«Απογειώθηκε» η ρωσική οικονομία εν μέσω πολέμου και αντι-ρωσικών κυρώσεων: Αντίθετα η ΕΕ «βούλιαξε» από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια

«Απογειώθηκε» η ρωσική οικονομία εν μέσω πολέμου και αντι-ρωσικών κυρώσεων
«Απογειώθηκε» η ρωσική οικονομία εν μέσω πολέμου και αντι-ρωσικών κυρώσεων

Οι αμερικανικές εμμονές οδήγησαν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στην διάλυση.

Τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ προσπάθησαν για πολλές ημέρες να δείξουν μία «μαγική εικόνα» σε ότι αφορά την ρωσική οικονομία, αλλά στο τέλος οι αριθμοί επικρατούν και λένε την πραγματική αλήθεια: Η ρωσική οικονομία «απογειώθηκε» εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία και δυτικών κυρώσεων οι οποίες αντί να πλήξουν την Μόσχα έπληξαν την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Δύση συνολικά.

Ο πληθωρισμός που θεωρούνταν κάτι σαν «ανέκδοτο» για τις δυτικές χώρες εδω και πολλές δεκαετίες είναι πλέον μία σκληρή πραγματικότητα που αγγίζει το 10%!

Η ακρίβεια στο ρεύμα και τα καύσιμα έχουν προκαλέσει εφιαλτικά σενάρια για τις δυτικές κοινωνίες την στιγμή που στην αρχή της ουκρανικής κρίσης κάποιοι «έγκυροι» αναλυτές έβγαινα στα δυτικά ΜΜΕ και έλεγαν ότι με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις, οι Ρώσοι θα πεινάσουν και δεν θα μπορούν να βγαίνουν έξω ούτε για… καφέ.

Τι έγινε πραγματικά; Οι Ρώσοι δεν έπαθαν τίποτα από αυτά αλλά αντίθετα το έπαθαν οι… Δυτικοί!

Όπως είπμε τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια για αυτό μία ολόκληρη φιλοσοφία, αυτή του Πυθαγόρα, δημιυοργήθηκε και στηρίχτηκε πάνω στους αριθμούς.

Ρεκόρ επταετίας στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου τον Απρίλιο, πλεόνασμα πάνω από 11 δισ. ευρώ στον ρωσικό προϋπολογισμό το α’’ τετράμηνο και ανεπαίσθητη ακρίβεια, την στιγμή που η ακρίβεια στην Δύση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε νοσηρή φαντασία.

  • Τον Απρίλιο οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ξεπέρασαν τα 160.000.000 βαρέλια – η καλύτερη επίδοση της τελευταίας επταετίας!
  • Το ρούβλι ανέκαμψε και σήμερα έχει την ίδια αξία που είχε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.
  • Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μεν από την αρχή της χρονιάς, αλλά κυμαίνονται γύρω στο 10%. Μια ήπια άνοδος συγκριτικά με την έκρηξη ακρίβειας στην Ευρώπη.

Κι όλα αυτά την στιγμή που υποτίθεται οι αντι-ρωσικές κυρώσεις θα προκαλούσαν κατάρρευση στο ρούβλι το οποίο θα το καταντούσαν «χαρτί γενικής χρήσεως».

Αυτές τις χαζομάρες έλεγαν επί μονίμου βάσεως τα δυτικά ΜΜΕ και ο κόσμος του άρεσε να αυτοϋπνωτιζεται με την ιδέα αυτή μέχρι που η πραγματικότητα εξαφάνισε όλες τις αυταπάτες.

Η Μόσχα όπως ήδη έχει καταγράψει το pronews.gr εκπληρώνει κανονικά τις πληρωμές των ομολόγων της σε ξένο νόμισμα.

Την ίδια στιγμή οι ευρπωαϊκές οικονομίες επιστρέφουν στην εποχή του 1970!

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει και το newsbreak.gr σύμφωνα με τους δείκτες των Goldman Sachs, Refinitiv Datastream και Economist, οι μετρήσεις σε «πραγματικό χρόνο» της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας δεν παρουσιάζουν ουσιαστική κάμψη.

Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού, δείκτης που καθρεφτίζει αν υπάρχει σοβαρή κατάρρευση οικονομικών δραστηριοτήτων σε μια χώρα, παραμένει σταθερή. Έπειτα από μια προσωρινή ύφεση τον Μάρτιο, οι Ρώσοι ξοδεύουν πάλι κανονικά σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ, σύμφωνα με τον δείκτη δαπανών της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας.

Στις 29 Απριλίου η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από 17% σε 14%, σημάδι ότι ο οικονομικός πανικός που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο άρχισε να υποχωρεί. Ο βασικότερος λόγος για την αντοχή της ρωσικής οικονομίας είναι ο ορυκτός πλούτος τηςΑπό την εισβολή κι έπειτα, η Ρωσία έχει εξαγάγει ορυκτά καύσιμα αξίας τουλάχιστον 65 δισ. δολαρίων. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα της χώρας από υδρογονάνθρακες εκτινάχθηκαν κατά 80% σε σχέση με το 2021.

Οι προβλέψεις πολλών δυτικών οικονομολόγων ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 15%, αποδεικνύονται μέχρι τώρα βιαστικές κι εκτός πραγματικότητας.

Πρέπει να προσθέσουμε ότι δεν είναι η Ρωσία αυτάρκης μόνο στην ενέργεια. Είναι αυτάρκης και στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες.

Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν κάνει εξαγωγές πια, δηλαδή δεν πουλάει, ωστόσο ο ρωσικός λαός ή αλλιώς η ρωσική κοινωνία, συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί προς δικό της όφελος.

Δηλαδή δεν υπάρχουν προβλήματα στην χρήση τους και οι ρώσοι δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις, κάτι το οποίο συμβαίνει αντίθετα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε πρώτες ύλες, ούτε μέταλλα, ούτε επάρκεια τροφίμων.

Το πλεόνασμα του ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού της Ρωσίας για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 ανήλθε σε 800 δισεκατομμύρια ρούβλιαΔηλαδή σε ένα ποσό άνω των 11 δισ. ευρώ!

Όπως έγραψε η «Izvestia», από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ρωσίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η επίδοση οφείλεται κυρίως στα πρόσθετα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ετσι, η Ρωσία έχει ήδη ένα «μαξιλάρι» για τη στήριξη της οικονομίας της σε ενδεχόμενες πιέσεις του β’ εξαμήνου, όπως εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές.

Όπως υπολογίζει το ρωσικό Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας, το πλεόνασμα του Προϋπολογισμού ενδέχεται να ροκανιστεί ως το τέλος της χρονιάς, κυρίως λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ακόμα κι έτσι, όμως, τυχόν έλλειμμα ως το τέλος του 2022 θα είναι διαχειρίσιμο, ειδικά για συνθήκες πολέμου.

Η Ευρώπη, που αυτοσυγχαίρεται για τις πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία, έχει πληρώσει 40 δισ. ευρώ από την αρχή του πολέμου ως τα τέλη Απριλίου στη Μόσχα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Είναι να γελάει κανείς με το πως παρουσιάζονται τα πράγματα στους Ευρωπαίους πολίτες για να μην κατανοήσουν πόσο έχουν κοροϊδευτεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να μην αντιληφθούν πόσο θα τους κοστίσει εν τέλει η τιμωρία της Ρωσίας και αντίθετα ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις από την τιμωρία αυτή στους ίδιους τους Ρώσους.

Μηδαμινές αφού δεν τους λείπει τίποτε.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να κατανοήσουμε τις βασικές διαφορές οι οποίες ορίζουν την πραγματικότητα. Άλλο το να κατέχεις πραγματικά αγαθά όπως τρόφιμα πρώτες ύλες και ενέργεια κι άλλο να παράγεις φανταστικά χρήματα στα χρηματιστήρια.

Τα φανταστικά χρήματα μπορούν να αγοράσουν τα παραπάνω αγαθά σε κανονικές συνθήκες ειρήνης, αλλά όταν αρχίσουν οι «καυγάδες» η αξία τους γίνεται αυτό που πραγματικά είναι: Φανταστική.

Δυτικές χώρες, που ήδη έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εξακολουθούν να αγοράζουν από το Κρεμλίνο, βρίσκοντας «παραθυράκια», παρακάμπτοντας, έτσι, τις δικές τους κυρώσεις.

ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία και Αυστραλία απαγόρευσαν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου από την αρχή της εισβολής. Τον Απρίλιο, όμως, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν στα 1.600.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 300.000 βαρέλια

περισσότερα από τον Μάρτιο.

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, δημοσιεύματα της ρωσικής «Izvestia» και της αμερικανικής «Wall Street Journal» συμφωνούν για τις ασυνήθιστες φόρμουλες δυτικών εταιριών που αγοράζουν ρωσική ενέργεια.

Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους διανομής είναι με τάνκερ που αναμειγνύουν φορτία στη μέση της θάλασσας, για να αποκρύπτουν την προέλευση του πετρελαίου. Σύμφωνα με την «WSJ», όλο και περισσότερο πετρέλαιο βγαίνει από τη Ρωσία με «άγνωστο προορισμό».

Τον Απρίλιο πάνω από 11.100.000 βαρέλια φορτώθηκαν από ρωσικά λιμάνια σε δεξαμενόπλοια χωρίς προγραμματισμένη διαδρομή. Πολλές χώρες χρειάζονται απεγνωσμένα το ρωσικό πετρέλαιο, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία τους και να φρενάρουν μια ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Όμως, οι ανάγκες αυτές πρέπει να ικανοποιούνται «αθόρυβα». Με δυο λόγια, το κόλπο συνοψίζεται ως εξής, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα: «Το πετρέλαιο μεταφέρεται σε μεγαλύτερα πλοία στη θάλασσα και εκφορτώνεται. Με ετικέτα αγνώστου προορισμού. Στη συνέχεια το ρωσικό αργό πετρέλαιο αναμειγνύεται με το υπάρχον φορτίο του πλοίου, ώστε να μην εντοπίζεται από πού προήλθεΜε αυτή την πρακτική γίνονταν και στο παρελθόν εξαγωγές από χώρες που βρίσκονταν σε καθεστώς κυρώσεων, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα».

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνουν οι «WSJ» και «Izvestia» ώστε να γίνει κατανοητή η συγκεκριμένη αλυσίδα: Τρία τάνκερ αναχώρησαν από τα ρωσικά λιμάνια του Πριμόρσκ και της Ουστ Λούγκα και φόρτωσαν πετρέλαιο σε ένα άλλο πλοίο που βρισκόταν στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Το πλοίο είχε κατεύθυνση από τη Νότια Κορέα, με προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν μείγματα πετρελαίου από το Τουρκμενιστάν και τη Λετονία. Αυτά τα μείγματα περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα ρωσικού πετρελαίου.
Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της «WSJ» η αμερικανική ExxonMobil, η βρετανική Shell και η ιταλική Eni δήλωσαν ότι «μεταφέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν, απλώς το κάνουν μέσω ρωσικού λιμανιού».

Η Ε.Ε. συζητά να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. αλλά το κλίμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι συγκρουσιακό. Πιθανόν, τελικά, ορισμένα κράτη να απέχουν από το ρωσικό πετρέλαιο, άλλα να δηλώσουν ότι πρόκειται να το κάνουν στο μέλλον κι άλλα να αφήσουν το ζήτημα στη διακριτική ευχέρεια των ιδιωτικών εταιριών της χώρας τους.

Μέχρι στιγμής το ρωσικό πετρέλαιο αγοράζεται ελεύθερα από ευρωπαϊκές χώρες, βάσει συμβολαίων που είχαν συναφθεί πριν από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη «WSJ», η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες – προορισμούς για τις οποίες τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκαν τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τους μέσους όρους του Μαρτίου!

Το ίδιο ισχύει για Ρουμανία, Βουλγαρία, Εσθονία. Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στον όγκο πωλήσεων για την Ολλανδία, τον μεγαλύτερο αγοραστή στην Ευρώπη, και την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, προς την Ελλάδα έφευγαν από ρωσικά λιμάνια 47.846 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα κατά μέσο όρο τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο αυτός ο αριθμός εκτοξεύθηκε σε 119.618 βαρέλια την ημέρα κατά μ.ό. Εκκωφαντική, όμως, ήταν η έκρηξη κυρίως στα «άγνωστα» (unknown) φορτία , με τα «παραθυράκια» κρυφών εισαγωγών από τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά λιμάνια, που από τα 24.000 ανά ημέρα τον Μάρτιο απογειώθηκαν στα 655.000.

Ο Σάιμον Τζόνσον, καθηγητής του MIT και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, δήλωσε ότι εν όψει ενός πιθανού εμπάργκο οι χώρες σπεύδουν να αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο, σε όσο το δυνατόν φθηνότερες τιμές.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η τιμή του πετρελαίου, αν υπάρξει ένα πλήρες εμπάργκο στη Ρωσία. Ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης, Κιρίλ Μελνίκοφ, δήλωσε στην «Izvestia» ότι, σε περίπτωση που η ρωσική ενέργεια δεν βρει νέες αγορές στην Ασία, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ, άλλωστε, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ώστε να αντισταθμίσει τυχόν απώλεια εφοδιασμού από τη Ρωσία λόγω μποϊκοτάζ.

Ο ειδικός στο τμήμα στρατηγικής έρευνας της Total Research, Νικολάι Βαβίλοφ, τόνισε ότι υπάρχουν και σημαντικές τεχνικές δυσκολίες για την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου: «Θεωρητικά, το ρωσικό πετρέλαιο είναι δυνατόν να αντικατασταθεί με πετρέλαιο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μέση Ανατολή ή την Αμερική. Τεχνικά, όμως, τα περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ρωσικό πετρέλαιο. Ο εκσυγχρονισμός τους μπορεί να διαρκέσει μήνες, κάτι που θα αυξήσει απότομα τις τιμές των καυσίμων».

Σύμφωνα με τον ειδικό, κάθε κατηγορία πετρελαίου διαφέρει ως προς την ποσότητα των ακαθαρσιών, την πυκνότητα, την περιεκτικότητα σε θείο και μια σειρά από άλλους δείκτες. Γι’ αυτό, όπως εξηγεί ο Βαβίλοφ, η Ευρώπη προς το παρόν πασχίζει ώστε το ρωσικό πετρέλαιο να γίνει «μη ρωσικό». Είτε με δεξαμενόπλοια που αλλάζουν σημαία μεσοπέλαγα είτε αναμειγνύοντάς το για να μη διακρίνεται ως ρωσικό ή «πειράζοντας» τα έγγραφα για την προέλευση. Κάτι τέτοιο, λέει ο Ρώσος ειδικός, γινόταν με το ρωσικό πετρέλαιο στη Βαλτική, όταν βαφτίστηκε «λετονικό».

Υπάρχουν, μάλιστα, και σενάρια για το πιθανό εμπάργκοΗ Ε.Ε. θα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο π.χ. από τις Τουρκία, Σερβία, Ουγγαρία και οποιαδήποτε χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Κατά τη δευτερογενή πώληση, αφότου δηλαδή η αγορά θα γίνεται μέσω π.χ. Τουρκίας, το ρωσικό πετρέλαιο θα θεωρείται πλέον «μη ρωσικό» για την Ευρώπη.

Ενα εμπάργκο στο φυσικό αέριο θα έχει υπερπολλαπλάσιες επιπτώσεις. Το Ινστιτούτο της Οξφόρδης για τις Ενεργειακές Σπουδές υπολογίζει ότι μια πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.

Ηδη οι πρώτοι τριγμοί εμφανίστηκαν μετά τη μερική παύση της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, με την πλευρά της Ρωσίας να κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο από Κίεβο – Ουάσινγκτον.

«Ισως είναι ένα πρώτο σημάδι πριν από την πλήρη διακοπή της άντλησης», πιθανολογούν οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από την «Izvestia». Σε μια τέτοια περίπτωση, το Κίεβο μπορεί να στερήσει από την Ε.Ε. σχεδόν το 33% του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι πρώτες χώρες που θα υποφέρουν τότε, θα είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Μολδαβία, η Σλοβακία, κ.ά.

Μέσα στην εβδομάδα η Ουκρανία διέκοψε μερικώς τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω ενός από τους δύο βασικούς αγωγούς, με το Κίεβο να επικαλείται «περιστάσεις ανωτέρας βίας». Η Gazprom, από την πλευρά της, λέει ότι δεν έχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει «ανωτέρα βία» και δεν βλέπει κανένα εμπόδιο για να συνεχιστεί η ροή με τον προηγούμενο τρόπο λειτουργίας.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ρωσικού Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας, Αλεξάντρ Φρολόφ, δήλωσε ότι «οι ουκρανικές Αρχές θέλουν να δημιουργήσουν ένα πρόσχημα για παράνομη εξόρυξη φυσικού αερίου, που θα λύσει μέρος των ενεργειακών προβλημάτων της χώρας».

Στην παρούσα φάση, η δυτική Ευρώπη δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η κύρια οδός για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είναι ο αγωγός Nord Stream Baltic.

Από τη Ρωσία μέσω Βαλτικής ρέουν σχεδόν 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η Γερμανία συνολικά αγοράζει περίπου 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο διευθυντής του ρωσικού Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, Κονσταντίν Σιμόνοφ, θεωρεί ότι η Ουκρανία αρχίζει σταδιακά να παίζει το χαρτί της πλήρους αποκοπής της ροής φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέα αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου.

Φυσικά, πίσω από την Ουκρανία κρύβονται Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι αμερικανοί θέλουν με κάθε τρόπο την διακοπή της ζωής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για δύο βασικούς λόγους:

Γιατί θέλουν οι Ευρωπαίοι να γυρίσουν πίσω στην εποχή του «λίθου» από οικονομικής άποψη και επειδή εν συνεχεία θα αναγκαστούν να αγοράσουν το αμερικανικό πανάκριβο LNG επιτυγχάνοντας έτσι την πλήρη εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ζωές των ανθρώπων είναι η συνήθεια. Στην Δύση είχαν συνηθίσει με την παραγωγή χρηματιστηριακού χρήματος να αγοράζουν ότι χρειάζονται και να ζουν πολυτελώς.

Έτσι είχαν πιστέψει για παράλογους λόγους (αυτή είναι η δύναμη της συνήθειας) ότι αν «κόψουν» στην Ρωσία την πρόσβαση στο δυτικό χρήμα, η Ρωσία και οι Ρώσοι θα πεινάσουν.

Όμως στο τέλος επικρατεί πάντα η πραγματικότητα και οι κανόνες της στυγνής Λογικής.

Επικρατεί αυτό που διαθέτει τα πάντα και επίσης διαθέτει την στρατιωτική ισχύ που του επιτρέπει να τα διατηρεί υπό την κατοχή του.

pronews.gr