Ποιο τσάι «καίει» το σπλαχνικό λίπος και επιταχύνει τον μεταβολισμό

Το μαύρο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από οποιοδήποτε άλλο τσάι, ιδιότητα που συνδέεται με την ικανότητά του να «καίει» το σπλαχνικό λίπος.

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να γίνει επικίνδυνο, καθώς περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και οι παθήσεις του ήπατος.

Ποιο τσάι «καίει» το σπλαχνικό λίπος και επιταχύνει τον μεταβολισμό
Υπάρχουν δύο τύποι λίπους: το υποδόριο και το σπλαχνικό.

Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μπορούμε να το πιάσουμε.

Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα και θεωρείται επικίνδυνο επειδή βρίσκεται κοντά σε ζωτικά όργανα, όπως το στομάχι και το έντερο.

Όταν κάποιος θέλει να χάσει το σπλαχνικό λίπος, πρέπει να ακολουθεί υγιεινή διατροφή και να αθλείται.

Έχει φανεί ωστόσο, ότι κάποια αφεψήματα βοτάνων μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στην καύση του σπλαχνικού λίπους.

Μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από οποιοδήποτε άλλο τσάι, ιδιότητα που συνδέεται με την ικανότητά του να «καίει» το σπλαχνικό λίπος.

Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες επίσης συμβάλλουν στην καύση λίπους.

Μελέτη διάρκειας 14 ετών σε 4.280 ενήλικες, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα φλαβονοειδή από τρόφιμα και ποτά, είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο National Library of Medicine, διερεύνησε τις επιπτώσεις του μαύρου τσαγιού στη σύνθεση του σώματος και στο μεταβολισμό.

Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες που έπιναν τσάι. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε τρία φλιτζάνια μαύρου τσαγιού την ημέρα είτε μαύρο τσάι σε σκόνη είτε εικονικό φάρμακο χωρίς γεύση και καφεΐνη.

Οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος, την περιφέρεια της μέσης και των γοφών των εθελοντών για να καταγραφούν πιθανές αλλαγές.

«Σε σύγκριση με τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου, η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού για διάστημα τριών μηνών ανέστειλε την αύξηση του σωματικού βάρους, μείωσε την περίμετρο της μέσης και την αναλογία μέσης / γοφών», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού για διάστημα τριών μηνών, μπορεί να βελτιώσει το σωματικό βάρος και την κατανομή του σωματικού λίπους».

Τσάι Oolong
Το τσάι Oolong είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο τσάι που επίσης έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα.

Μελέτη σε ποντίκια τα οποία κατανάλωναν εκχύλισμα τσαγιού Oolong παράλληλα με μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη, έδειξε ότι αύξησαν λιγότερο το σπλαχνικό λίπος τους, συγκριτικά με εκείνα που ακολουθούσαν την ίδια διατροφή χωρίς να λαμβάνουν εκχύλισμα τσαγιού.

Άλλη μελέτη σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, που κατανάλωναν συνολικά 8 γραμμάρια τσαγιού Oolong την ημέρα επί έξι εβδομάδες, διαπίστωσε ότι το 70% των σοβαρά παχύσαρκων ατόμων παρουσίασαν μείωση άνω του ενός κιλού, ενώ το 22% από αυτούς έχασαν περισσότερα από 3 κιλά.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τσάι Oolong βοήθησε στη μείωση του σωματικού λίπους και του σωματικού βάρους και θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Πηγή: mirror.co.uk