Οι χώρες με τα πιο όμορφα σπίτια στον κόσμο | Η Ελλάδα στην πρώτη θέση!

Η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας εντυπωσιακά 79,5 στα 100 για τα γραφικά σπίτια της.

Είτε πρόκειται για την πρώτη μέρα στη νέα σας δουλειά, είτε για την πρώτη ματιά στο νέο σας σπίτι, όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη εντύπωση μετράει. Και όταν πρόκειται για ακίνητα, το πρώτο πράγμα στο οποίο θα καρφωθούν τα μάτια είναι το εξωτερικό του σπιτιού.

Κάτι τόσο απλό όσο η εξώπορτα ενός ακινήτου μπορεί να είναι ο λόγος που οι πιθανοί αγοραστές ερωτεύονται ένα μέρος, αλλά και… το αντίθετο!

Εάν πουλάτε το σπίτι σας, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε το εξωτερικό του ακινήτου σας όλο το χρόνο. Εξάλλου, θα μπορούσε να είναι το τελικό στοιχείο που κάνει ή χαλάει την πώλησή σας.

Γι’ αυτό στον δημοφιλή ιστότοπο GetAgent θέλησαν να δημιουργήσουν μια λίστα με τα πιο όμορφα σπίτια, αλλά και μία ακόμη λίστα με τα στυλ ακινήτων που τραβούν περισσότερο τα βλέμματα των ανθρώπων.

Η μελέτη

Χρησιμοποιώντας λογισμικό παρακολούθησης ματιών, πραγματοποίησαν μια μελέτη για να αποκαλύψουν ποια είδη σπιτιών σε όλο τον κόσμο τραβούν περισσότερο το βλέμμα των ανθρώπων. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν εικόνες 60 γραφικών ακινήτων σε όλο τον κόσμο και η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης παρακολούθησε τις κινήσεις των ματιών τους, αποκαλύπτοντας ποιες εικόνες βρήκαν πιο γοητευτικές.

Στη συνέχεια ανέλυσαν τα αποτελέσματα, δημιουργώντας μια βαθμολογία με βάση τον μέσο χρόνο που αφιέρωσαν οι συμμετέχοντες για να κοιτάξουν κάθε εικόνα, συν τον χρόνο που χρειάστηκαν για να κοιτάξουν για πρώτη φορά τα σπίτια. Αυτό, με τη σειρά του, αποκάλυψε τα πιο εντυπωσιακά σπίτια σε όλο τον κόσμο.

Ήταν τα βικτοριανά ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου που τράβηξαν περισσότερο την προσοχή των συμμετεχόντων, με μέσο χρόνο μόλις 1,38 δευτερόλεπτα πριν το βλέμμα των ανθρώπων στραφεί στο παραδοσιακό βρετανικό στυλ ακινήτων. Χαρακτηρίζεται από ψηλές κεκλιμένες στέγες, παράθυρα με κόλπους και περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία, το βρετανικό βικτοριανό στυλ ακινήτων τραβάει ξεκάθαρα τα βλέμματα, ξεπερνώντας κατά ένα σημείο το ιταλικό τοσκανικό στυλ σπιτιού που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Τα σπίτια της Ιταλικής Τοσκάνης, φημισμένα για την ρουστίκ, ακατέργαστη πέτρα και τα δάπεδα από τερακότα, πήραν το ασημένιο βραβείο για τους πιο όμορφους τύπους σπιτιών στον κόσμο, ενώ τα παραδοσιακά σπίτια της Ινδονησίας (γνωστά και ως Rumah adat) κατέκτησαν το χάλκινο βραβείο.

Η λίστα με τα πιο όμορφα σπίτια

Πέρα από το στυλ των σπιτιών, εξέτασαν σε βάθος τις χώρες με τα πιο όμορφα σπίτια. Η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας εντυπωσιακά 79,5 στα 100 για τα γραφικά σπίτια της. Η παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική είναι γνωστή για τις απλές μορφές της, τις ψηλές κολόνες και τη χρήση τοπικών και φυσικών δομικών υλικών, με τα μπλε θολωτά νησιωτικά σπίτια ειδικότερα να λατρεύονται από θαυμαστές από όλο τον κόσμο.

Οι 10 χώρες με τα πιο όμορφα σπίτια στον κόσμο

1. Ελλάδα 79,5 βαθμοί

2. Γαλλία 78,5 βαθμοί

3. Ταϊλάνδη 76 βαθμοί

4. Καναδάς 75,5 βαθμοί

5. Ινδονησία 74 βαθμοί

6. Ιταλία 73,5 βαθμοί

7. Νέα Ζηλανδία 71 βαθμοί

8. Πορτογαλία 69,5 βαθμοί

9. ΗΠΑ 68,1 βαθμοί

10. Ηνωμένο Βασίλειο 66,6 βαθμοί

Η Γαλλία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, λαμβάνοντας συνολική βαθμολογία 78,5 στα 100, καθώς πολλοί συμμετέχοντες γοητεύτηκαν από τα γαλλικά αρχιτεκτονικά στυλ Bastide και Provincial.

Γνωστά για τα μοναδικά και παραδοσιακά στυλ δόμησης, τα σπίτια στην Ασία αποδείχθηκαν επίσης δημοφιλή, με την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία να κατατάσσονται στην πρώτη πεντάδα.

Δυστυχώς, τα σπίτια που βρίσκονται πιο κοντά στην πατρίδα δεν κατέλαβαν τόσο καλή θέση. Παρά το γεγονός ότι τα βικτοριανά σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο πιο όμορφος τύπος σπιτιού, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκε στο κάτω μισό της δεκάδας των χωρών με τα πιο όμορφα σπίτια, συγκεντρώνοντας μόλις 65 στα 100.

Πηγή: www.getagent.co.uk/blog/research/most-beautiful-houses