Αν θέλεις ν’ αλλάξει η ζωή σου, πρέπει να αλλάξεις πρώτα εσένα.

Αν θέλεις ν’ αλλάξεις τα αποτελέσματα στη ζωή σου, πρέπει να αλλάξεις εσένα. Και για να σε αλλάξεις, πρέπει να σε γνωρίσεις.

Πριν αρκετά χρόνια, θυμάμαι με είχε ρωτήσει κάποιος: “Γιατί να ασχοληθώ με αυτά τα αυτογνωσιακά, τι θα μου προσφέρει στην καθημερινότητά μου;”. Το θεωρούσε περίεργο, και χάσιμο χρόνου.

Τότε λοιπόν, θυμάμαι πως με είχε συνεπάρει όλος αυτός ο κόσμος, είχα χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της γείωσης, αλλά και δεν είχα απάντηση. Απλά μου άρεσε και με μαγνήτιζε, σαν ασχολία, σαν τρόπος ζωής. Να μη σου πω και σαν μερική αποφυγή της πραγματικότητας. Έχει να κάνει και σε τι χέρια θα πέσεις. Και δυστυχώς ή ευτυχώς, τα περισσότερα για την ώρα τουλάχιστον δεν είναι τόσο καθαρά.

Είτε μιλάμε για αυτογνωσία και εσωτερικές διδασκαλίες, είτε για ψυχανάλυση ή ψυχοθεραπεία, η ουσία όλης της διαδικασίας είναι:

– να γνωρίσεις ποιος είσαι
– να καταλάβεις τη δύναμή σου
– να αναπτύξεις αρετές και συνείδηση
– με σκοπό αρχικά να βελτιώσεις – βοηθήσεις την καθημερινότητά σου
– και σε δεύτερο χρόνο τον στενό σου κύκλο, την οικογένειά σου (βιολογική και ψυχική), κι ανάλογα την τάση σου και το εύρος της “βεντάλιας” σου, την κοινωνία, την χώρα, τον πλανήτη, στο βαθμό που σου αναλογεί.

Θα μου πεις “έχω ένα κάρο προβλήματα και θέματα να λύσω, δε με απασχολεί ή δε μπορώ να ασχοληθώ με αυτά”. Ή “καλά περνάμε στην επιφάνεια τι μας λέτε τώρα όλοι εσείς μια ζωή την έχουμε κι αν δε τη γλεντήσουμε”. Κατ’ αρχάς η αυτογνωσία δεν αναιρεί το γλέντι, αν η αλήθεια είναι πως αλλάζει αρκετά ο τρόπος. Και κατά δεύτερον ο εσωτερικός μηχανισμός και κάλεσμα του καθενός τον πάει εκεί που θέλει, ή “πρέπει”. Και αυτό είναι οκ.

Επίσης ναι, είσαι μικρός σαν ένας κόκκος άμμου στην έρημο ή μια σταγόνα στον ωκεανό, μια μικρή απειροελάχιστη τελίτσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Αλλά είσαι ταυτόχρονα και μέρος του Όλου. Που σημαίνει ότι όπως στη θεωρία του χάους και το “φτερούγισμα της πεταλούδας”, ή στις μελέτες περί του “όλα συνδέονται”, δεν μπορείς να γνωρίζεις τι και πόσο μακριά μπορείς να επηρεάσεις με τον κυματισμό σου στο στιγμιαίο ανοιγόκλεισμα των ματιών του χρόνου, στο άπειρο άχρονο. Αυτό είναι ένα αντιληπτικό παράδοξο.

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ένα ντόμινο τι μπορεί να κάνει; Στο τέλος του άρθρου αξίζει να δεις το βίντεο. Να “δεις” όχι με τα βιολογικά σου μάτια, αλλά τα “άλλα”. Μια μικρή, αμελητέα κίνηση, μπορεί χωρίς να το βλέπεις ή να το καταλαβαίνεις, να επηρεάσει τελείως ασύμμετρα πράγματα που ούτε καν φανταζόσουν. Και δε μιλάμε για τα στημένα από ανθρώπινο χέρι ντόμινο (…).

Η ωφέλιμη γνώση, πρέπει να μοιράζεται. Προφανώς κάποια “άρρητα” δεν είναι για όλους και για κάθε στιγμή. Αλλά σε γενικές γραμμές, η γνώση πρέπει να μοιράζεται σε όλους. Κι όχι μόνο πίσω από κλειστές αίθουσες ή σπίτια κι ανάμεσα σε “εκλεκτούς”.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κάτι να πει, να μεταδώσει, να δώσει πίσω στην ύπαρξη. Δεν μιλάμε για τις γνώμες που είναι σαν το μέρος που δεν πιάνει ήλιος και ο καθένας έχει από μία. Μιλάμε για ωφέλιμο μοίρασμα προς την συλλογικότητα. Κι αν γίνεται από την καρδιά σου με ανιδιοτέλεια, χωρίς προσδοκία αποτελέσματος ή χωροχρόνου δηλαδή, τότε θα δεις πως επίσης θα σου έρθει πίσω με τρόπους που ούτε καν φανταζόσουν. Και μπορεί και να μην το καταλάβεις καν.

Μπορείς να γνωρίζεις μόνο όσο σου επιτρέπει η αντιληπτική σου ικανότητα και η εσωτερική σου όραση. Το καλό ή το κακό έχουν υπόσταση μόνο αν τεμαχίσεις τον χρόνο. Στο βάθος του, δεν μπορείς να γνωρίζεις την αλυσιδωτή αντίδραση που το κάθε φαινομενικά καλό ή κακό θα έχει. Αν λοιπόν ισχύει το ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο ή είναι γραμμένα, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να διαπιστώσουμε σαν ανθρωπότητα τι τελικά είναι γραμμένο. Ή πια κβαντικά σενάρια, πιθανότητες ή παράλληλες / εναλλακτικές πραγματικότητες είναι γραμμένες. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το να έρθουμε σε επαφή με την βαθύτερη μεριά μας. Εκεί, κάτω από όλα τα τσόφλια προσωπικότητας, τραυμάτων και προγραμματισμών, όπου κατοικούν μόνο, ο εσωτερικός σου ήλιος, η ατόφια αγάπη, και ίσως, ο σκηνοθέτης όλου αυτού του Έργου.

Αν καταλάβεις την πραγματική σου δύναμη, τότε θα καταλάβεις πόσο μπορείς να επηρεάσεις, αλλά και πόσο ελάχιστα θα πρέπει να επηρεάζεσαι από πράγματα καταστάσεις και ανθρώπους που δεν πηγάζουν από εσωτερικούς ήλιους, αλλά από επιφανειακές, φυσικές ή μη, κακοκαιρίες. Βρες σε.