Ηράκλειο: Ξεκίνησε ο έλεγχος και η επιβολή προστίμων για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Ξεκίνησε η διαδικασία των αυστηρών ελέγχων και της επιβολής προστίμων από την Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, για τα ακαθάριστα οικόπεδα, σε εφαρμογή της νέας πυροσβεστικής διάταξης που προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τον φετινό χειμώνα που ευνοούν τις συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η Δημοτική Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους δημότες, αν δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, να προχωρήσουν σε καθαρισμό των οικοπέδων και των λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με την νέα πυροσβεστική διάταξη. Μάλιστα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 20 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συντηρούν καθαρούς τους οικοπεδικούς τους χώρους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για καθαρισμούς περιλαμβάνει οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ πλέον επεκτείνεται και αφορά και εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.

Επισημαίνεται ότι, φέτος δεν θα αποσταλούν οι γνωστές ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες όπου τους δίνονταν προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να προβούν στον καθαρισμό του χώρου ιδιοκτησίας τους. Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη η αρμόδια υπηρεσία θα προβαίνει στον καταλογισμό του προστίμου αφού πρώτα γίνει αυτοψία.

Επίσης γίνεται γνωστό ότι, εάν οι ιδιοκτήτες προβούν στον καθαρισμό μετά την επίδοση του προστίμου, μπορούν να προσέλθουν στην Δημοτική Αστυνομία και να ζητήσουν μείωση , αλλά όχι ακύρωση του προστίμου.