«ξεπούλησαν» όλα τα σκόρδα

ΣΚΟΡΔΑ ΕΝΑΝΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Μπορεί η εξάπλωση που σημειώνει ο κορονοϊός να έχει σαν αποτέλεσμα να καταγράφουν ζημίες οι περισσότεροι παραγωγικοί κλάδοι, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σκόρδα, οι παραγωγοί των οποίων στη Νέα Βύσσα του Έβρου, οι οποίοι ξεπούλησαν πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίου Σκόρδου Νέας Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμογλίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως φέτος λόγω του κορονοϊού ξεπούλησαν τα σκόρδα ήδη από τον Φεβρουάριο ενώ παραδοσιακά διαθέτουν την παραγωγή μέχρι και τις αρχές Απριλίου. «Δεν έχουμε ούτε δείγμα», υπογράμμισε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «από τον Δεκέμβριο του 2019 και μέχρι και τον Φεβρουάριο φέτος, πουλήσαμε την παραγωγή μας σε τιμή υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017/2018, ήτοι σε 1,50 ευρώ/κιλό, από 1,30 ευρώ/κιλό». Όπως εξήγησε ο κ. Γιακμογλίδης, «με την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν μαζικά στο ελληνικό σκόρδο και εν αντιθέσει με άλλες χρονιές δεν προέβησαν στην αγορά κινέζικων, που είναι πιο φτηνά».

Καθοριστικό ρόλο στην «τρελή κούρσα» πώλησης της υψηλής ποιότητας σκόρδου Βύσσας, από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου, διαδραμάτισε, σύμφωνα με τον κ. Γιακμογλίδη, και «η φημολογία για την ευεργετική δράση του προϊόντος κατά του κορονοϊού». «Tον Φεβρουάριο φέτος πουλήσαμε 80 τόνους σκόρδου Βύσσας, περισσότερους κατά 40-50 τόνους από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι», τόνισε και υπενθύμισε ότι συνολικά η παραγωγή των 100-120 παραγωγών σκόρδου στην περιοχή ανέρχεται ετησίως σε 600 τόνους. «Κάποιες χρονιές πετυχαίνουμε μεγαλύτερη παραγωγή κατά 10%, άλλες κατά 15%, αλλά ο μέσος όρος είναι οι 600 τόνοι», επισήμανε ο κ. Γιακμογλίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ