Τρεις νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες από τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ στην Τουρκία

Η στιγμή που ο ισχυρός σεισμός «χτυπά» ξανά το Χατάι. Νεκροί, τραυματίες και εγκλωβισμένο(vid)

Ένας νέος, ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ «χτύπησε» και πάλι την Τουρκία και συγκεκριμένα την επαρχία Χατάι, δύο εβδομάδες μετά τους δύο θηριώδεις σεισμούς, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 47.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός καταγράφηκε στις 19:04 (ώρα Ελλάδας, 20:04 ώρα Τουρκίας) το απόγευμα της Δευτέρας (20/2).

Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας (Αντιόχεια) στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία, στην τοποθεσία Ντεφνέ. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ.

Η νέα σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία αλλά και την Κύπρο. Μετά από τον σεισμό, καταγράφηκαν δύο ακόμη δονήσεις μεγέθους 5,8 και 5,2 βαθμών στο Σαμαντάγκ.

Για νέους τραυματίες και εγκλωβισμένους έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Λίγο αργότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ οι νέοι τραυματίες είναι 213.

Πανικόβλητος ο κόσμος – Κατέρρευσαν κτίρια
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους σεισμόπληκτους και σήκωσε μεγάλα σύννεφα σκόνης στην κατεστραμμένη πόλη. Ανέφερε καταρρεύσεις ήδη κατεστραμμένων κτιρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια στην Αντάκια, ενώ η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Η Μούνα αλ Ομάρ, κάτοικος Αντάκιας, είπε πως την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε σκηνή που έχει στηθεί σε πάρκο της πόλης. «Νόμιζα ότι η γη θα ανοίξει κάτω από τα πόδια μου», είπε κλαίγοντας, καθώς κρατούσε τον 7χρονο γιο της στην αγκαλιά της. «Θα γίνει και άλλος μετασεισμός;» διερωτήθηκε.

Στην Αντάκια, ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους κατοίκους. Σε μια πλατεία, ο Άλι Μαζλούμ, ένας 18χρονος Σύρος, είπε ότι βρισκόταν μαζί με τους διασώστες της AFAD που αναζητούσαν τα πτώματα των συγγενών του, όταν σημειώθηκε ο σεισμός. «Μας αιφνιδίασε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Αρπαχτήκαμε ο ένας από τον άλλο και ακριβώς μπροστά μας οι τοίχοι άρχισαν να καταρρέουν. Είχαμε την εντύπωση ότι η γη θα άνοιγε στη μέση και θα μας κατάπινε».

Σε μικρή απόσταση, μια μπουλντόζα προσπαθούσε να απομακρύνει τα χαλάσματα από μια λεωφόρο. «Αυτό εκεί μόλις έπεσε», είπε ένας διασώστης, δείχνοντας ό,τι απέμεινε από ένα κτίριο.

Ο Άλι Μαζλούμ, που ζει στην Αντάκια εδώ και 12 χρόνια, αναζητά ακόμη το πτώμα της αδελφής του και της οικογένειάς της. Οι τουρκικές αρχές έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων σε όλες τις άλλες επαρχίες, εκτός από το Καχραμάνμαρας και το Χατάι, αφού οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες, 14 ημέρες μετά τον σεισμό, έχουν εξανεμιστεί.

Η στιγμή που ο νέος σεισμός «χτυπά» το Χατάι – Οι πρώτες εικόνες
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter δείχνουν τους κατοίκους του Χατάι να τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο, να φωνάζουν με απόγνωση ενώ τα αυτοκίνητα και τα κτίρια, όπως και η γη σείονται. Ό,τι έχει απομείνει από ήδη κατεστραμμένα κτίρια καταρρέει ενώ σηκώνονται σύννεφα σκόνης.

Οι Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις ακτές
«Μείνετε μακριά από την ακτογραμμή. Κίνδυνος για άνοδο της στάθμης της Θάλασσας έως και 50 εκατοστά», προειδοποιεί τους πολίτες η Διεύθυνση Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) μετά τους δύο δυνατούς σεισμούς.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανέφερε ότι πρόκειται για τον 11ο σεισμό που καταγράφεται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας τις τελευταίες 69 ώρες.

Σύμφωνα με την AFAD, περισσότεροι από 6.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, προειδοποίησε τους πολίτες να αποφεύγουν τα κτίρια που έχουν πληγεί από τους σεισμούς. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Αξιολογούμε κάθε αναφορά μία προς μία. Έχουμε 8 τραυματίες στα νοσοκομεία. Ο Kandilli είχε προειδοποίηση για άνοδο της στάθμης του νερού. Είπαν ότι παρακολουθούν την ανάπτυξη του νερού εντός 2 ωρών και ότι είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν πάντα. Διαδόθηκε φήμη για το φράγμα Karaçay. Συνεδρίασε το αρμόδιο υπουργείο, είδαμε ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος κίνδυνος στο πλαίσιο των πληροφοριών που ελήφθησαν. Με την ευκαιρία αυτή μεταφέρουμε τις ευχές μας στους πολίτες μας για άλλη μια φορά. Τους ζητάμε να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα κτίρια. Παρακαλούμε μην εισέρχεστε».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χατάι σημείωσε: «Μερικά κτίρια έπεσαν, υπάρχουν πολίτες εγκλωβισμένοι μέσα σε συντρίμμια».

Σεισμολόγος Οκάν Τουϊσούζ: Πρόκειται για νέο σεισμό, όχι μετασεισμό
Ο σεισμολόγος Οκάν Τουϊσούζ δήλωσε για τον σεισμό στο Χατάι: «Πρόκειται για νέο σεισμό, όχι για μετασεισμό. Διότι το ρήγμα που ξεκινά από το Καχραμάνμαράς Τούρκογλου, το οποίο ονομάζουμε ρήγμα Άμανος, είχε σπάσει μέχρι να φτάσει στην Αντιόχεια. Τώρα υπάρχει μια σεισμική προσδοκία από την Αντιόχεια μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα».