Αρχική ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ Άγχος αποχωρισμού και σχολική άρνηση παιδιού: Τρόποι αντιμετώπισης

Άγχος αποχωρισμού και σχολική άρνηση παιδιού: Τρόποι αντιμετώπισης

Αν το παιδί σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί το πρωί που αναχωρεί για τον παιδικό σταθμό, επικεντρωθείτε στις παρακάτω στρατηγικές για να βοηθήσετε εσάς και το παιδί σας να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Όταν το παιδί έχει σχολική άρνηση και παράλληλα το κυριεύει το άγχος αποχωρισμού.Το άγχος αποχωρισμού στη νηπιακή ηλικία είναι μια αναμενόμενη συμπεριφορά όπως και η σχολική άρνηση.

Ωστόσο, ο τρόπος αντίδρασης ποικίλλει από παιδί σε παιδί. Ορισμένα νήπια γίνονται ευάλωτα και αναστατώνονται πάρα πολύ εύκολα, ξεσπούν σε κλάματα διαμαρτυρίας, εκδηλώνουν αισθήματα φόβου και άγχους, όταν η μητέρα τους βρίσκεται έξω από το οπτικό τους πεδίο, ενώ άλλα νήπια φαίνονται να εκδηλώνουν ένα κλιμακούμενο άγχος κατά τη διάρκεια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.
Τα νήπια που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με δυο- τρία διαφορετικά σταθερά άτομα που φροντίζουν το παιδί, συνήθως δεν εμφανίζουν έντονο το άγχος αποχωρισμού στη βρεφική ηλικία. Μπορεί όμως, να αρχίσουν να εμφανίζουν δυσκολίες στην ηλικία των 15 ή 18 μηνών.

Οι αποχωρισμοί μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολοι, όταν το παιδί είναι κουρασμένο ή αδιάθετο. Από 18-24 μηνών αρχίζουν να αναπτύσσουν τη διάθεση για ανεξαρτησία, αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση των αποχωρισμών και μπορείς να μιλήσεις μαζί τους, να τους εξηγήσεις.


Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος αποχωρισμού του παιδιού

Αν το παιδί σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί το πρωί που αναχωρεί για τον παιδικό σταθμό, επικεντρωθείτε στις παρακάτω στρατηγικές για να βοηθήσετε εσάς και το παιδί σας να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Συνέπεια

Μείνετε συνεπείς στη διαδικασία αποχωρισμού αλλά και στην ώρα που θα γυρίσετε. Προσπαθήστε να ενημερώνετε το παιδί σας, ειδικά όταν είναι μεγαλύτερο, για την ώρα που θα επιστρέψετε μιλώντας του με έννοιες που καταλαβαίνει π.χ. μετά το φαγητό, μόλις ξυπνήσεις.

Πρωινή ρουτίνα

Δημιουργήστε ένα μικρό τελετουργικό κάθε φορά που πρέπει να το αποχωριστείτε. Στόχος σας είναι να το προετοιμάσετε ότι πρόκειται να φύγετε, για αυτό πρέπει να είναι σύντομος ο αποχωρισμός χωρίς ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση.


Σταθερότητα

Δείξτε σταθερότητα και μην υποκύπτετε στις πιθανές παρακλήσεις του παιδιού καθώς αντιλαμβάνεται την επιρροή που έχουν απέναντί σας.

Ψυχραιμία

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Το άγχος αποχωρισμού που βιώνουν τα παιδιά, όπως προαναφέρθηκε είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Η ανασφάλεια της μητέρας, οι ενοχές, οι πολλές ώρες μακριά από το παιδί λόγω υποχρεώσεων είναι παράγοντες που ανατροφοδοτούν το άγχος του παιδιού και επιδρούν στον ψυχισμό του.

Έγκαιρη παραλαβή

Φροντίστε το άτομο που έχει αναλάβει να παραλαμβάνει το παιδί σας ή εσείς να βρίσκεστε έγκαιρα στην ώρα της παραλαβής από το σχολείο.


Σχολική άρνηση

Η σχολική άρνηση παρατηρείται σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου φύλου και συνήθως παρατηρείται στα νήπια που θα πάνε πρώτα φορά στον παιδικό σταθμό- νηπιαγωγείο καθώς και στην Α’ Δημοτικού, στα παιδιά Γ ή Δ Δημοτικού και κατά την εφηβεία.

Αντιμετώπιση

Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν βαθύτερα αίτια για την σχολική άρνηση, το παιδί θα πρέπει να πηγαίνει σχολείο παρά τις όποιες διαμαρτυρίες του.

Οι γονείς καλό είναι να προσεγγίσουν το παιδί με τέτοιο τρόπο ώστε να νοιώσει ότι είναι δίπλα του και ότι μπορεί να τους εμπιστευτεί.

  • Να συζητήσουν για όσα το προβληματίζει και του δημιουργεί την άρνηση.
  • Να παραμείνουν ήρεμοι αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις φωνές.
  • Να μη γελοιοποιούν τους φόβους και τις φοβίες τους.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com