Ανησυχία από τα πρώτα κρούσματα Ιού Καστανής Ρυτίδωσης σε τομάτες και πιπεριές στο Ηράκλειο

κρούσματα Ιού Καστανής Ρυτίδωσης σε τομάτες και πιπεριές στο Ηράκλειο
Αναδυόμενος κίνδυνος ο ιος της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας

To πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας, σε φυτά τομάτας και πιπεριάς προοριζόμενα για φύτευση στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην περιοχή Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, ανακοίνωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ιός αυτός περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών και πρώτη φορά διαπιστώθηκε στο Ισραήλ το 2014. Έκτοτε, όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκε στην Ιορδανία, Γερμανία, Ιταλία, Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Μεξικό, Ισπανία και Γαλλία. Στην Ελλάδα διαπιστώθηκε το 2019 στα Χανιά και στη Μεσσηνία και το 2020 στο Λασίθι.

“Αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας, κυρίως για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς και μεταδίδεται μηχανικά με την επαφή (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα, αλλά και από φυτό σε φυτό), το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και πιθανόν με το μολυσμένο σπόρο.

Οι βομβίνοι μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης των φυτών. Το παθογόνο εισέρχεται στο αγγειακό σύστημα της τομάτας από πληγές των ριζών και του λαιμού, προκαλώντας συμπτώματα μαρασμού και ξήρανσης φύλλων. Η μετάδοσή του στον αγρό γίνεται με μολυσμένο φυτωριακό υλικό, με το νερό του ποτίσματος και με τα καλλιεργητικά εργαλεία. Το παθογόνο επιβιώνει στο σπόρο και στα υπολείμματα της καλλιέργειας” αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα, στα στελέχη και στους καρπούς.

“Στα φύλλα τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χλώρωση, μωσαϊκό, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και περιστασιακά στένωση. Στους καρπούς εμφανίζονται καστανοί δακτύλιοι και ρυτίδες, στις οποίες αποδίδεται και η ονομασία του ιού. Ο ιός έχει συνέπειες στην καρποφορία, με μεγάλη μείωση της παραγωγής, από 30% έως και 70%, ενώ υποβαθμίζει και την ποιότητα της παραγωγής.

Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά. Στους φυτωριούχους και στους καλλιεργητές τομάτας και πιπεριάς, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό ToBRFV, συστήνονται διάφορα μέτρα, όπως χρήση υγιούς σπόρου ο οποίος πρέπει να συνοδεύεται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, συστηματικός έλεγχος των σπορείων και απομάκρυνση/καταστροφή των φυταρίων που τυχόν έχουν προσβληθεί ή εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, χρήση υγιών φυταρίων για φύτευση, τα οποία να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών και απολύμανση των εργαλείων, των χεριών και των επιφανειών”.

“Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική φυτοϋγειονομική νομοθεσία αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην υπηρεσία οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων” καταλήγει η ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ