Αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι σας!!!

Αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι σας!!!
Αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι σας!!!

Δημιουργήστε τη δική σας μικρή συλλογή από αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας και αξιοποιήστε τις μοναδικές ιδιότητές τους χρησιμοποιώντας τα είτε στην κουζίνα, είτε για να ενισχύσετε την υγεία σας.

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι μερικές γλάστρες και ζαρντινιέρες βάθους 25 με 30 εκατοστά, χαλίκι (μπαίνει στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση), χώμα για να γεμίσουμε τις γλάστρες και πιατάκια κάτω από τις γλάστρες για να συλλέγουν το νερό που περισσεύει.

Βασιλικός

Μονοετές φυτό, ύψους 20 – 80 cm, με άνθη άσπρα ή ασπροκόκκινα. Ανθίζει Ιούνιο με Οκτώβριο. Υπάρχει σγουρός ή πλατύφυλλος. Απαιτεί πολύ ήλιο και αρκετό νερό. Για να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής του, καλό θα είναι να ψαλιδίζουμε τα άνθη του. Επίσης, όταν συλλέγουμε φύλλα για κατανάλωση, είναι καλύτερα να κόβουμε τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.

Ρίγανη Πολυετές, ποώδες, θαμνώδες φυτό. Ανθίζει από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο με λευκά, ροζ ή μωβ ανθάκια. Ποτίζουμε μέχρι το χώμα να υγρανθεί. Χρειάζεται αρκετό ήλιο και αντέχει στην ξηρασία. Από Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο μαζεύουμε την ρίγανη και αφήνουμε τα κομμένα φυτά να ξεραθούν σε σκιερό μέρος.

Θυμάρι

Πολυετής χαμηλή πόα. Ανθίζει Ιούνιο-Ιούλιο και έχει μπλε άνθηΤο θυμάρι είναι θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Δενδρολίβανο Πολυετές φυτό, ύψους 0,5 – 1,2 m, με άνθη άσπρα ή ασπρογαλάζια. Υπάρχουν 2 ποικιλίες το ορθόκλαδο και το έρπον. Το έρπον είναι καλό για εδαφοκάλυψη και να γεμίσετε άδεια παρτέρια. Ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο. Η συλλογή των φύλλων γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Λεβάντα

Πολυετής θάμνος. Έχει γκρίζο φύλλωμα και μοβ άνθη. Χρειάζεται πολύ ήλιο και λίγο νερό. Για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξή της, μπορούμε να κόβουμε τις κορυφές που πετάνε. Έτσι το φυτό θα αναπτύσσεται σε πλάτος. Όταν ανθίσει μαζεύεται ένα ένα τους μακριούς βλαστούς με άνθη, τους δένεται ματσάκια και τους κρεμάται ανάποδα να ξεραθούν. Τα τυλίγεται σε τούλι και τα κρεμάται στη ντουλάπα.

Δυόσμος

Πολυετής χαμηλή πόα. Θέλει αρκετό ήλιο, και πολύ νερό, μαραζώνει αν δεν ποτιστεί. Αλλά και αν ξεραθεί, τον κόβεται όλο το φυτό και ξαναβγάζει φρέσκα. Έχει γρήγορη ανάπτυξη, γεμίζει ολόκληρα παρτέρια αν τον αφήσεται.

Μαιντανός

Διετές φυτό, ύψους 40 – 80 cm, με άνθη πρασινοκίτρινα. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Θέλει πολύ ήλιο και αρκετό νερό. Είναι αρκετά φουντωτός, και θα σας δίνει συνέχεια φρέσκα φύλλα για να βάζεται στα φαγητά σας.

Άνηθος

Ετήσιο φυτό, ύψους 30 – 80 cm, με άνθη κίτρινα. Θέλει συχνό πότισμα. Μαζεύουμε τον άνηθο κόβοντας με ψαλίδι σε ύψος 2 εκατοστά από το χώμα. Ο άνηθος αναπτύσσεται γρήγορα από τον σπόρο. Το καλοκαίρι θα βγάλει άνθη που μετά θα γίνουν σπόροι: τους μαζεύουμε και τους σπέρνουμε την επόμενη άνοιξη!

Φασκόμηλο

Πολυετές φυτό, ύψους 30 – 60 cm, με μοβ άνθη. Μετά τα 2 – 3 χρόνια θα πρέπει καλύτερα να αντικατασταθεί με νέο. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο φασκόμηλο, μπορούμε να το μαζέψουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εάν, όμως, θέλουμε να αποξηράνουμε κάποια ποσότητα, η καλύτερη εποχή συγκομιδής είναι η αρχή της άνθησης.