Μπόλιασμα Κλήματος Αμπελιού (grafting a vineyard)

Έτσι μπολιάζουμε το αμπέλι

Γιατί κάνουμε μπόλιασμα κλήματος αμπελιού; Μπολιάζουμε ένα αμπέλι για να αλλάξουμε την ποικιλία του. Εκμεταλλευόμαστε ότι το υποκείμενο (παλιό κλήμα) έχει ένα εδραιωμένο και υγιές ριζικό σύστημα.

Προσωπικά, αναζήτησα αυτές τις πληροφορίες για το μπόλιασμα αμπελιού γιατί ήθελα να απαλλαγώ από μία ποικιλία αμπελιού που είναι πολύ επιρρεπής στο ωίδιο.

Θέλω να το αντικαταστήσω με άλλη ποικιλία φαγώσιμου σταφυλιού που δεν επηρεάζεται καθόλου από το ωίδιο.

Πώς γίνεται το μπόλιασμα ενός αμπελιού;

Εν συντομία, τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

  • Κόβουμε το παλιό κλήμα μισό μέτρο πάνω από τη βάση.
  • Καθαρίζουμε τον κορμό του κλήματος από τα εξωτερικά παλαιά στρώματα.
  • Προετοιμάζουμε τα μάτια από το κλήμα που θέλουμε να αναπαράγουμε.
  • Κάνουμε 2 Τ τομές στον κορμό του κλήματος που κόψαμε.
  • Βάζουμε τα 2 μάτια στο κομμένο κλήμα.
  • Δένουμε γερά τα μάτια.
  • Κάνουμε μερικές τομές στο κάτω μέρος του κλήματος ώστε να φύγουν οι περισσευόμενοι χυμοί και να μην μας πετάξει τα μάτια.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το μπόλιασμα του αμπελιού;

Η κατάλληλη εποχή για το μπόλιασμα ενός αμπελιού είναι μερικές εβδομάδες πριν από το άνοιγμα των ματιών. (Τέλη Μαρτίου, Αρχές Απριλίου).

Video σχετικά με το μπόλιασμα αμπελιού

Όταν μπολιάσουμε από την ίδια χρονιά κάνει σταφύλια, ενώ αν φυτέψεις θέλει τρία και τέσσερα χρόνια.
«Όλοι οι κόμποι (τα μάτια της παλιάς αμπελιάς) που θα ανοίξουν θέλουν σβήσιμο για να δυναμώσει το μπόλι».
Θα πρέπει ο αγρότης να κόψει τα μάτια (οφθαλμούς) της παλιάς αμπελιάς για να δυναμώσει το μπόλι.
Αλλιώς το μπόλι θα χαθεί.

Μέθοδος 2

Σε μερικές ημέρες (τέλος Μαρτίου , αρχές Απριλίου) οι παραγωγοί θα αρχίσουν να μπολιάζουν τα αμπέλια για να αλλάξουν κυρίως ποικιλία. Εμείς σήμερα θα δείξουμε με εικόνες πως γίνεται ο εμβολιασμός του αμπελιού από Μεσαρίτες ειδικούς.

Αφού έχουμε διατηρήσει για κάποιο διάστημα τα κλήματα στο ψυγείο , μια ημέρα πριν τα βγάζουμε και κόβουμε τα καλέμια ενυδατώνοντας τα για 24 περίπου ώρες.

Στη συνέχεια πάμε στο αμπέλι και κόβουμε του κορμούς στο ύψος που βλέπουμε στις φωτό.

Αφού σχίσουμε μετά τον κορμό , με ένα κατσαβίδι που καρφώνουμε στη μέση διατηρούμε τη σχισμή ανοικτή. Στη συνέχεια καρφώνουμε από δύο καλέμια σε κάθε κορμό στις άκρες έτσι ώστε ο φλοιός των καλεμιών να γίνει ακριβώς ένα με τον φλοιό του κορμού.Αμέσως μετά βγάζουμε το κατσαβίδι και καλύπτουμε με ειδική πάστα τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στα καλέμια. Δένουμε γύρω γύρων τον κορμό ώστε να μη χαλαρώσει η τομή και περιμένουμε να βλαστήσει .