Γιατί τα παιδιά «μισούν» τα λαχανικά;

Εσείς τρώγατε τα λαχανικά σας όταν ήσασταν μικροί; αν όχι, τότε είναι πιο πιθανό να μην τα τρώνε ούτε τα παιδιά σας.

Είναι θέμα του «κακότροπου» παιδιού μας ή μήπως η επιστήμη δίνει άλλη απάντηση;
Aς είμαστε ειλικρινείς… όλοι, όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μας είπαμε δυνατά τουλάχιστον μία φορά κοιτάζοντας το μωρό μας ότι «το δικό μας παιδί θα μάθει από νωρίς να τρώει υγιεινά και θα λατρέψει τα λαχανικά» ! Για να βρεθούμε λίγα χρόνια αργότερα, με ένα νήπιο που κλείνει πεισματικά το στόμα του κάθε φορά που κάτι πράσινο βρίσκεται στο πιάτο του σύμφωνα με το news4health

Οι ιδιαιτερότητες στους γευστικούς κάλυκες των παιδιών

Την επόμενη φορά που το τρίχρονο σας φτύσει επιδεικτικά το καρότο ή χρησιμοποιήσει ως βόλο τον αρακά, ρίξτε το φταίξιμο στους γευστικούς κάλυκες του.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα συγκεκριμένα αισθητήρια όργανα της γλώσσας δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως στην μικρή ηλικία. Μάλιστα, οι πρώτες γεύσεις που αντιλαμβάνονται τα μωρά, είναι το πικρό και το γλυκό, άρα είναι επόμενο να δείχνουν την προτίμηση τους σε γλυκά τρόφιμα.

Τα λαχανικά, ιδιαίτερα εκείνα που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, έχουν σχετικά πικρή γεύση. Αν θέλετε να ξεγελάσετε τους γευστικούς κάλυκες, ξεκινήστε με λιγότερο «επιθετικά» λαχανικά όπως η γλυκοπατάτα ή το βρασμένο καρότο, που καθώς επεξεργάζονται θερμικά αποκτούν μια γλυκιά γεύση πιο αποδεκτή από τα παιδιά.

Μήπως φταίνε τα γονίδια;

Εσείς τρώγατε τα λαχανικά σας όταν ήσασταν μικροί; αν όχι, τότε είναι πιο πιθανό να μην τα τρώνε ούτε τα παιδιά σας.

Τα γονίδια φαίνεται ότι σχετίζονται και με τις γευστικές μας προτιμήσεις που επηρεάζουν αυτονόητα και τις διατροφικές μας συνήθειες. Στην πορεία, ευτυχώς, εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας στην κατανάλωση και αυτών των τροφίμων κυρίως γιατί μεγαλώνοντας αντιλαμβανόμαστε πόσο ωφέλιμα είναι.

Το φαγητό της… εγκυμοσύνης

Παρότι επιβίωνε περίπου ως αστικός μύθος, νεότερες μελέτες έχουν εντοπίσει ισχυρές ενδείξεις για τον τρόπο που η αποδοχή ή η απόρριψη τροφών από τα παιδιά, σχετίζεται και με το είδος των τροφίμων που κατανάλωνε η μητέρα τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αμνιακό υγρό φαίνεται ότι επηρεάζεται από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα, σε επίπεδο γεύσης και μυρωδιάς. Έτσι το αγέννητο παιδί, έχει ήδη ένα είδος πρώτης γευστικής εμπειρίας, από την μέρα μηδέν.

Περίεργη γεύση

Λάχανο. Κουνουπίδι. Λαχανάκια Βρυξελλών. Αν έπρεπε να φτιάξουμε μια τριάδα των λαχανικών που περισσότερο απεχθάνονται τα παιδιά, σίγουρα η παραπάνω είχε μεγάλες πιθανότητες να είναι η νικήτρια.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα συγκεκριμένα λαχανικά, περιέχουν ένα ένζυμο που τα κάνει πολύ ωφέλιμα μεν, με χαρακτηριστική «βαριά» γεύση και μυρωδιά δε. Και έτσι, τα νηπιάκια μας και όχι μόνο, σχεδόν δεν πείθονται ούτε καν να δοκιμάσουν ένα τόσο δα μικρό κομματάκι από το κατά τα άλλα συμπαθέστατο λάχανο.

Φάστ φούντ, αυτός ο ένοχος…

Πέρα από το ότι το έτοιμο φαγητό είναι συνήθως κάτι με πολύ ζάχαρη, πολύ αλάτι, πολλά λιπαρά, άρα πολύ πιο δελεαστικό σαν γεύση, οι ειδικοί κάνουν ακόμα μια προσέγγιση, δηλαδή το πώς οι ενήλικες χρησιμοποιούμε το φαστ φουντ ως τρόπο ανταμοιβής των παιδιών μας.

Τα παιδιά καταχωρούν στο μυαλό τους ως επιβράβευση αυτό το συγκεκριμένο είδος τροφής και το διεκδικούν συνεχώς απορρίπτοντας φυσικά ο,τιδήποτε άλλο.

Μην χρησιμοποιείται το φαγητό ως μέσο ανταμοιβής, λένε οι μελετητές.

Δοκιμάστε να επιβραβεύετε το παιδί με κάποιον άλλο τρόπο όπως ένα ραντεβού για παιχνίδι με κάποιον φίλο του, μια εκδρομή, περισσότερο χρόνο σε μια δραστηριότητα που του αρέσει.

Μήπως εσείς είστε που μισείτε τα λαχανικά;

Τα παιδιά είναι βαθιά μιμητικά πλάσματα. Αντιγράφουν αυτά που βλέπουν. Αν οι γονείς γεμίζουν το πιάτο τους με λαχανικά και φρέσκες σαλάτες καθημερινά, θα ακολουθήσουν και εκείνα το ίδιο παράδειγμα. Είναι παράδοξο να προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά να τρώνε κάτι που εμείς δεν αγγίζουμε καν. Αν θέλουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες για τα παιδιά, μερικές φορές αρκεί απλά να αλλάξουμε τις δικές μας.

Η στρατηγική για την… «μάχη» των λαχανικών

Κανένας πόλεμος δεν κερδίζεται με μια μάχη. Σαν στρατηγός, φτιάξτε την στρατηγική σας και για αυτό το θέμα.

«Κρύψτε» τα λαχανικά σε φαγητά που αρέσουν στα παιδιά. Τριμμένο κολοκύθι και καρότο στα μπιφτέκια, αλεσμένα λαχανικά στην κοτόσουπα, σάλτσα για μακαρόνια με αλεσμένο σπανάκι…

Δώστε στα παιδιά την δυνατότητα να επιλέξουν ποιο λαχανικό θέλουν να δοκιμάσουν, δίνοντας τους μια ποικιλία, χωρίς πίεση εκ μέρους σας, αλλά και χωρίς εναλλακτικές στο τραπέζι.. λόγου χάρη, σερβίρετε μια πιατέλα με πιπεριές και καρότο και αγγούρι αλλά μην την βάλετε δίπλα σε ένα πιάτο τηγανιτές πατάτες, είναι προφανές ποιος θα χάσει!

Και χαλαρώστε… αργά ή γρήγορα κάποια λαχανικά θα μπουν στην λίστα διατροφής των παιδιών, θυμηθείτε μόνο πόσοι από εμάς στρίβαμε στην γωνία του σπιτιού όταν στο σπίτι έβραζε μπρόκολο στην κατσαρόλα, και τώρα το τακτοποιούμε ωραία-ωραία στο ταπεράκι της δουλειάς και μάλιστα… μας αρέσει κιόλας!

Με πληροφορίες από: powerofpositivity.com και cbsnews.com