Ε.Μασκ: «Σταματήστε προσωρινά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την Ανθρωπότητα»

Ηχηρή προειδοποίηση από τον ιδιοκτήτη του Twitter

Έχοντας μπει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης οι κίνδυνοι για τις κοινωνίες των ανθρώπων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και γι’ αυτό το λόγο την επιβολή εξάμηνης παύσης στην εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ισχυρότερων από το GPT-4 ζητούν ο Έλον Μασκ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων τεχνητής νοημοσύνης και στελεχών της βιομηχανίας.

Μάλιστα αναφέρουν επί λέξει ότι υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για την κοινωνία και την ανθρωπότητα!

Δεν προσδιορίζουν ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, αλλά έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν και αφορούν ακόμα και «ανεξαρτητοποίηση» των συστημάτων αυτών από τους ανθρώπους-masters και ότι ελέγχοντας τα παγκόσμια κυβερνοσυστήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές και οικονομικές καταστροφές.

Θα θυμίσουμε ότι και τα πυρηνικά οπλοστάσια ΗΠΑ και Ρωσίας ελέγχονται από υπολογιστές και δεν υπάρχει υπολογιστής που δεν θα μπορούσε να μην είναι ευάλωτος σε μία τεχνητή νοημοσύνη.

Τυπικό παράδειγμα το κεντρικό αφήγημα των ταινιών Terminator, όπου η τεχνητή νοημοσύνη Skynet ανέλαβε τον έλεγχο των πυρηνικών οπλοστασίων και τα ενεργοποίησε καταστρέφοντας την Ανθρωπότητα την οποία έβλεπε ως ένα είδος… αρρώστιας.

Η επιστολή, η οποία εκδόθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Future of Life Institute και υπογράφεται από περισσότερα από 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Μασκ, ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ και ο διευθύνων σύμβουλος της Stability AI Εμάντ Μοστάκε, ζητά παύση στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης έως ότου αναπτυχθούν, εφαρμοστούν και ελεγχθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κοινά πρωτόκολλα ασφαλείας για τέτοιου είδους εφαρμογές.

«Τα ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι» αναφέρεται στην επιστολή.

Κίνδυνοι για την κοινωνία και τον πολιτισμό

Η επιστολή περιγράφει επίσης λεπτομερώς τους πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και τον πολιτισμό από τα ανταγωνιστικά προς τον άνθρωπο συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όσον αφορά οικονομικές και πολιτικές διαταραχές. Καλεί δε τους προγραμματιστές να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου.

Η επιστολή έρχεται μία ημέρα μετά τη διατύπωση ηθικών και νομικών ανησυχιών από την Europol, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εφαρμογές προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης – όπως το ChatGPT, προειδοποιώντας για πιθανή κακόβουλη χρήση του συστήματος σε απόπειρες phishing, παραπληροφόρησης και εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Οι εφαρμογές και λειτουργίες προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης καταγράφουν δραματική ανάπτυξη από τα τέλη του 2022, όταν η υποστηριζόμενη από την Microsoft OpenAI παρουσίασε την πλατφόρμα ChatGPT, ωθώντας τις αντίπαλες εταιρείες να λανσάρουν παρόμοιες εφαρμογές ή να ενσωματώσουν αντίστοιχες λειτουργίες στις πλατφόρμες τους.