Πέμπτη την εκστρατεία πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία με τίτλο «Πάμε να χάσουμε» (www.paidikipaxysarkia.gr) και πρωταγωνιστές τους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση.

Η ενημερωτική εκστρατεία «#PameNaXasoume», με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «χάσουμε» την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στα επίπεδα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη και με στόχο να συμβάλει στη δημόσια υγεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε με γνώμονα την ενημέρωση των νέων και των φροντιστών τους για τα οφέλη του αθλητισμού, την αξία της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της φυσικής άσκησης μέσω θετικών βιωμάτων, τη γνωριμία τους με την καλαθοσφαίριση και τα οφέλη του αθλητισμού για τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της καμπάνιας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση της καθιστικής ζωής και του δυτικού τρόπου διατροφής με την παιδική/εφηβική παχυσαρκία αλλά και την υπερβολή που διακατέχει τους γονείς «να φάει το παιδί».

Ο υπουργός Υγείας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΟΚ και της Novo Nordisk Hellas χαρακτηρίζοντάς την ως έναν προπομπό σε μια σειρά δράσεων που θα υλοποιήσει η Πολιτεία με στόχο την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Ο Ευάγγελος Λιόλιος, Πρόεδρος της ΕΟΚ χαρακτήρισε «ιερό καθήκον του αθλητισμού να συνδράμει στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων και η παχυσαρκία είναι ένα από αυτά. Όταν δε, αυτή αφορά τα παιδιά, ο ‘συναγερμός’ ηχεί εντονότερα, αφού το μυαλό δεν ξεχνά ποτέ τι ήταν ως παιδί, άρα και δύσκολα δεν θα συνεχιστεί η πάθηση στο άτομο και όταν ενηλικιωθεί».

Ο κ. Λιόλιος κάλεσε σε εθνική συστράτευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας της παχυσαρκίας, ενώ σε ότι αφορά στην παιδιά τόνισε την σημασία της βιωματικής μάθησης και των θετικών προτύπων. «Ο αθλητισμός μπορεί να τους δώσει και τα πρότυπα, μπορεί να τους δώσει και τη διέξοδο του τι να κάνουν για να διατηρούν και να βελτιώνουν την υγεία τους. Στα παιδιά υπάρχει πρόληψη, αν πάμε στους ενήλικες, το παιχνίδι χάθηκε, έχουμε περάσει στην αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) συμπλήρωσε ότι «για την αναχαίτιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, χρειάζεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να βασίζεται σε 4 πυλώνες, την πρόληψη, την αυτοδιαχείριση του σωματικού βάρους, την ιατρική παρακολούθηση και την εξειδικευμένη φροντίδα. Μέσω της φιλόδοξης αυτής συνεργασίας με την ΕΟΚ, αναλαμβάνουμε σημαντικό ρόλο στον πυλώνα της πρόληψης ξεκινώντας από την κρίσιμη παιδική και εφηβική ηλικία».

Τέλος, η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas, Μαίρη Καραγεώργου, υπογράμμισε ότι «η αποτελεσματική πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας απαιτεί συνεργασία διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων και αυτό το μήνυμα της συνεργασίας θέλουμε να περάσουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, που πρέπει να γίνει μία εθνική υπόθεση».