Κρίση στην Γεωργία – Η Μόσχα απειλεί με επέμβαση: «Μέγας κίνδυνος η ευθυγράμμιση με την πολιτική των ΗΠΑ»

Ο Σ.Λαβρόφ κλείνει το θέμα: «Αν ενσωματωθούν οι περιοχές μετά τα δημοψηφίσματα γίνονται ρωσικό έδαφος – Θα ισχύσει το πυρηνικό μας δόγμα»
Ο Σ.Λαβρόφ κλείνει το θέμα: «Αν ενσωματωθούν οι περιοχές μετά τα δημοψηφίσματα γίνονται ρωσικό έδαφος – Θα ισχύσει το πυρηνικό μας δόγμα»

Δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ: «Η Δύση οργανώνει νέο Μαϊντάν»

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τους συμμάχους της σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση για τους «κινδύνους της ευθυγράμμισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες» μετά από αυτό που ανέφερε  η Μόσχα ως  απόπειρα πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τη Δύση στη Γεωργία, παρόμοια με την ουκρανική «εξέγερση» στην πλατεία «Μαϊντάν» το 2014.

Η Ρωσία, η οποία είναι εμπλεκόμενη στην πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δει την εξουσία της να αμφισβητείται από αρκετούς παραδοσιακούς συμμάχους από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Στην Τιφλίδα, χιλιάδες Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους τρεις συνεχόμενες νύχτες για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε έναν νόμο, όπως είπαν, «εμπνευσμένο από τη Ρωσία» για τους «ξένους πράκτορες» που απειλούσε να «εκτροχιάσει» την προσπάθεια της χώρας για στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη.

«Μοιάζει πολύ με το Μαϊντάν του Κιέβου», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση, αναφερόμενος στα γεγονότα του Μαϊντάν το 2014 που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου  πρόεδρου της  Ουκρανίας  Βίκτορ Γιανουκόβιτς .

«Μου φαίνεται ότι όλες οι χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με το πόσο επικίνδυνο είναι να ακολουθήσεις έναν δρόμο προς τη δέσμευση με τη ζώνη ευθύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, τη ζώνη συμφερόντων τους», είπε ο Λαβρόφ.

Οι δηλώσεις του κορυφαίου Ρώσου διπλωμάτη δείχνουν το επίπεδο νευρικότητας στη Μόσχα για την αποδυνάμωση της εξουσίας της, από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στον Νότιο Καύκασο μέχρι το Καζακστάν και το Τατζικιστάν στην Κεντρική Ασία, αναφέρει το Reuters.

Η Μόσχα  θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη για το μέλλον τόσο της Ρωσίας όσο και των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, τους οποίους από το 1991 Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ προσπαθούν να τους αποσπάσουν από τη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν  ότι «οικοδομούν νόμιμα δεσμούς» με χώρες που έγιναν ανεξάρτητες μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης – και ότι πολλοί φοβούνται την πολύ πιο ισχυρή γείτονά τους τη Ρωσία.

Ο Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών από το 2004, είπε ότι τα γεγονότα στη Γεωργία ενορχηστρώθηκαν από το εξωτερικό και υποκινήθηκαν από μια προσπάθεια της Δύσης να απομακρύνει τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ρωσίας.

Είπε ότι ο νόμος της Γεωργίας για τους ξένους πράκτορες, τον οποίο το κοινοβούλιο απέρριψε την Παρασκευή, χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα, για να ξεκινήσει αυτό που ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια αναγκαστικής αλλαγής εξουσίας.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι διαδηλωτές στη Γεωργία αρνούνται ότι είναι «μαριονέτες» της Δύσης.

Λένε ότι απλώς δεν συμφώνησαν με τον προτεινόμενο νόμο και θέλουν ένα δυτικό μέλλον που δεν προσφέρει η Ρωσία, που πολέμησε εναντίον της Γεωργίας το 2008.