Κλιμακώνεται η κρίση συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα στο Tavush, μετα τις χθεσινές συγκρούσεις και οι Αζέροι έχασαν επτά ακόμα στελέχη μεταξύ των οποίων και έναν στρατηγό!
Το σύνολο των αζερικών απωλειών έφτασε τους έντεκα. Οι Αρμένιοι αναφέρουν δύο απώλειες.
Ο Tούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε την Αρμενία με επέμβαση γράφοντας στο Twitter:
«Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για το Αζερμπαϊτζάν».
Σημειώνεται πως δεν έχει ποτέ ξεχαστεί στην Αρμενία η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους και μια τέτοια απειλή προκαλεί δυσάρεστες μνήμες.
Πριν από λίγο την Αρμενία την καταδίκασε και το Πακιστάν.
Το Αζερμπαϊτζάν, επισήμως η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, είναι χώρα στην περιοχή του Καυκάσου και έχει έκταση 86.600 τ.χλμ. και πληθυσμό 10.067.108 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2020.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας είναι Αζέροι.
Οι Αζέροι είναι λαός τουρκικής καταγωγής ο οποίος ζει κυρίως στο Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν και την (πρώην Σοβιετική) Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Είναι το τρίτο πολυπληθέστερο τουρκικό φύλο μετά τους Τούρκους και τους Ουζμπέκους και στο θρήσκευμα είναι κυρίως Μουσουλμάνοι αλλά Σιίτες και όχι Σουνίτες.
Αποτελεί την πλειοψηφία των κατοίκων της δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο Ιράν και τη Γεωργία.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των Αζέρων ζουν στο Ιράν, ακολουθούμενοι από τους περίπου 9.5 εκατομμύρια Αζέρους στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Δηλαδή στην επίσημη χώρα ζει η μειοψηφία του λαού αυτού.
Μιλούν την Αζερική γλώσσα, η οποία ανήκει στον Ογουζικό κλάδο των τουρκικών γλωσσών.
Η τουρκική και η Αζερική γλώσσα είναι αμοιβαία κατανοητές μεταξύ τους σε έναν αρκετά υψηλό βαθμό, ώστε να είναι δυνατή η συνομιλία ενός Τούρκου και ενός Αζέρου χωρίς να έχει μελετήσει ο ένας την γλώσσα του άλλου.
Αυτό το γεγονός έχει ωθήσει μερικούς γλωσσολόγους που ασχολούνται με τις τουρκικές γλώσσες να ονομάσουν την σχέση των δύο γλωσσών ως διάλεκτο συνεχές των δυτικών ογουζικών γλωσσών.
Επί του πρακτέου πρόκειται για ένα «δεύτερο τουρκικό κράτος» όπως το αποκαλεί η Άγκυρα.