Πολλοί Λιβανέζοι που επιβιώνουν από τις αποταμιεύσεις τους και βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς εισοδήματα ενώ η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση.
Καζάνι που βράζει ο Λίβανος. Διαδηλώσεις και ταραχές σε όλη τη χώρα που βιώνει μια άνευ προηγουμένου νομισματική κρίση.
Εκατοντάδες πολίτες σε όλα τα αστικά κέντρα του Λιβάνου διαδηλώνουν στους δρόμους, στήνουν οδοφράγματα και βάζουν φωτιές σε τράπεζες, κάδους απορριμμάτων και ελαστικά καθώς κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες λόγω της άνευ προηγουμένου οικονομικής και νομισματικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
Το νόμισμα της χώρας καταρρέει και μέσα σε δύο ημέρες η αξία του υποτιμήθηκε κατά 25%.
Από τον Οκτώβριο η αξία της λίρας του Λιβάνου έχει χάσει το 70% της αξίας της.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση της οργής των πολιτών.
Το κύμα διαμαρτυρίας είχε υποχωρήσει τους προηγούμενους μήνες λόγω πανδημίας, αλλά μετά τη μερική χαλάρωση των μέτρων οι πολίτες ξαναβγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και πέταξαν μόλοτοφ σε υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας, έκαναν βανδαλισμούς σε αρκετές ιδιωτικές τραπέζες και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής σε πολλές περιοχές. Μόνον στην Τρίπολη στο βόρειο τμήμα της χώρας τραυματίστηκαν τουλάχιστον 41 άτομα σύμφωνα με την λιβανέζικη Ερυθρά Ημισέληνο.
Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν μείνει άνεργοι το τελευταίο εξάμηνο κι εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν καθώς η έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια οδήγησε την ισοτιμία της λιβανέζικης λίρας από 1.500 προς ένα δολάριο το περασμένο καλοκαίρι σε 4.000 προς ένα δολάριο τον προηγούμενο μήνα.