Οι 10 μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί ποτέ

Ιδού λοιπόν οι 10 μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Οι σεισμοί είναι μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές. Εδώ είναι τα χειρότερα που έχουν δει οι άνθρωποι μέχρι στιγμής.

Σκεφτείτε τη Γη ως ένα μεγάλο καυτό χάος από βραχώδεις τεκτονικές πλάκες που επιπλέουν σε μια θάλασσα από καυτό λιωμένο μέταλλο. Όταν αυτές οι πλάκες κινούνται και τρίβονται μεταξύ τους, απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, προκαλώντας σεισμούς. Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε ποτέ;

Υπολογίζεται ότι γίνονται 20.000 σεισμοί το χρόνο σε όλο τον κόσμο, που είναι περίπου 55 την ημέρα. Από αυτά, περίπου 16 θα ταξινομηθούν ως μείζονες (μέγεθος 7 ή μεγαλύτερο) σε κάθε δεδομένο έτος.

Οι περισσότεροι σεισμοί συμβαίνουν στον πυθμένα της θάλασσας, που σημαίνει ότι ο κύριος κίνδυνος για τη ζωή εμφανίζεται από τα τεράστια κύματα τσουνάμι που χτυπούν την ξηρά μετά από έναν υποθαλάσσιο σεισμό.

Η κλίμακα Ρίχτερ βοήθησε στην τυποποίηση των μετρήσεων του μεγέθους του σεισμού στη δεκαετία του 1930, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη τη σύγκριση των σχετικών μεγεθών τους. Ωστόσο, αυτή η κλίμακα ήταν εσφαλμένη και έκτοτε αντικαταστάθηκε από την κλίμακα μεγέθους ροπής (M w ), την οποία χρησιμοποιήσαμε στην πρώτη δεκάδα μας.

Ακριβώς όπως η κλίμακα Ρίχτερ, η κλίμακα του μεγέθους της στιγμής είναι λογαριθμική, που σημαίνει ότι για κάθε ακέραιο αριθμό που ανεβαίνετε στην κλίμακα, ένας σεισμός γίνεται 10 φορές ισχυρότερος. Για το πλαίσιο, αυτό σημαίνει ότι ένας σεισμός 9 M w είναι 1.000 ισχυρότερος από έναν σεισμό 6 M w .

Ιδού λοιπόν οι 10 μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί ποτέ.

10 – Ινδικός Ωκεανός, 2012

άνδρας που στέκεται δίπλα σε ένα ερειπωμένο κτίριο
Ένας φρουρός ασφαλείας αντιμετωπίζει ζημιές σε ένα κτίριο μια μέρα μετά από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε τη δυτική ακτή της Μπάντα Ατσέχ της Ινδονησίας στις 11 Απριλίου 2012. Η παρακολούθηση του τσουνάμι γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό καταργήθηκε ώρες μετά από δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν το νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα τρομοκρατημένοι άνθρωποι που φεύγουν από την ακτή. Πίστωση εικόνας: Adek Berry/AFP/Getty Images

Η ινδονησιακή επαρχία Aceh δεν είναι ξένη στη σεισμική δραστηριότητα. Όμως, στις 11 Απριλίου 2012, καταγράφηκε ένας τεράστιος σεισμός 8,6 M w 610 km από την ακτή Banda Aceh, ακολουθούμενος από έναν άλλο με 8,2 M w . Η ισχύς και η θέση αυτών των σεισμών πυροδότησε μαζικό πανικό, τρέποντας τρομαγμένους ανθρώπους σε φυγή από τις παράκτιες περιοχές.

Οι πραγματικές ζημιές ήταν χαμηλές με μικρές ζημιές σε κτίρια που αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές και το φοβερό κύμα τσουνάμι δεν εμφανίστηκε ποτέ στην πραγματικότητα.

Το σεισμικό γεγονός ήταν το μεγαλύτερο παράδειγμα σεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό συμβαίνει όταν ο φλοιός εκατέρωθεν δύο τεκτονικών πλακών κινείται μεταξύ τους οριζόντια, σε αντίθεση με κάθετα.

Αυτοί οι τύποι σεισμών είναι επίσης πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τεράστια κύματα τσουνάμι σε σύγκριση με ένα κατακόρυφο ρήγμα ολίσθησης.

9 – Αλεούτια Νησιά, ΗΠΑ, 1946

Άνθρωποι που περπατούν σε κατεστραμμένους δρόμους καλυμμένους με συντρίμμια
Ο κεντρικός δρόμος του Hilo, Χαβάη, ΗΠΑ, παρουσιάζεται κατεστραμμένος πέρα ​​από την αναγνώριση μετά από ένα παλιρροϊκό κύμα που σάρωσε την 1η Απριλίου 1946. Πίστωση εικόνας: Getty

Στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, τα Αλεούτια νησιά βρίσκονται μεταξύ της Αλάσκας (ΗΠΑ) και της χερσονήσου Καμτσάτκα (Ρωσία). Τον Απρίλιο του 1946, ένας σεισμός 8,6 Mw προκάλεσε ένα εκτεταμένο τσουνάμι που ταξίδευε με 800 χλμ./ώρα ακριβώς πέρα ​​από τον Ειρηνικό Ωκεανό , προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Αυτό το τεράστιο κύμα έφτασε στα νησιά της Χαβάης μόλις 5 ώρες μετά τον σεισμό, καλύπτοντας μια απόσταση άνω των 3.900 χιλιομέτρων. Στη σφαγή που προέκυψε, σκοτώθηκαν 159 άνθρωποι και πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν.

Η Χαβάη δεν ήταν το μόνο μέρος για να βιώσετε τα κύματα που προκλήθηκαν από αυτόν τον σεισμό. Τα ύψη κυμάτων στο νησί Unimak, κοντά στο επίκεντρο, καταγράφηκαν έως και 42 μέτρα. Ακόμη και η Ανταρκτική, πάνω από 15.500 χιλιόμετρα μακριά, γνώρισε κύματα τσουνάμι από αυτόν τον τεράστιο σεισμό.

8 – Assam, Ινδία, 1950

παιδί που διασχίζει κατεστραμμένη γέφυρα με ρωγμές στο δρόμο
Μια κατεστραμμένη γέφυρα φαίνεται σε αυτήν την εικόνα, που τραβήχτηκε λίγο μετά τον σεισμό στο Assam, Ινδία, 25 Αυγούστου 1950. Πίστωση εικόνας: Keystone-France/Gamma-Rapho/Getty Images

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην ξηρά σημειώθηκε μεταξύ του Ασάμ της Ινδίας και του Θιβέτ, με επίκεντρο τους λόφους Μίσμι της βορειοανατολικής Ινδίας. Αυτός ο τεράστιος σεισμός προκλήθηκε από τη σύγκρουση δύο ηπειρωτικών πλακών (η ινδική και η ευρασιατική πλάκα).

Στο Θιβέτ, αυτός ο σεισμός των 8,6 Mw προκάλεσε τεράστιες κατολισθήσεις και ρωγμές, και ολόκληρα χωριά γλίστρησαν σε ποτάμια και παρασύρθηκαν. Εν τω μεταξύ, η Ινδία υπέστη επίσης μεγάλες ζημιές όπου 70 χωριά καταστράφηκαν από κατολισθήσεις και την κατάρρευση φυσικών φραγμάτων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 4.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αυτό το γεγονός, με πάνω από 1.500 στην Ινδία και 3.300 στο Θιβέτ.

7 – Rat Island, ΗΠΑ, 1965

Κόλπος με κύματα μαύρη άμμο και λόφους σε απόσταση
Η μαύρη ηφαιστειακή άμμος του νησιού Kiska, μέρος των νησιών των αρουραίων, Αλάσκα, ΗΠΑ. Πίστωση εικόνας: Alamy

Τα νησιά των αρουραίων αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αλυσίδας ηφαιστειακών νησιών γνωστών συλλογικά ως Αλεούτια Νησιά. Αυτά τα νησιά βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ των τεκτονικών πλακών του Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής και ως εκ τούτου, τείνουν να παρουσιάζουν μεγάλη σεισμική δραστηριότητα.

Ένας σεισμός στο νησί Rat το 1965 προκάλεσε ένα κύμα τσουνάμι ύψους άνω των 10 μέτρων στο νησί Shemya, 304 χιλιόμετρα μακριά. Ακόμη και στη Χαβάη των Η.Π.Α., το προκύπτον κύμα τσουνάμι που δημιουργήθηκε από τον σεισμό στο νησί των αρουραίων έφτασε το 1 μέτρο σε ύψος παρόλο που ήταν 4.200 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο.

Ευτυχώς, παρά την ισχύ αυτού του σεισμού, οι ζημιές και οι απώλειες που αναφέρθηκαν ήταν μικρές, κυρίως λόγω του αραιού πληθυσμού στην περιοχή.

6 – Χιλή, 2010

Στρατιώτες στέκονται στο τανκ με μαύρο καπνό σε απόσταση
Στρατιώτες φρουρούν καθώς οι πυροσβέστες παλεύουν με φωτιά σε σούπερ μάρκετ στην Κονσεπσιόν της Χιλής, την 1η Μαρτίου 2010, τρεις ημέρες μετά από έναν τεράστιο σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα. Πίστωση εικόνας: Claudio Santana/AFP/Getty Images

Ένας σεισμός 8,8 Mw ταρακούνησε τις ακτές της κεντρικής Χιλής τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου 2010, κοντά στην παράκτια πόλη Concepcion. Η έντονη δόνηση διήρκεσε περίπου 3 λεπτά και έγινε αισθητή μέχρι το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, 4.620 χιλιόμετρα μακριά.

Η Concepcion έχει μακρά ιστορία με τους σεισμούς. Το 1939, μεγάλα τμήματα της πόλης καταστράφηκαν από ισχυρά ωστικά κύματα και 28.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη συνέχεια, η πόλη υποβλήθηκε σε περαιτέρω μεγάλους σεισμούς το 1953 και το 1960, οι οποίοι προκάλεσαν και πάλι σημαντικές ζημιές και απώλειες ζωών.

Επειδή ο σεισμός του 2010 ήταν τόσο μεγάλος και είχε προκληθεί από ρήξη κάτω από τον ωκεανό, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε συνολικά 53 χώρες. Το κύμα που προκλήθηκε έφτασε τόσο στην Ιαπωνία όσο και στις ακτές της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

5 – Severo-Kurilsk, Ρωσία, 1952

Εναέρια άποψη του κόλπου με τους καταπράσινους λόφους που περιβάλλουν
Η προηγούμενη τοποθεσία της πόλης Severo-Kurilsk, πριν καταστραφεί από ένα τσουνάμι το 1952. Η τοποθεσία της σύγχρονης πόλης, που ανακατασκευάστηκε σε υψηλότερο επίπεδο, δεν είναι ορατή σε αυτήν την εικόνα από το 2006. Πίστωση εικόνας: Victor Morozov/Wikipedia

Το Severo-Kurilsk βρίσκεται στα νησιά Kuril, στη Ρωσία, ένα μικρό ηφαιστειακό αρχιπέλαγος 1.300 χλμ βορειοανατολικά της Ιαπωνίας. Το 1952 σχεδόν ο μισός πληθυσμός αυτής της μικρής πόλης εξαφανίστηκε όταν ένα τεράστιο κύμα 18 μέτρων ισοπέδωσε ολόκληρη την περιοχή.

Ο σεισμός είχε προειδοποιήσει τον πληθυσμό της πόλης για τον κίνδυνο ενός πιθανού κύματος τσουνάμι. Οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν προς το υψηλότερο έδαφος για ασφάλεια, αλλά επέστρεψαν μετά το πρώτο κύμα, νομίζοντας ότι ο κίνδυνος είχε περάσει. Το δεύτερο κύμα στη συνέχεια στοίχισε πολλές ζωές καθώς οι άνθρωποι επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Μετά από αυτή την καταστροφή, η πόλη ξαναχτίστηκε σε υψηλότερο έδαφος. Μέχρι σήμερα, αυτός είναι ακόμα ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στη Ρωσία.

4 – Τοχόκου, Ιαπωνία, 2011

τεράστια κύματα πέφτουν πάνω από δέντρα και αυτοκίνητα
Αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 11 Μαρτίου 2011, δείχνει τα κύματα τσουνάμι να χτυπούν την ακτή της Minamisoma, Νομός Φουκουσίμα, Ιαπωνία. Πίστωση εικόνας: Sadatsugu Tomizawa/JIJI Press/AFP/Getty Images

Ο σεισμός και το τσουνάμι του Τοχόκου σημειώθηκαν στις 11 Μαρτίου 2011 και είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία μέχρι σήμερα. Το επίκεντρό του βρισκόταν περίπου 72 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική ακτή του Χονσού (το μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας) και ήταν τόσο ισχυρό που αργότερα υπολογίστηκε ότι η Γη είχε μετατοπιστεί στον άξονά της μεταξύ 10 και 25 εκατοστών, ενώ το Χονσού μετακινήθηκε 2,4 μέτρα ανατολικά.

Η τεράστια δύναμη του κύματος του τσουνάμι ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές πτυχές της καταστροφής, παρέσυρε ολόκληρες πόλεις και χωριά και παραβιάζοντας εύκολα τις άμυνες που είχαν εγκατασταθεί μετά από προηγούμενα τσουνάμι.

Με τα κύματα τσουνάμι άνω των 40 μέτρων να καταγράφονται σε ορισμένες περιοχές της ακτογραμμής, οι σχεδιαστές δεν είχαν προβλέψει κύματα αυτού του ύψους όταν είχε κατασκευαστεί η προστασία του θαλάσσιου τοιχώματος.

Εξίσου συγκλονιστικά ήταν τα γεγονότα στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, όπου το τσουνάμι κατέστρεψε την παροχή ρεύματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ψύξης στους πυρήνες του αντιδραστήρα που με τη σειρά του προκάλεσε τήξη και σημαντική απελευθέρωση πυρηνικού υλικού στην ατμόσφαιρα .

Συνολικά, έχει υπολογιστεί ότι πάνω από 22.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτού του τεράστιου σεισμού.

3 – Σουμάτρα, Ινδονησία, 2004

Αεροφωτογραφία ζημιών από πλημμύρες από τσουνάμι
Μια επισκόπηση δείχνει το Meulaboh της Ινδονησίας, υποβρύχια στις 28 Δεκεμβρίου 2004, μετά από σεισμό και παλιρροιακά κύματα που έπληξαν την επαρχία Ατσέχ στις 26 Δεκεμβρίου. Πίστωση εικόνας: HO/AFP/Getty Images

Αυτός ο τεράστιος σεισμός των 9,1 Mw που έσπασε ένα τμήμα μήκους 1.300 km του ορίου της μεγαθωτικής πλάκας της Σουμάτρας βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και αιώνες και προκλήθηκε από τη μικροπλάκα της Βιρμανίας που υπερκάλυψε την τεκτονική πλάκα της Ινδίας σε μια διαδικασία γνωστή ως καταβύθιση.

Αυτή η τεράστια ρήξη προκάλεσε μια ανύψωση στον πυθμένα του ωκεανού πάνω από 20 μέτρα και δημιούργησε ένα καταστροφικό κύμα τσουνάμι που έφτασε τα 30 μέτρα ύψος. Αυτό το τρομακτικό κύμα έπληξε παράκτιες περιοχές σε 14 χώρες, σκοτώνοντας περίπου 228.000 ανθρώπους με την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και την Ταϊλάνδη να έχουν τους περισσότερους θανάτους.

Παραμένει ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ασία και η χειρότερη φυσική καταστροφή του 21ου αιώνα.

2 – Αλάσκα, ΗΠΑ, 1964

κατεστραμμένα ξύλινα κτίρια σπασμένο αυτοκίνητο και υπερυψωμένος δρόμος
Ζημιές από σεισμό στην Τέταρτη Λεωφόρο στο Άνκορατζ, Αλάσκα, ΗΠΑ, μετά από σεισμό που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 1964. Πίστωση εικόνας: UPI/Getty Images

Μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής επλήγησαν όταν σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα ρήγματος κατά μήκος των τεκτονικών πλακών Ειρηνικού-Βορείου Αμερικής έσπασαν αμέσως, προκαλώντας έναν σεισμό που σείστηκε για σχεδόν 5 λεπτά.

Η πόλη Άνκορατζ υπέστη μεγάλες ζημιές, καθώς απέχει μόλις 121 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Η ζημιά επιδεινώθηκε περαιτέρω από την έλλειψη αντισεισμικών κτιρίων και υποδομών. Ως αποτέλεσμα, πολλά κτίρια κατέρρευσαν και βυθίστηκαν πεζοδρόμια και δρόμοι.

Ο σεισμός του 1964 στην Αλάσκα παραμένει ο δεύτερος ισχυρότερος καταγεγραμμένος σεισμός στην ιστορία και ο ισχυρότερος σεισμός στην ιστορία των ΗΠΑ.

1 – Valdivia, Χιλή, 1960

Ασπρόμαυρη εικόνα κατεστραμμένων κτιρίων
Συντρίμμια στη Βαλδίβια μετά από έναν καταστροφικό σεισμό έπληξε την πόλη στις 22 Μαΐου 1960. Ο σεισμός έφερε παλιρροϊκά κύματα και ηφαιστειακές εκρήξεις. Πίστωση εικόνας: Alamy

Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε το 1960 κοντά στην πόλη Valdivia της Χιλής. Με μέγεθος 9,5 βαθμών, ήταν ένας από τους πιο θανατηφόρους σεισμούς στην ιστορία, σκοτώνοντας περίπου 5.700.

Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 15:00 τοπική ώρα και διήρκεσε 10 λεπτά. Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη καθίζηση σε μεγάλο τμήμα των ακτών της Χιλής και πολλές κατολισθήσεις αναφέρθηκαν επίσης σε αγροτικές περιοχές, κλείνοντας τους τοπικούς δρόμους.

Αυτός ο τεράστιος σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές κυρίως από τα προκύπτοντα κύματα τσουνάμι κατά μήκος της ακτής.

Δύο ημέρες μετά τον σεισμό, το ηφαίστειο Cordón Caulle (μέρος του ηφαιστειακού συμπλέγματος Puyehue-Cordón Caulle στα βουνά των Άνδεων) εξερράγη ως αποτέλεσμα της σεισμικής δραστηριότητας, εκτοξεύοντας τέφρα και ατμό στην ατμόσφαιρα. Αυτή η έκρηξη διήρκεσε 59 ημέρες συνολικά αλλά προκάλεσε μικρή ζημιά.

Χάρη σε μια σειρά ισχυρών προσεισμών, οι Χιλιανοί είχαν ήδη ειδοποιηθεί για τον κίνδυνο ενός ισχυρότερου σεισμού να είναι επικείμενος. Αυτό πιθανώς βοήθησε στον περιορισμό του αριθμού των θυμάτων συνολικά.

ΤοποθεσίαΗμερομηνίαΜέγεθος (M w )
1Valdivia, Χιλή22 Μαΐου 19609.5
2Αλάσκα, ΗΠΑ27 Μαρτίου 19649.2
3Σουμάτρα26 Δεκεμβρίου 20049,1 έως 9,3
4Τοχόκου11 Μαρτίου 20119.1
5Καμτσάτκα, Ρωσία5 Νοεμβρίου 19529.0
6χιλή27 Φεβρουαρίου 20108.8
7Νησί αρουραίων3 Φεβρουαρίου 19658.7
8Ασάμ-Θιβέτ15 Αυγούστου 19508.6
9Αλεούτια νησιά1 Απριλίου 19468.6
10Ινδικός ωκεανός11 Απριλίου 20128.6

Διαβάστε περισσότερα: