Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει

Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει
Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει

Κάθε φορά που φυτεύουμε στον κήπο τα λαχανικά μας, τα καρποφόρα δέντρα ή και τα καλλωπιστικά φυτά, υπάρχει μία ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που εμφανίζονται, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη των φυτών μας και δημιουργώντας προβλήματα στον κήπο.

Η καταπολέμηση των ζιζανίων μπορεί να γίνει με οικολογικό τρόπο με το σκάλισμα και με τη χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος ή με τη χρήση χημικών σκευασμάτων που είναι σίγουρα μια επιλογή που επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Μια εξαιρετική οικολογική λύση που προτείνουμε είναι η χρήση γεωυφάσματος για την κάλυψη του εδάφους που φυτεύουμε και καλλιεργούμε.

To ύφασμα εδαφοκάλυψης, ή γεωύφασμα όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα ανθεκτικό ύφασμα, συνήθως σε μαύρο χρώμα, που κατασκευάζεται από είδος πλαστικού (πολυπροπυλενίου) για να καλύπτει το έδαφος, εμποδίζοντας τα ζιζάνια να αναπτυχθούν. Με αυτό τον τρόπο, ο κήπος μας είναι πάντα καθαρός από ανεπιθύμητα αγριόχορτα, επιτρέποντας στα φυτά μας να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και παράλληλα μας απαλλάσσει από καλλιεργητικές εργασίες για την απομάκρυνση των ζιζανίων.

Ας δούμε αναλυτικά ποια πλεονεκτήματα και οφέλη μας προσφέρει η χρήση του γεωυφάσματος στον κήπο, σε ποια φυτά και καλλιέργειες χρησιμοποιείται, πώς εφαρμόζεται και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από τη χρήση γεωυφάσματος;

H χρήση υφάσματος εδαφοκάλυψης στον κήπο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη για τα φυτά και τις καλλιέργειες:

  • – Εμποδίζει την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων χόρτων που ανταγωνίζονται την ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών.
  • – Συμβάλλει στον περιορισμό την χρήσης χημικών ζιζανιοκτόνων για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων χόρτων και στην καλύτερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  • – Διατηρεί ένα σταθερό περιβάλλον καλής ανάπτυξης του ριζικού συστήματος των φυτών, επιτρέποντας την κυκλοφορία του αέρα και του νερού.
  • – Εμποδίζει να λιμνάζει το νερό, αφήνοντας το νερό να περνάει από τους πόρους του υφάσματος.
  • – Συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού, μειώνοντας τη συχνότητα και την ποσότητα ποτίσματος στις καλλιέργειες, καθώς περιορίζει τις απώλειες νερού από εξάτμιση.
  • – Περιορίζει την ανάπτυξη ασθενειών και εντόμων που πολλές φορές βρίσκονται στα ανεπιθύμητα χόρτα πριν προσβάλλουν τις καλλιέργειες.
  • – Διαθέτει ανθεκτικότητα στις υπεριώδεις ακτίνες και μπορεί να αντέξει αρκετά χρόνια, τουλάχιστον 5 χρόνια αν μείνει στο έδαφος, ή να επαναχρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη εφαρμογή τις επόμενες χρονιές.
  • – Εφαρμόζεται πολύ εύκολα, είναι ελαφρύ και δεν σκίζεται εύκολα. Διατίθεται σε ρολό σε διάφορα πλάτη που εξυπηρετούν τον καλλιεργητή, ενώ παράλληλα μπορεί να κοπεί εύκολα με ψαλίδι και να τοποθετηθεί στις άκρες ή σε άλλα δύσκολα σημεία του κήπου μας.
Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο

Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιείται το ύφασμα εδαφοκάλυψης και πώς εφαρμόζεται;

Το γεωύφασμα έχει αρκετές εφαρμογές στον κήπο μας και στις κηπευτικές καλλιέργειες, στην καλλιέργεια και καρποφόρα δέντρα.
 
– Γεωύφασμα σε καλλιέργεια κηπευτικών
 

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε χρόνο στα κηπευτικά του κήπου μας, τόσο σε ανοιξιάτικες φυτεύσεις όσο και σε φθινοπωρινές φυτεύσεις του λαχανοκήπου για να αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα ζιζάνια. Κατά την εφαρμογή του υφάσματος εδαφοκάυψης, αφού σκάψουμε και ισιώσουμε το έδαφος που θα καλλιεργήσουμε, απλώνουμε το ρολό πάνω στο χώμα, συνήθως σε διαστάσεις πλάτους 80-100 εκατοστών, και στη συνέχεια καλύπτουμε στις άκρες με χώμα για να το σταθεροποιήσουμε.

Αφού καλύψουμε το έδαφος με το ύφασμα, ανοίγουμε τρύπες για τη φύτευση των λαχανικών μας, ακολουθώντας τις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για κάθε κηπευτικό. Το πότισμα γίνεται σύνήθως με σύστημα σωλήνων που έχει τοποθετηθεί κάτω από το γεωύφασμα ή πάνω από τα γεωύφασμα ανάλογα πώς διευκολύνει τον καλλιεργητή. Η λίπανση μπορεί να γίνει είτε με την χρήση λιπάσματος μέσα στην τρύπα γύρω από το φυτό ή με την εφαρμογή υδατοδιαλύτού λίπασματος μέσω λιπαντήρα.

 
– Γεωύφασμα σε καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων
 

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης χρησιμοποιείται κατά την φύτευση καρποφόρων δέντρων, καθώς διευκολύνει την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων χόρτων κατά τα πρώτα 2-3 κρίσιμα χρόνια της εγκατάστασης της καλλιέργειας. Χρησιμοποιούμε ρολό πλάτους 1 μέτρου, το οποίο στρώνεται πάνω στο έδαφος και στις άκρες του προστίθεται χώμα για να μην απομακρύνεται λόγω αέρα.

Ανοίγουμε τρύπες για την φύτευση των νεαρών δενδρυλλιών, ακολουθώντας τις προτεινόμενες αποστάσεις φύτευσης καρποφόρων δέντρων. Η προσθήκη υδατοδιαλυτού λιπάσματος μπορεί να γίνει μέσω του συστήματος ποτίσματος με σταγόνες και με την χρήση λιπαντήρα ή με την προσθήκη της απαιτούμενης ποσότητας λιπάσματος στην τρύπα που έχουμε ανοίξει στο γεωύφασμα για τη φύτευση των δέντρων.

 
– Γεωύφασμα σε καλλωπιστικά φυτά
 

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης χρησιμοποιείται εκτεταμένα για φυτεύσεις παρτεριών στους κήπους, είτε αν θέλουμε να κάνουμε φυτεύσεις φυτών σε σειρά όπως σε τριανταφυλλιές και ιβίσκο, σε σειρά φυτών για φράκτη όπως σε λιγούστρο, πυξάρι, λέιλαντ, καθώς και σε μεμονωμένες φυτεύσεις κάποιων καλλωπιστικών φυτών και δέντρων στα πεζοδρόμια, όπως σε καλλιστήμονα, μετροσίδηρο και προύνο. Σε αυτή την περίπτωση, το γεωύφασμα εκτός από την αντιμετώπιση των ζιζανίων, προσφέρεται και ως βάση για να τοποθέτηση και στρώση διακοσμητικών χαλικίων και βότσαλων ή και πευκόφλουδα που συγχρόνως το στερεώνουν.

Αυτή η εφαρμογή του υφάσματος εδαφοκάλυψης, δίνει μία πρόσθετη αισθητική αξία στον κήπο μας και τον κάνει πολύ ελκυστικό. Και σε αυτή την περίπτωση, με την χρήση του υφάσματος εδαφοκάλυψης κατά την φύτευση καλλωπιστικών φυτών πετυχαίνουμε μείωση της συχνότητας και της ποσότητας των ποτισμάτων.

 
– Γεωύφασμα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες
 

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης χρησιμοποιείται κατά τις φυτεύσεις σε γλάστρες και ζαρντινιέρες που έχουμε στις αυλές και στα μπαλκόνια μας. Κόβουμε με ένα ψαλίδι μικρά κομμάτια υφάσματος εδαφοκάλυψης για να το τοποθετήσουμε εσωτερικά στις γλάστρες και ζαρντινιέρες ώστε να διαχωρίσουμε το φυτόχωμα από τη βάση της γλάστρας και της ζαρνινιέρες. Με την χρήση του υφάσματος εδαφοκάλυψης γίνεται καλύτερη απομάκρυνση του νερού από τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες καθώς εξασφαλίζεται ότι δεν θα κλειστούν με συμπιεσμένο φυτόχωμα οι τρύπες τους.

 
– Γεωύφασμα σε φυτώρια και θερμοκήπια
 

H χρήση υφάσματος εδαφοκάλυψης είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη σε φυτώρια καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων είτε βρίσκονται σε εξωτερικό περιβάλλον, είτε μέσα σε θερμοκήπιο. Το γεωύφασμα σε αυτές τις περιπτώσεις, με πολύ χαμηλό κόστος βοηθάει όχι μόνο στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων χόρτων, αλλά και στη διατήρηση καθαρών των γλάστρών του φυτωρίου που δεν σκονίζονται εύκολα. Επίσης, το ύφασμα εδαφοκάλυψης χρησιμοποιείται εκτεταμένα και στα θερμοκήπια σε καλλιέργειες κηπευτικών για την εξασφάλιση της καθαριότητας του χώρου και της απομάκρυνσης ζιζανίων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις των φυτωρίων και των θερμοκηπίων, όπου έχουμε κάλυψη μεγάλων επιφανείων με γεωύφασμα χρησιμοποιείται ύφασμα πλάτους 4-5 μέτρων για να καλυφθεί πιο εύκολα η καλλιεργούμενη επιφάνεια. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε υδροπονικές καλλιέργειες διάφορων λαχανικών που έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ηλιακή ακτινοβολία, όπως η καλλιεργεια της ντομάτας, χρησιμοποιείται και γεωύφασμα λευκού χρώματος.

Κι ένα μυστικό για το γεωύφασμα

Στις καλλιέργειες λαχανικών για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων χόρτων χρησιμοποιείται εκτεταμένα και το νάυλον εδαφοκάλυψης που τοποθετείται κατά την φύτευση για μία χρονιά σε αντίθεση με το υφάσμα εδαφοκάλυψης που χρησιμοποιείται για περισσότερες χρονιές. Το νάυλον εδαφοκάλυψης κατασκευάζεται από πλαστικό πολυαιθυλενίου, μαύρο ή λευκό, είναι πιο λεπτό και πιο ελαφρύ από το ύφασμα εδαφοκάλυψης (πολυπροπυλένιο) και έχει αρκετά πιο χαμηλό κόστος.