Aκόμα να συνέλθουν από το πλιάτσικο που έκαναν παράνομοι μετανάστες στην Χίο όπου έκλεψαν κότες, κοκόρια, ακόμα και περιστέρια και παραβίασαν και ξήλωσαν κουφώματα από σπίτια ώστε να «φιλοξενηθούν» για αρκετό διάστημα και φυσικά τον λογαριασμό θα τον πληρώσει… ο Έλληνας νόμιμος κάτοικος και ιδιοκτήτης.
Αυτά είναι μερικά από τα κατορθώματα των παράνομων μεταναστών που έφτασαν στην Χίο, και συμπεριλαμβάνονται στις 206 αιτήσεις αποζημίωσης για κλοπές και ζημιές, που έχουν καταθέσει πληγέντες κάτοικοι του νησιού.
Συνολικά στις 428.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό, που αιτούνται κάτοικοι της Χίου, για παράνομες πράξεις που τέλεσαν αλλοδαποί στην περιοχή γύρω από τη δομή φιλοξενίας της ΒΙΑΛ.
Πρόκειται για αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί στην επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης ζημιών σε φυτικό / ζωικό κεφάλαιο αλλά και σε εξοπλισμό και πάγιες εγκαταστάσεις της τοπικής κοινότητας Χαλκειούς αλλά και άλλων όμορων περιοχών.
Η τοπική κοινότητα Χαλκειούς απέχει 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 900 κατοίκους. Στα νότια του χωριού υπάρχει το παλιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, που το 2016 μετατράπηκε σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Οι έως και 5.000 φιλοξενούμενοι της συγκεκριμένης δομής, με χωρητικότητα μόλις 1.100 άτομα, δημιούργησαν μία ασφυκτική κατάσταση στην τοπική κοινωνία με τους κατοίκους της κοινότητας Χαλκειούς να σηκώνουν το βάρος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών των τελευταίων χρόνων.
Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα πρακτικά της επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών λόγω των πολύ μεγάλων ροών, που συνέρρευσαν στο νησί.
Οι περισσότερες από τις 206 αιτήσεις συνοδεύονται και από Δελτίο Συμβάντων της Αστυνομίας ή του Δασαρχείου ενώ η επιτροπή πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους για την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών.
Οι αιτήσεις χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Αιτήσεις που δηλώνονται κλοπές αντικειμένων και προϊόντων, αιτήσεις που δηλώνονται ζημιές σε εγκαταστάσεις και καλλιέργειες και αιτήσεις που περιλαμβάνουν και τις δύο παραπάνω πράξεις.
Σε μία περίπτωση η «παρέμβαση» στο κτήμα κατοίκου της Χίου είχε ως αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν 33 κουνέλια, 80 κότες-κοκόρια, 20 περιστέρια, αλλά και 700 κιλά εσπεριδοειδή προκαλώντας φθορές στην περίφραξη του κτήματος.
Σε άλλη περίπτωση, που συνοδεύεται από φωτογραφίες, οι «επισκέπτες» αφού πήραν 10 κότες προκάλεσαν καταστροφές στην καλλιέργεια του ιδιοκτήτη(1.000κιλά ντομάτες-200κιλά φασόλια). Σχεδόν σε όλα τα συμβάντα κλοπών ζώων καταγράφεται και αφαίρεση της περίφραξης των κτημάτων μήκους εκατοντάδων μέτρων.
Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές στα ελαιοστάσια και στις υπόλοιπες καλλιέργειες, που έχουν δηλώσει οι κάτοικοι των οποίων οι περιουσίες βρίσκονται κοντά στο hotspot. Χαρακτηριστικά, ένας παραγωγός δηλώνει την «απαλλοτρίωση» ολόκληρης της σοδιάς του μαζί με τα εργαλεία αλλά και την κεραμοσκεπή της αποθήκης του!.(1,3 στρέμματα σιτάρι, 1 στρ πορτοκάλια, 1 στρ μανταρίνια, 0,2 στρ καρότα 0,3 στρ σέλινο, 0,2 στρ κολοκύθια, 0,3 στρ παντζάρια, 0,3 στρ μελιτζάνες, 0,1 στρ πεπόνια, 0.2 στρ ντομάτες, 0,4 στρ φασολάκια, 0,2 στρ βλήτα).Σε μία περίπτωση κλοπής κατοικίας αφαιρέθηκε η πόρτα, τα παράθυρα και η περίφραξη ενώ ο κατάλογος των κλοπιμαίων συμπληρώνεται με 1 βαρέλι κρασί, 3 τσουβάλια αμύγδαλα, 60 κιλά σιτάρι, 1 μηχανή αλέσεως σιταριού, όλα τα τρόφιμα και τα κουζινικά σκεύη. Σε άλλη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης κατοικίας καλείται να πληρώσει εκτός από τις φθορές και τα κλοπιμαία και τη ΔΕΗ αφού αυτοί που παραβίασαν το σπίτι του έμειναν σε αυτό πριν τελικά το αφήσουν χωρίς κουφώματα! Σε άλλο σπίτι, εκτός από τα μετρητά, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα σεντόνια και τις κουβέρτες «έκανε φτερά» και η στρατιωτική χλαίνη, που είχε στην ντουλάπα ο ιδιοκτήτης!