Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αντιδράσεις για την έλλειψη διαλόγου και ενημέρωσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Αναστάτωση επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, καθώς ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την παράδοση του Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής δεν έχει γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος ούτε με τους πολίτες ούτε με τους φορείς.

Ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων “Ελπίδα” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία της περιοχής να απέχει από μια τόσο κρίσιμη διαδικασία και να βρεθεί ξαφνικά προ τετελεσμένων χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Όπως είναι γνωστό, το Ειδικό Χωρικό είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο αναμένεται να δώσει τις συντεταγμένες της οικιστικής ανασυγκρότησης της περιοχής ορίζοντας τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και δίδοντας απαντήσεις για όλο το πλέγμα των σύγχρονων πολεοδομικών αναγκών της περιοχής.

Με την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του χωρικού σχεδίου θα υπάρχουν, πριν την ολοκλήρωση του αεροδρομίου, συγκεκριμένες χρήσεις γης με προβλεπόμενες και απαγορευμένες δραστηριότητες, οριοθετήσεις υδατορεμάτων, καθορισμούς κοινόχρηστων χώρων, κλπ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Ελπίδα κ. Κ.Γκαντάτσιος τονίζει ότι μέχρι στιγμής ούτε η τοπική κοινωνία ούτε οι φορείς της δεν έχουν δει το περιεχόμενο του σχεδιασμού και όπως είναι φυσικό υπάρχει μια τεράστια αγωνία για όλες τις δρομολογούμενες εξελίξεις που είναι αδιανόητο να εξελίσσονται χωρίς την ενεργή συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος με παρέμβαση του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά να μην υπάρξει αποκλεισμός της κοινωνίας και των φορέων από μια τόσο κρίσιμη διαδικασία.

κώστας γκαντάτσιος

(ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος) 

Όπως τονίζει σε σχετική επιστολή του, «εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής του Δήμου Μινώα, είναι μείζον θέμα που αναζητούσε λύση επί χρόνια και που ουσιαστικά θα ορίζει την πολεοδομική οργάνωση και τον καθορισμό χρήσεων γης, διασφαλίζοντας την άρτια διαμόρφωση και την ορθολογική ανάπτυξη θέτοντας παράλληλα νέες βάσεις για την ανάπτυξη του τόπου. Αποτελεί μια κομβικής σημασίας εξέλιξη όταν βέβαια γίνει με τη συμμετοχή φορέων πολιτών. Σε ένα τόπο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 με τις πληγές να παραμένουν ανοικτές και τα προβλήματα να είναι ορατά, σε μια περιοχή που αποζητά ένα ολοκληρωμένο και σωστό πλάνο ανασυγκρότησης μιας και υποδέχεται στους κόλπους του το μεγαλύτερο έργο της Κρήτης, όπως είναι το αεροδρόμιο Καστελλίου. Πιστεύουμε ότι το ειδικό πολεοδομικό θα καλύψει μέρος των οικιστικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω του σεισμού.

Κρίνουμε και θεωρούμε επιβεβλημένη ότι η τεκμηριωμένη άποψη των επιστημονικών φορέων ( που έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο) και των πολιτών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη γεγονός που δεν έχει γίνει τόσους μήνες. Θεωρούμε ότι πριν την ολοκλήρωση της κύριας μελέτης οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά και όχι προσχηματικά στη διαβούλευση και φυσικά όπου υπάρξουν και εντοπιστούν οι ανάγκες να ενσωματωθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις ως καρπός γόνιμος διαλόγου και μιας ουσιαστικής διαδραστικής διαβούλευσης. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον πολύπαθο τόπο καθώς και τις νέες επιδιώξεις και προσανατολισμούς της περιοχής και όλα αυτά πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων πολιτών και τοπικών κοινωνιών. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα πέρα από τις πρώτες αρχικές θεωρητικές μακέτες, και τα σχέδια επί χάρτου, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσέγγιση της βούλησης της κοινωνίας. Εφιστούμε την προσοχή και κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν επιλεχθεί να παρακαμφθεί η άποψη της κοινωνίας των πολιτών και δε ληφθεί υπόψη τοποθέτηση των επιστημονικών φορέων αλλά επιλεγεί οι αποφάσεις που να ληφθούν κεκλεισμένων των θυρών με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών τότε θα καταστήσει η όλη διαδικασία προβληματική και δυστυχώς μη αναστρέψιμη καθώς προμηνύεται πληθώρα λαθών και παραλείψεων χωρίς τέλος».