Aγγλικός επιτόπιος εγκεντρισμός 

Η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη για τριανταφυλλιές καλά ανεπτυγμένες με διάμετρο μοσχεύματος μέχρι 3 εκατοστά.

Ο αγγλικός επιτόπιος εγκεντρισμός είναι ίσως η πιο εύκολη και πιο κοινή μέθοδος εγκεντρισμού των μικρών καλλωπιστικών φυτών. Εφαρμόζεται την περίοδο ληθάργου των φυτών μέχρι την έναρξη της βλαστικής τους περιόδου, δηλαδή μέχρι και τον Απρίλη, αλλά κι αργότερα μπορεί να πετύχει.

Αν δεν έχετε επιχειρήσει ποτέ στο παρελθόν να κάνετε εγκεντρισμό, σας προτείνω να ξεκινήσετε με αυτή τη μέθοδο, μιας και είναι πολύ εύκολη. Για να την εφαρμόσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Κάντε μια τομή με κλίση πάνω στο φυτό για να κόψετε το μόσχευμα.

Το μόσχευμα θα πρέπει να παρθεί από ένα πλευρικό βλαστό κοντά στη βάση και να φέρει τουλάχιστον δύο υγιείς οφθαλμούς και μερικά φύλλα. Η διάμετρος του βλαστού στην οποία θα κάνετε την τομή θα πρέπει να είναι περίπου 1-2 εκατοστά. Κάντε μια παρόμοια και συμπληρωματική λοξή τομή στο στέλεχος του υποκειμένου, το οποίο θα πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο με αυτή της βάσης του μοσχεύματος.

Βεβαιωθείτε ότι ο καμβιακός ιστός τόσο του μοσχεύματος, όσο και του υποκειμένου είναι άθικτοι και εκτεθειμένοι (η σωστή ένωση των καμβιακών ιστών σχηματίζει μια γέφυρα ανάμεσα στα δύο μέρη, με τη μορφή του κάλου).

Τοποθετήστε προσεκτικά το μόσχευμα πάνω στο υποκείμενο και απλώστε γύρω από την ένωση κερί εμβολιασμού που μπορείτε να προμηθευτείτε από κατάστημα αγροτικών εφοδίων (εναλλακτικά μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ανακατεύοντας ρητίνη και κερί μέλισσας σε αναλογία 3:1).

Δέστε το υποκείμενο ώστε να σταθεροποιηθεί στη θέση του τυλίγοντας αρχικά γύρω του μονωτική ταινία κι αργότερα δένοντάς το με ένα σχοινί. Μην το δέσετε πολύ σφιχτά ώστε το μόσχευμα να μπορεί να «αναπνέει». Απ’ την άλλη, φροντίστε να μην είναι δεμένο χαλαρά για να μην σπάσει από τον αέρα.

Η ένωση των ιστών θα ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση με δύο μήνες. Για να ελέγξετε αν το μόσχευμα μπολιάστηκε με το υποκείμενο, ξετυλίξτε προσεκτικά το σημείο και δείτε. Είναι προτιμότερο να αφήσετε το μόσχευμα ανέγγιχτο για τουλάχιστον δυόμισι μήνες, έτσι θα είστε σίγουροι ότι μόσχευμα και υποκείμενο θα έχουν ενωθεί με επιτυχία, όταν ελέγξετε. Εάν η θέση τους μετατοπιστεί κατά τη διαδικασία, η ένωση μπορεί να αποτύχει.