Αντισηπτικό χεριών – Φτιάξε το δικό σου !

Η πανδημία που έχει εξαπλωθεί και έχει το όνομα κορονοϊός, έχει ανησυχήσει πολύ κόσμο. Η απολύμανση των χεριών μας πλέον έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Αυτό είναι καλό και κακό ταυτόχρονα.

Το καλό είναι ότι πλέον όλοι θα προσέχουμε περισσότερο. Το κακό είναι ότι δεν είναι εύκολο να βρεις απολυμαντικό χεριών ή σε περίπτωση που βρεις θα είναι πολύ ακριβό. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να βοηθήσουμε με μερικές ιδέες για DIY αντισηπτικό χεριών με απλά υλικά, το οποίο φυσικά θα είναι και αρκετά πιο οικονομικό από αυτά που κυκλοφορούν στα φαρμακεία.

Τρόποι για να φτιάξεις αντισηπτικό χεριών!

Η βασική συνταγή
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις αντισηπτικό χεριών. Το οινόπνευμα των πολλών βαθμών όπως 90+ δεν είναι ικανό να σκοτώσει όλα τα μικρόβια. Το μείγμα που έχει τη δυνατότητα να τα σταματήσει θα πρέπει να έχει περίπου 60-70% ποσότητα σε αλκοόλη.

Ο πιο απλός τρόπος είναι να πάρεις μία απλή ισοπροπυλική αλκοόλη ή απλό οινόπνευμα και να κάνεις μια αραίωση. Το πιο φθηνό υλικό που μπορείς να επιλέξεις για να το αραιώσεις και να το κάνεις ελαφρώς παχύρευστο σαν τα αντισηπτικά τζελ είναι η γλυκερίνη και μπορείς να τη βρεις σε οποιοδήποτε φαρμακείο.

Η αραίωση που χρειάζεται να κάνεις όταν η περιεκτικότητα αλκοόλ είναι 90% και πάνω θα πρέπει να είναι τα 2/3 οινόπνευμα και το 1/3 γλυκερίνη. Δηλαδή στο ένα λίτρο τα 660ml θα είναι οινόπνευμα και τα υπόλοιπα μέχρι να φτάσεις το λίτρο γλυκερίνη.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι να ανακατέψεις καλά το μείγμα ώστε να ομογενοποιηθεί σωστά και να μην πέσει κάτω από το 60% η περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Επίσης, πριν κάνεις οποιαδήποτε παρασκευή να απολυμάνεις καλά τον εξοπλισμό αλλά και τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσεις.

Σε περίπτωση που σε ενοχλεί η έντονη μυρωδιά από το αλκοόλ, υπάρχει τρόπος για να το διορθώσεις. Μπορείς μέσα στο μείγμα να προσθέσεις φυσικά αιθέρια έλαια. Τα έλαια θα βοηθήσουν επίσης το δέρμα σου να είναι πιο απαλό μετά την χρήση του τζελ. Βέβαια πριν κάνεις οποιαδήποτε χρήση αιθέριου ελαίου σιγουρέψου ότι δεν υπάρχει κάποια αλλεργία στα άτομα που θα το χρησιμοποιήσουν.

Δε χρειάζεται να προσθέσεις μεγάλη ποσότητα στο μείγμα καθώς το άρωμα είναι αρκετά δυνατό. Ξεκίνα βάζοντας 5-6 σταγόνες και κούνα το μείγμα για να πάει παντού. Αν θέλεις περισσότερο μπορείς να προσθέσεις μέχρι να φτάσεις στο σημείο που σε ικανοποιεί. Μόλις τελειώσεις μπορείς να το βάλεις σε μικρά μπουκαλάκια και να το χρησιμοποιήσεις όποτε θέλεις.