Αναγέννησε ένα φυτό που ξεραίνεται πριν πάρεις την απόφαση να το πετάξεις

Συχνά, ένα φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να μοιάζει σαν να έχει ξεραθεί, αλλά έχει ακόμα πολλή ζωή μέσα του.

Πολλές φορές βλέπουμε στα φυτά μας, φύλλα που πέφτουν, πεσμένους μίσχους ή και παράσιτα στα φυτά εσωτερικού χώρου. Όμως τι σημαίνει αυτό, ότι ήρθε η ώρα να τα αποχωριστούμε; Η απάντηση είναι όχι διότι πολλά φυτά εσωτερικού χώρου είναι πιο ανθεκτικά από ότι νομίζουμε, κι επιπλέον μπορούν να επανέλθουν γρήγορα.

Πριν πάρεις την απόφαση να μη δώσεις άλλη ευκαιρία στο φυτό σου θα πρέπει να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει κι αν μπορείς να το επαναφέρεις.

φυτά σε χωλ

Πώς να καταλάβεις εάν το φυτό είναι ακόμη ζωντανό

Συχνά, ένα φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να μοιάζει σαν να έχει ξεραθεί, αλλά έχει ακόμα πολλή ζωή μέσα του. Ομοίως, ορισμένα φυτά, όπως η αμαρυλλίδα, φυσικά αδρανούν για ένα μέρος του έτους και χάνουν όλο το φύλλωμα τους. Έτσι, ενώ ορισμένα σημάδια μπορεί να φαίνονται ανησυχητικά, μερικές φορές είναι απλώς μέρος μιας εντελώς φυσιολογικής διαδικασίας. Για να διαπιστώσεις πως το φυτό έχει ζωή, επιθεώρησε τους μίσχους. Οι ζωντανοί μίσχοι θα είναι εύκαμπτοι, όχι εύθραυστοι και θα έχουν πράσινο χρώμα. Για ξυλώδεις μίσχους, χρησιμοποίησε το νύχι σου για να ξύσεις ένα μικροσκοπικό τμήμα του φλοιού για να αναζητήσεις πράσινο ιστό από κάτω. Βγάλε απαλά το φυτό από τη γλάστρα του για να επιθεωρήσεις τις ρίζες. Ενώ οι θερμές ρίζες είναι λευκές ή κίτρινες και παχουλές, ακόμη και φυτά με καστανές ρίζες μπορούν να αναζωογονηθούν. Ωστόσο, εάν όλες οι ρίζες έχουν χυλώσει και έχουν σαπίσει, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ένα φυτό δεν μπορεί να σωθεί. Δες πώς να το επαναφέρεις:

μίσχοιPIN IT

1. Πώς να αναβιώσεις ένα φυτό

Το μυστικό για την αναζωογόνηση των φυτών εσωτερικού χώρου βρίσκεται στην ικανοποίηση των μοναδικών τους αναγκών. Δεν απαιτούν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου την ίδια ποσότητα ήλιου και νερού, ούτε ευδοκιμούν κάτω από τις ίδιες θερμοκρασίες. Επομένως, καλό είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο διαβάζοντας για τις ανάγκες του κάθε φυτού και στη συνέχεια να διορθώσεις τις συνήθειες τους.

φυτό με άγαλμα

2. Μην το υπέρ-ποτίζεις

Το υπερβολικό πότισμα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες για την πτώση των φυτών εσωτερικού χώρου. Όταν τα εδάφη τους είναι εμποτισμένα με πολύ νερό, δεν υπάρχει χώρος για να κινηθεί ο αέρας μέσα από το έδαφος, με αποτέλεσμα οι ρίζες να ασφυκτιούν. Η απλή και άμεση λύση είναι η μείωση της ποσότητας ή και της συχνότητας του ποτίσματος. Άφησε το ανώτερο στρώμα του εδάφους να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Βεβαιώσου ότι τα δοχεία στραγγίζουν επίσης σωστά και άδειασε τα πιάτα συγκράτησης εάν το νερό παραμένει για περισσότερες από 24 ώρες. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Έτσι, αν δεις να μαυρίζουν ρίζες, επαναφύτευσε το φυτό σου. Με ένα αποστειρωμένο ψαλίδι, κόψε τις ρίζες που δείχνουν σημάδια ασθένειας και φύτεψε ξανά σε φρέσκο ​​χώμα. Στη συνέχεια, ξεκίνησε με ένα πιο μέτριο πρόγραμμα ποτίσματος για να δώσεις στα φυτά λίγο χώρο αναπνοής.

3. Ενυδάτωσε το ξηρό έδαφος

Ο μαρασμός ή η πτώση των φύλλων μπορεί να είναι σημάδι τόσο του υπερβολικού ποτίσματος ή της έλλειψης νερού. Όταν το χώμα είναι πολύ ξηρό, μπορεί να είναι δύσκολο να υγρανθεί χρησιμοποιώντας ποτιστήρι. Σε αυτή την περίπτωση δοκίμασε το πότισμα από κάτω, το οποίο (όπως υποδηλώνει το όνομα) είναι μια μέθοδος ποτίσματος των φυτών από το κάτω μέρος και όχι από την κορυφή της γλάστρας. Για να ενυδατώσεις ένα πολύ ξηρό φυτό, τοποθέτησε ολόκληρη τη γλάστρα σε νεροχύτη ή σε μπανιέρα. Ο τρόπος αυτός  επιτρέπει στο χώμα να απορροφά νερό από τον πυθμένα μέσω τριχοειδούς δράσης, όπως το πιπίλισμα μέσα από ένα καλαμάκι. Άφησε τα φυτά να μουλιάσουν για 30 λεπτά ή μέχρι να είναι υγρό το χώμα. Μετά το μούλιασμα, είναι σημαντικό να τα αφήσεις να στραγγίσουν από το υπερβολικό το υπερβολικό νερό. Το πότισμα από κάτω μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ποτίζεις και υγιή φυτά, αρκεί να προσέχεις την ώρα που το κάνεις και να μην τα αφήνεις να μένουν για πολύ ώρα στο νερό.

νερό σε φυτάPIN IT

4. Μετέφερε τα σε μεγαλύτερη γλάστρα

Τα φυτά που πρέπει να μεταφερθούν μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα με την έλλειψη νερού, καθώς οι υπερπληθής ρίζες δεν μπορούν να πάρουν αρκετό νερό για να στηρίξουν το φυτό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ρίζες πνίγουν η μία την άλλη ή επειδή δεν υπάρχει αρκετό χώμα στη γλάστρα για να κρατήσει επαρκή υγρασία για να απορροφήσουν οι ρίζες. Εκτός από τα σημάδια του στρες στο νερό, αναζήτησε τις ρίζες που περιβάλλουν τις άκρες της γλάστρας για να προσδιορίσεις αν υπάρχει ανάγκη για μεταφύτευση. Αν τα μεταφυτεύσεις, επίλεξε μια γλάστρα που να είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτήν που ήταν μέσα. Εάν οι ρίζες περιστρέφονται γύρω από τη γλάστρα ή είναι στριμμένες μεταξύ τους, χαλάρωσε τες απαλά και διαχώρισε τες. Χρησιμοποίησε φρέσκο, υψηλής ποιότητας χώμα για γλάστρα κατάλληλο για τον τύπο του φυτού.

μεταφύτευσηPIN IT

5. Αντιμετώπισε τα έντομα και τα παράσιτα

Αναζήτησε σημάδια από έντομα. Μερικά παράσιτα είναι αρκετά ορατά, ενώ άλλα αφήνουν πίσω τους στοιχεία όπως το πλέγμα των ακάρεων αράχνης. Ευτυχώς, τα περισσότερα παράσιτα των φυτών εσωτερικού χώρου αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα. Για μεμονωμένες παρασιτώσεις, απλώς το κόψιμο του προσβεβλημένου ιστού μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου. Πολλά κοινά παράσιτα φυτών εσωτερικού χώρου μπορούν επίσης να απομακρυνθούν ψεκάζοντας το φύλλωμα και τα στελέχη με ένα μπουκάλι ψεκασμού νερού ή περνώντας τα κάτω από νερό. Μπορείς επίσης να εφαρμόσεις με ασφάλεια εντομοκτόνα σαπούνια και έλαια στα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου για να απαλλαγείς από τα αυγά των παρασίτων. Απλώς φρόντισε να ελέγχεις πάντα τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσεις ένα οποιοδήποτε νέο προϊόν στα φυτά.

κάκτοιPIN IT6. Έλεγξε το περιβάλλον

Τέλος, εάν η αιτία δεν είναι προφανής, έλεγξε τις συνθήκες. Το πολύ λίγο ή πολύ φως μπορεί να εμποδίσει ένα φυτό να ευδοκιμήσει, όπως και οι λάθος θερμοκρασίες. Παρακολούθησε το φυτό σου. Πόσο φως χρειάζεται; Ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης; Στη συνέχεια έλεγξε το περιβάλλον του φυτού. Ίσως το φυτό να βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα κρύο παράθυρο ή να δέχεται πολύ ηλιακό φως. Ένα φυτό που είναι απόλυτα χαρούμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη υγρασία το χειμώνα λόγω των επιπτώσεων ξήρανσης ενός κοντινού σώματος  θερμότητας.

μεταφύτευσηPIN IT

7. Απόφυγε τα λιπάσματα

Αν και είναι δελεαστικό να δίνουμε στα φυτά μας μια θρεπτική ώθηση, η λίπανση ενός αδύναμου φυτού μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος. Τούτου λεχθέντος, μερικές φορές η αποτυχία να ευδοκιμήσει μπορεί να προκληθεί από ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, αν και δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο των φυτών. Δοκιμάστε πρώτα άλλα βήματα αναζωογόνησης και περιμένετε μέχρι να ανακτηθούν τα φυτά πριν συνεχίσετε τη λίπανση. Και να θυμάστε ότι τα φυτά γενικά δεν χρειάζονται λίπανση κατά τους χειμερινούς μήνες.

γλάστρες και χώματα

Εν κατακλείδι, να είσαι υπομονετική με τα φυτά χρειάζονται φροντίδα. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επαναφέρεις ξανά το φυτό εσωτερικού χώρου. Ενώ μπορεί να παρατηρήσεις σημάδια ανάκαμψης μέσα σε μερικές εβδομάδες, είναι απολύτως φυσιολογικό για τα φυτά να χρειαστούν ένα μήνα ή περισσότερο για να αρχίσουν να βάζουν νέα ανάπτυξη.

Διάβασε επίσης:

Πώς θα επιλέξεις τα σωστά φυτά εσωτερικού χώρου και πώς να τα διατηρείς φρέσκα και υγιή

Ποιος δεν θέλει να έχει ένα μικρό κομμάτι φύσης στο σπίτι του; Τα φυτά εσωτερικού χώρου δίνουν μια τέλεια πινελιά στην διακόσμηση δίνοντας χρώμα και ζεστασιά. Χρειάζεται όμως να είσαι σωστά ενημερωμένη και να γνωρίζεις όσους περισσότερους κανόνισες γίνεται γι’ αυτά ώστε να τα κρατήσεις ζωντανά στο χώρο σου.

Απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σας υγιή σε οποιαδήποτε κατάσταση

Μελέτη Journal of Psychological Anthropology, αναφέρει ότι η αλληλεπίδραση με τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ψυχολογικού και φυσιολογικού στρες και του άγχους. Ωστόσο, πρέπει να λάβεις υπόψη αρκετούς παράγοντες για να βρεις το κατάλληλο φυτό για εσένα και τον χώρο διαβίωσής σου.