Καλοκαιρινός Λαχανόκηπος: Ξεκινόντας τον Απρίλιο

Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε καλοκαιρινά βότανα όπως ο βασιλικός.

Παρόλο που είναι  αρχές Απριλίου στην Κρήτη ειναι η καταλληλότερη εποχή για να  ξεκινήσετε  τον κήπο με τα λαχανικά σας. Όλα τα αγαπημένα του καλοκαιριού: ντομάτες , αγγούρια, πιπεριές, φασόλια, μπάμιες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μαρουλάκια, κρεμμύδια και μπορούν είτε να φυτευτούν από σπόρους, είτε  με φυτώρια  που θα αγοράσατε  από τον αγαπημένο σας γεωπόνο.   

Εάν είστε νέος-α στην κηπουρική σε αυτήν την περιοχή, θεωρούμαστε  η πιο πρωιμη  Κατά  μέσο όρο,  η τελευταία μας ημερομηνία χωρίς παγετό είναι η 15η Απριλίου. Αυτή είναι  η  ημερομηνία που μπορείτε να ξεκινήσετε να φυτεύετε τα καλοκαιρινά φυτά σας έξω από τον παγετό  χωρίς κίνδυνο ζημιάς από τον παγετό . Κάθε εποχή είναι διαφορετική, γι’ αυτό προσέχετε τον καιρό και αφήστε τον να καθοδηγήσει τις φυτεύσεις σας. 

Το καλό χώμα είναι το θεμέλιο για κάθε επιτυχημένο κήπο. Αφού επιλέξετε ένα σημείο για τον κήπο σας,  δοκιμάστε το έδαφος για να βεβαιωθείτε ότι έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά  για  να επιτρέψετε στα φυτά σας να ευδοκιμήσουν. Το κομπόστ είναι ο καλύτερος φυσικός τρόπος για να βελτιώσετε το έδαφος σας. Ένα ηλιόλουστο σημείο με τουλάχιστον έξι ώρες ήλιου είναι ιδανικό. Το πότισμα θα είναι βασικό όλο το καλοκαίρι, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μια κοντινή πηγή νερού.  

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ  ΛΙΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΤΕΥΤΟΥΝ  ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ  ΓΙΑ  ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ :  
  • Καρπούζι 
  • Καλαμπόκι 
  • Καλοκαιρινό σκουός (λαιμόκοψη και κολοκυθάκια) 
  • Φασόλια (θάμνος και κοντάρι) 
  • Κολοκύθες 
  • Μπάμια 
  • αγγούρια 
  • Πιπεριές  (καυτερές και ήπιες) 

Για  να βλαστήσουν οι  καλοκαιρινοί  σπόροι, το έδαφος πρέπει να θερμανθεί σε ελάχιστη  θερμοκρασία.   Κάθε φυτό έχει το δικό του προτιμώμενο ra n ge, αλλά συνήθως είναι μεταξύ 65-75F . Όσο πιο ζεστό είναι το έδαφος, τόσο πιο γρήγορη είναι η βλάστηση.   Κάθε φυτό έχει επίσης μια προτίμηση για το πόσο βαθιά θα φυτέψει  τους σπόρους του  . Ο γενικός γενικός κανόνας είναι να ταιριάζει το βάθος  του εδάφους με το πλάτος του σπόρου – οι μικροσκοπικοί σπόροι μετά βίας χρειάζεται να καλυφθούν ενώ οι μεγάλοι σπόροι πρέπει να βρίσκονται πιο βαθιά στο έδαφος. Μην ξεχνάτε να τα ποτίζετε περιοδικά εάν ο καιρός είναι ξηρός.       

Φυτά όπως οι ντομάτες  και η  πιπεριά  είναι καλύτερα να ξεκινήσετε από σπόρους σε εσωτερικούς χώρους τον Μάρτιο. Συχνά πρέπει να αναπτύξουν πολύ για να  παράγουν  καρπούς, επομένως είναι  καλύτερο  να  πας με ένα φυτό  αντί να ξεκινάς από σπόρους  αυτή  την εποχή του χρόνου.   Οι τοπικοί λιανοπωλητές κήπων έχουν πάντα μια καλή ποικιλία για να διαλέξετε.   Θυμηθείτε πού  στον κήπο σας  φυτεύετε  καλλιέργειες στην οικογένεια των νυχτολούλων , όπως ντομάτες, πιπεριές και  πατάτες. Για να αποτρέψετε προβλήματα ασθενειών στο έδαφος, είναι καλύτερο να τα εναλλάσσετε  από  χρόνο σε χρόνο .    

Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε καλοκαιρινά βότανα όπως ο βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι.  Μπορεί να είστε σε θέση να αναπαράγετε μια καλλιέργεια μαϊντανού και κόλιανδρου, αλλά προτιμούν πραγματικά τις πιο δροσερές θερμοκρασίες της άνοιξης και θα πάρουν γρήγορα σπόρους καθώς ζεσταίνει ο καιρός. Τα πολυετή βότανα όπως το σχοινόπρασο, το δεντρολίβανο,  το θυμάρι , το φασκόμηλο και ο μάραθος μπορούν να φυτευτούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου  , αλλά τείνουν να  εγκαθίστανται  καλύτερα όταν φυτεύονται το φθινόπωρο.    

 Εάν θέλετε να ξεκινήσετε τα  καλοκαιρινά σας  φυτά λαχανικών  από σπόρους  την επόμενη σεζόν, ο χειμώνας είναι η καλύτερη περίοδος για να δείτε αναλυτικούς καταλόγους σπόρων και να περιηγηθείτε στους ιστότοπους για  να βρείτε νέες ποικιλίες και δοκιμασμένα και αληθινά κειμήλια.   Μπορείτε να αποθηκεύσετε ακόμη και σπόρους από τη φετινή συγκομιδή.  

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ:

Επιλέξτε ένα ηλιόλουστο , καλά στραγγιζόμενο  σημείο για το κρεβάτι του κήπου σας . Εάν δεν έχετε χώρο , τα  δοχεία  είναι  μια  εξαιρετική επιλογή.   Οι ντομάτες, τα βότανα και οι πιπεριές είναι υπέροχες σε  δοχεία .    

Βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει το χώμα σας. Εάν κάνετε κηπουρική σε  δοχείο, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα γλάστρας καλής ποιότητας.     

Το κομπόστ κάνει την καλύτερη  τροποποίηση του εδάφους . 

Βεβαιωθείτε  ότι  έχετε μια κοντινή πηγή νερού για να διατηρήσετε τον κήπο σας ακμαίο όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός.   Τα δοχεία μπορεί να χρειαστεί να ποτίζονται δύο φορές την ημέρα όταν είναι πραγματικά στεγνά. Το πότισμα το  πρωί  είναι καλύτερο.   Εάν είναι εφικτό,  η προσθήκη ενός βαρελιού   βροχής  είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε νερό.      

Μην ξεχάσετε  να ενσωματώσετε στον λαχανόκηπο σας ανθισμένα μονοετή και πολυετή φυτά . Είναι μαγνήτες για επικονιαστές  που  θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής σας.