Οι ΗΠΑ, δεύτερος και σε λίγο ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο

Ελαιόλαδο: Κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας;

Παγκοσμίως παράγονται περίπου 250 εκατομμύρια τόνοι ελαίων και λιπαρών ουσιών, εκ των οποίων το 30% είναι φοινικέλαιο, το 23% είναι σογιέλαιο και το 9% ηλιέλαιο,· τα ζωικά λίπη ανέρχονται στο 18%. Τα ελαιόλαδα, φέτος, δεν αντιστοιχούν ούτε καν στο 1% του συνόλου των λιπών και ελαίων για πρώτη φορά στην ιστορία.

Κατά τη διάρκεια του 2023, παρήχθησαν 2,46 εκατομμύρια τόνοι ελαιολάδου στον πλανήτη. Μόνο οι τρεις χώρες μαζί από τις 198 σημερινές καταναλώτριες, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισπανία, καταναλώνουν το ένα τρίτο του ελαιολάδου που παράγεται στον πλανήτη. Η Ιταλία έχει την πρώτη θέση με 410 χιλιάδες τόνους κατανάλωσης· στη συνέχεια έρχονται οι  Αμερικάνοι , για πρώτη φορά στην ιστορία, με  375 χιλιάδες τόνους · και τρίτη η Ισπανία με 300 χιλιάδες τόνους. Ζούμε σε ένα περιβάλλον που δεν σταματά να μας ξαφνιάζει συνεχώς με πρωτοφανείς καταστάσεις.

Αυτά τα δεδομένα είναι αποτέλεσμα μιας εργασίας, από πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και το USDA.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού στρογγυλού τραπεζιού:  Διεθνής αγορά λιπαρών ουσιών και φυτικών ελαίων – Προσφορά, ζήτηση και τιμές , με αφορμή τη Παγκόσμια Έκθεση Ελαιολάδου, τη μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο αφιερωμένη στο ελαιόλαδο που ενώνει τους μεγαλύτερους παίκτες στο διεθνές εμπόριο αυτού. του υπέροχου, ενώνοντας παραγωγούς και προϊόντα.

Οι ομιλητές στο τραπέζι ήταν: η Laura Pereira, από την ομάδα Aboissa; ο Jose Angel Olivero, εμπορικός διευθυντής της LIPSA; ο Jose Antonio Diaz Tavora, διευθύνων σύμβουλος της Diaz Tavora Agents; και ο Juan Vilar, διεθνής σύμβουλος για το ελαιόλαδο. Ο Sergio Caño, διεθνής σύμβουλος αγοράς, συντόνισε την εκδήλωση.

Από τη μεριά του, ο Juan Vilar, διεθνής σύμβουλος ελαιολάδου, επεσήμανε ότι η πτώση στην κατανάλωση ελαιολάδου στον πλανήτη λόγω περισσότερο σε έλλειψη ζήτησης· είναι κρίση, η οποία έχει προσφορά την κατανάλωση ανά κεφαλή, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, να μειωθεί κατά περισσότερα από 100 γραμμάρια, δηλαδή, από 420 σε 310 γραμμάρια ανά άτομο ετησίως. Ένα άλλο σημείο που συζητήθηκε είναι ότι σύντομα, πιθανώς αυτή τη σεζόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο.

Juan Vilar Consultores Estrategicos
Juan Vilar Consultores Estrategicos

*Το παραπάνω διάγραμμα αναφέρεται στις χρήσεις ελαίων και λιπών. Συγκεκριμένα, το 66% των λιπών και ελαίων προϊόντων για οικιακή κατανάλωση, το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, όπως η βιομηχανία τροφίμων, ηβιοτεχνολογία κ.λπ. Το 3,2% της κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχεί σε ελαιόλαδο, το 70,8% είναι φυτικές λιπαρές ουσίες και το 26% είναι ζωικές λιπαρές ουσίες.

Πηγή: olivenews.gr