EKTAKTO: «Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι»: Η Ρωσία μπλόκαρε τις εξαγωγές των ουκρανικών δημητριακών μετά την επίθεση στην Σεβαστούπολη!

Η Ρωσία μπλόκαρε τις εξαγωγές των ουκρανικών δημητριακών μετά την επίθεση στην Σεβαστούπολη!
Η Ρωσία μπλόκαρε τις εξαγωγές των ουκρανικών δημητριακών μετά την επίθεση στην Σεβαστούπολη!

Η απόφαση του Κιέβου να επιτεθεί, έστω και με φτωχά αποτελέσματα, οδηγεί τον κόσμο στην πείνα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμφωνία για να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μετά από επιδρομές με drone εναντίον πλοίων του Ναυτικού της που δεν πέτυχαν τον στόχο τους, πλην ενός ναρκαλιευτικού, αλλά προκάλεσαν άμεσα αντίποινα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η αναστολή είναι επ΄’αόριστον και ότι οι εκπρόσωποί της στο συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη έλαβαν σχετικές οδηγίες.

«Η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που συμμετέχουν στην “πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας” και αναστέλλει την εφαρμογή της από σήμερα και επ’αόριστον», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην Μόσχα.

Η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης, που επετεύχθη τον Ιούλιο με μεσολάβηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία, ήταν κρίσιμη για να επιτραπεί η ροή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που είχαν συσσωρευτεί στην Ουκρανία λόγω του πολέμου, πέραν της συγκομιδής των νέων καλλιεργειών και να εισπράξει το καθεστώς του Κιέβου χρήματα

Είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας που λήγει στις 19 Νοεμβρίου.

Μετά το προηγούμενο σημαντικό πλήγμα που αποδόθηκε στην Ουκρανία, την έκρηξη στη γέφυρα του στενού του Κερτς μεταξύ της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τον Πούτιν το 2014, και της ηπειρωτικής Ρωσίας, οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εξαπέλυσαν ένα μπαράζ επιθέσεων κατά του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και άλλων βασικών υποδομών.

Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί «ψευδείς προφάσεις για να μπλοκάρει τον διάδρομο σιτηρών»

Οι αγρότες και οι έμποροι σιτηρών παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις που προκάλεσε η ουκρανική επίθεση. Οι παραγγελίες είχαν ήδη εξαντληθεί λόγω των ανησυχιών ότι η συμφωνία θα λήξει, και η Ουκρανία είχε επίσης εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη συσσώρευση πλοίων που περιμένουν για επιθεώρηση ως μέρος της συμφωνίας.

Το σοκ στις παγκόσμιες αγορές καλλιεργειών είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Στην ελληνική αγορά που θεωρείται «μη φιλική» λόγω της κήρυξης πολέμου από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ρωσία, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% όχι μόνο στο ψωμί, αλλά και σε όλα τα τρόφιμα που παράγονται από δημητριακά.

Κυριολεκτικά «Ο Θεός να βάλει το χέρι του».