ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ Α. ΔΟΓΚΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ Α. ΔΟΓΚΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ Α. ΔΟΓΚΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ

Το απόφθεγμα του Αριστοτέλη για «εκδίκηση», οι σκέψεις για παραίτηση και οι άγνωστες δίκες της Αριστοτελείας Δόγκα

«Προτιμότερο είναι να εκδικείται κανείς τους εχθρούς του από το να συμφιλιώνεται μαζί τους. Γιατί το να ανταποδίδεις αυτό που έπαθες είναι δίκαιο. Κι η αποκατάσταση του δικαίου είναι πράξη αξιέπαινη».

aristotelis

«Προτιμότερο είναι να εκδικείται κανείς τους εχθρούς του από το να συμφιλιώνεται μαζί τους. Γιατί το να ανταποδίδεις αυτό που έπαθες είναι δίκαιο. Κι η αποκατάσταση του δικαίου είναι πράξη αξιέπαινη».

Το συγκεκριμένο απόφθεγμα του Αριστοτέλη κυριαρχεί σε ανάρτηση, στις 12 Μαΐου, της 55χρονης εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα της οποίας η αγόρευση για την αποτρόπαια δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, πριν από δύο χρόνια στη Ρόδο, έχει συγκεντρώσει αντικρουόμενα σχόλια.

Η Αριστοτελεία Δόγκα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδος ΜΑΚΕΛΕΙΟ, έχει μελετήσει και το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης από το δικαστικό σώμα τις επόμενες ημέρες, έχει δεχθεί ιδιαίτερα θετικά σχόλια για «μια ανθρώπινη προσέγγιση στην υπόθεση, που ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και απαλύνει τον πόνο των συγγενών της άτυχης κοπέλας». Ομως έχει δεχθεί και επικρίσεις για «συναισθηματική ταύτιση, για έλλειψη αντικειμενικής δικαστικής κρίσης και αμεροληψία». Ακόμη δέχθηκε κριτική από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τις αναφορές της για τον «ρόλο ορισμένων δικηγόρων στις ακροαματικές διαδικασίες», με την ίδια να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από τις εν λόγω αντιδράσεις.

Η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός ήταν σύζυγος του πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠαΣοΚ και Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης (από τον Νοέμβριο του 1981 μέχρι τα τέλη Μαΐου 1989) Γεωργίου Ασημακόπουλου ο οποίος απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2013.

asimakopoulos2

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ, κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερος

Ο Γεώργιος Ασημακόπουλος του Σπυρίδωνα (1936 – 10 Σεπτεμβρίου 2013) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, γραμματέας της Κλαδικής Δικηγόρων του ΠΑΣΟΚ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης (1981 – 1989) και βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ τo 1989.

Ήταν στενός συνεργάτης των Ευάγγελου Γιαννόπουλου και Μένιου Κουτσόγιωργα, τις εποχές της παντοδυναμίας τους, με όλα όσα επακολούθησαν όσον αφορά την κατά καιρούς “δίοδό” τους και διείσδυσή τους στα κυκλώματα της Θέμιδος.

Ο Γιώργος Ασημακόπουλος γεννήθηκε το 1936 στο Καστέλλι Καλαβρύτων Αχαΐας. Ο πατέρας του Σπύρος Ασημακόπουλος ήταν ο τοπικός κομματάρχης του Γεωργίου Παπανδρέου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς και ποινικολόγους της Αθήνας. Έλαβε μέρος στους ψευδεπίγραφους και κασταστροφικούς ανένδοτους αγώνες του Γεωργίου Παπανδρέου. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στη διάρκεια της Επταετίας ως μέλος του ένοπλου ΠΑΚ, της σκοτεινής προπασοκικής οργάνωσης.

Διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδος από την κατάρρευση της Χούντας Ιωαννίδη, μέχρι το 1976, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) από το 1976 μέχρι τον Οκτώβριο του 1981, επί προεδρίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε από τους πρώτους στο Κίνημα και στη συνέχεια διετέλεσε γραμματέας της Κλαδικής Δικηγόρων, μέλος του Κλαδικού Γραφείου Επιστημόνων, μέλος του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης (ΚΕΜΕΔΙΑ), γραμματέας της Επιτροπής Σύνταξης και Διάδοσης του Προγράμματος του Κινήματος καθώς και αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Νομικής Κάλυψης.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του υοπουργείου Δικαιοσύνης από το 1981 ως το 1989 (ο μακροβιότερος στην ιστορία του υπουργείου). Στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Eπικρατείας με το ΠΑΣΟΚ.

Πέθανε από καρκίνο το 2013, σε ηλικία 77 ετών.

drastes-topaloudi

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ 

Την περίοδο 2014 -2015 ήταν Εισαγγελέας Αμαλιάδας κι όπως η ίδια είχε δημοσιοποιήσει σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχε πάλι “δεθεί” συναισθηματικά, από μκια υπόθεση ληστείας και κακοποίησης ηλικιωμένης γυναίκας στην περιοχή.

Επιπλέον εντύπωση είχε προκαλέσει περιστατικό που είχε σημειωθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμαλιάδας όταν 29χρονος κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας (στις 25 Αυγούστου 2012 στην Πάτρα) άρχισε να καθυβρίζει την εν λόγω δικαστική λειτουργό. Όλα ξεκίνησαν κατά την απολογία του συγκατηγορούμενου του όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Δόγκα ζήτησε κάποιες διευκρινιστικές εξηγήσεις. Ο 29χρονος άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται για το περιεχόμενο των ερωτήσεων προς τον συγκατηγορούμενό του και στη συνέχεια άρχισε να βρίζει την Εισαγγελέα, κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της, ενώ έσπρωξε και ένα έδρανο, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τον συγκρατήσουν. Η Αριστοτελεία Δόγκα είχε διατηρήσει τότε με αξιοθαύμαστο τρόπο την ψυχραιμία της.

Ακόμη, συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις της για την προστασία των αδέσποτων στην περιοχή της Αμαλιάδας. Είχε διατάξει προκαταρκτικές έρευνες ενώ είχε συνεργασία και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Τον Οκτώβριο του 2015 μετατέθηκε στην Εισαγγελία Θήβας. Την περίοδο της θητείας της υπήρξαν διαμαρτυρίες για απόφαση της εν λόγω Εισαγγελίας να χαρακτηριστεί ως πταίσμα η επίθεση που σημειώθηκε σε βάρος πολίτη από συνοδούς βουλευτή της «Χρυσής Αυγής». Τελικά υπήρξε παραγραφή του αδικήματος.

Με δικαστικούς να αναφέρονται σε ορθή εκτίμηση της υπόθεσης, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασαν νομικοί.

Η εν λόγω δικαστική λειτουργός το 2017 μετατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι επικεφαλής, ως αρχαιότερη, του Β’ Τμήματος Ποινικής Δίωξης.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ