Η Πολωνία διακόπτει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία! – «Τα θέλουμε για την δική μας άμυνα»

Το πρώτο μεγάλο «ρήγμα» στο αντι-ρωσικό μέτωπο

Η Πολωνία διακόπτει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για να εστιάσει στη δική της άμυνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, επειδή τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον η Βαρσοβία θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο παρά τις διαφωνίες τους για τις εξαγωγές σιτηρών, λίγες ώρες αφότου η Βαρσοβία κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη.

Είναι σαφές πως οι σχέσεις των δύο χωρών οδεύουν προς διάρρηξη και πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα ακόμα και για την μεταφορά δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία καθώς η Πολωνία είναι ο σημαντικότερος μεταφορικός κόμβος λόγω της γειτνίασής της με το Λβιβ.

Η νέα κρίση στις σχέσεις Ουκρανίας και Πολωνίας, ξεκίνησε μετά την καταγγελία κατά της Βαρσοβίας από τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι, ότι η Πολωνία παίζει «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών «και το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τη Μόσχα»!

Η Πολωνία είναι μια από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των ρωσόφωνων περιοχών που καταπιέζονταν από το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022.

Αλλά τώρα οι δύο χώρες εμπλέκονται σε διαμάχη για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τότε που η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, παρέτεινε την απαγόρευση για τις εισαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη γείτονα χώρα για να μην εμπλακούν σε απ’ευθείας διαμάχη με την Ρωσία που απαγορεύει τις εξαγωγές και βομβαρδίζει πλοία και οχήματα που τα μεταφέρουν.

Νωρίτερα χθες, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι «η Βαρσοβία ενδέχεται να επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές και άλλων ουκρανικών τροφίμων, προειδοποιώντας το Κίεβο να μην κλιμακώνει τη διαμάχη αναφορικά με τις εισαγωγές σιτηρών καθώς η Πολωνία σκληραίνει τη στάση της ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου».

Η διαμάχη Κιέβου Βαρσοβίας είναι μόνο η αρχή: Η Βαρσοβία σε περίπτωση διάλυσης της Ουκρανίας «καλοβλέπει« το ενδεχόμενο η δυτική πολωνόφωνη Ουκρανία να επανενωθεί με την Πολωνία από την οποία αποσχίστηκε το 1945 και εντάχθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Οι Πολωνοί έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν  για την ικανότητα των Ουκρανών να ανασχέσουν τους Ρώσους και προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα: Καμία ουκρανική επιτυχία δεν έχει επιτευχθεί:

Η Πολωνία ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας μετά τη ρωσική επέμβαση τον Φεβρουάριο του 2022 κι ένας από τους βασικούς προμηθευτές όπλων του Κιέβου, ενώ φιλοξενεί και κάπου ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, που έχουν επωφεληθεί από διάφορες μορφές κρατικής βοήθειας.

Oι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε διαμάχη για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τότε που η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, παρέτειναν την απαγόρευση για τις εισαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη γείτονα χώρα. Το Κίεβο απάντησε προσφεύγοντας κατά των τριών αυτών χωρών στον ΠΟΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση της Πολωνίας να απαγορέψει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών εν μέσω εντάσεων μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου.

«Οι εντάσεις αυτές είναι λυπηρές», δήλωσε η Κολονά στο Γαλλικό πρακτορείο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Επικαλούμενη μελέτη της ΕΕ η Κολονά είπε ότι οι εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν θα προκαλέσουν αναταραχές στην αγορά, ούτε θα λειτουργήσουν εις βάρος Ευρωπαίων αγροτών.

«Δεν υπάρχει καμία αναταραχή στην αγορά και ίσως υπάρχουν εσωτερικοί πολιτικοί προβληματισμοί από την πλευρά ορισμένων εταίρων μας που, δυστυχώς, τους ωθoύν να υιοθετήσουν αυτή τη θέση, την οποία τίποτα δεν δικαιολογεί», δήλωσε η Γαλλίδα ΥΠ ΕΞ.