Αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού στους κτηνοτρόφους

24 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους λόγω κορωνοϊού
24 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους λόγω κορωνοϊού

Διαβεβαιώσεις Βορίδη ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός των επόμενων ημερών

«Θέμα ημερών» είναι η έγκριση των αποζημιώσεων (ενισχύσεων) για τους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, για τη στήριξή τους λόγων των ζημιών που έπαθαν από την κρίση του κορωνοϊού την περίοδο του Πάσχα.

Τη διαβεβαίωση ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός των επόμενων ημερών έλαβε, συγκεκριμένα, η βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Στέλλα Μπίζιου, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο υπουργείο.

Η συζήτηση των δύο πολιτικών ήταν εφ’ όλης της ύλης και η ατζέντα επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στους παραγωγούς και στους κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στις αποζημιώσεις των παραγωγών αχλαδιού, κερασιού και αμυγδάλου καθώς και των αιγοπροβατοτρόφων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, η κ. Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεριμνά εμπράκτως για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο. Ευχαριστώ τον κ. Μάκη Βορίδη για την άψογη συνεργασία.

Η ηγεσία του υπουργείου έχει όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα και το αποδεικνύει με διαρκή στήριξη και ενίσχυση, αλλά και με τις άμεσες παρεμβάσεις της στα προβλήματα των παραγωγών του νομού μας και όχι μόνο.

Τις επόμενες μέρες θα εγκριθούν οι αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους, ενώ θα εξεταστούν με προσοχή και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες των αγροτών που έπαθαν ζημιές εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών», λέει η Στέλλα Μπίζιου.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας, ως βασικού άξονα εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται, όπως έχουμε ξαναγράψει, για το μοίρασμα κονδυλίων ύψους περίπου 24 εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχονται από κρατικές ενισχύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό, με τα σημερινά δεδομένα, που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι είναι σχεδόν 24 εκατ. ευρώ και προέρχεται από κρατικές ενισχύσεις, με τους κτηνοτρόφους να επιμένουν αυτό να αυξηθεί περαιτέρω. Ωστόσο, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει ακόμα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Κάποιοι κτηνοτρόφοι μάλιστα υπολογίζουν ότι γύρω στο 1.000.000 αμνοερίφια (αρσενικά και θηλυκά), αδιάθετα, δεν ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης των παραγωγών.

«Να δοθεί άμεσα γενναία ενίσχυση»

Άμεσα να δοθεί γενναία ενίσχυση των κτηνοτρόφων και να στηριχθεί η παραγωγή γάλακτος και κρέατος ζητά ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων, με αφορμή τα σενάρια για μειωμένες αποζημιώσεις των αιγοπροβατοτρόφων.

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Μόνο αγανακτισμένοι μπορούμε να αισθανθούμε οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με την ειδική οικονομική ενίσχυση των 4 ευρώ ανά κεφάλι για τα θηλυκά αιγοπρόβατα που είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και παίρνουν συνδεδεμένη ενίσχυση. Η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρσι που επιδοτηθήκαμε με 6 ευρώ για όσους είχαν πουλήσει κρέας και γάλα, και είχαν μείνει και τότε πολλοί εκτός ενίσχυσης. Φέτος είναι ακόμα χειρότερα, αφού θα επιδοτηθούμε μόνο για τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα από τα οποία έχει πουληθεί γάλα και όχι για τα υπόλοιπα.

Στην κατάσταση που είμαστε με απούλητα το κρέας και απούλητο το γάλα, αλλά και σε εξευτελιστικές τιμές για αυτά που πουλήθηκαν, αντί να μας στηρίξουν έρχονται να δώσουν σε ένα πολύ μικρό αριθμό τα ψίχουλα των 4 ευρώ, με την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων να μένουν εκτός ενίσχυσης.

Απαιτούμε:

  • Να δοθεί άμεσα γενναία ενίσχυση για όλα ζώα των κτηνοτρόφων και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηριχτεί η παραγωγή και στο γάλα αλλά και στο κρέας.
  • Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.
  • Ελάχιστες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής».

Έγκριση χρηματοδότησης για το χαλάζι που έπληξε τη Μεσαρά

Στο μεταξύ, την έγκριση χρηματοδότησης για τους πληγέντες παραγωγούς της Μεσαράς από το χαλάζι του Νοεμβρίου έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, τον αντιδήμαρχο, Γιάννη Φασομυτάκη, και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανόλη Ορφανουδάκη.

Όταν τέθηκε το θέμα των αποζημιώσεων, ο υπουργός δήλωσε γνώστης του σχετικού υπομνήματος που είχε υποβληθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο σε συνεργασία με τον Δήμο Φαιστού και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Μανόλη Χνάρη. Ο υπουργός κατανόησε το δίκαιο του αιτήματος κι έδωσε άμεση εντολή για την έγκριση των αποζημιώσεων.

Μετά από σχετικό αίτημα των εκπροσώπων του Δήμου, διευκρίνισε πως θα αποζημιωθούν, σε πρώτη φάση, τόσο οι παραγωγοί λαϊκών αγορών που δραστηριοποιούνταν εντός των διοικητικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όσο όμως και εκείνοι που είχαν “εγκλωβιστεί” στην Αθήνα, οι οποίοι μάλιστα θα λάβουν υψηλότερη αποζημίωση.

Η αντιπροσωπία του Δήμου κατέθεσε πλήρη φάκελο αιτημάτων με αναλυτικά στοιχεία, που αφορούν τόσο τον αγροτικό τομέα, όσο όμως και τον τομέα μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, για τους οποίους ο υπουργός δήλωσε πως θα εξετάσει τα ενδεχόμενα ενισχύσεων.