Ποια είναι η πιο υγιεινή διατροφή; Οι ειδικοί δίνουν συμβουλές για βέλτιστη διατροφή και καταρρίπτουν μύθους

Ακολουθώντας μια δίαιτα που ο ειδικός Valter Longo ονόμασε «δίαιτα μακροζωίας» θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στη διάρκεια ζωής σας. (Πηγή εικόνας: iStock)

Ημεγάλη εικόνα:  Το κοσκίνισμα των διατροφικών συστάσεων έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκο. Οι ειδικοί του USC σε θέματα υγιεινής συμπεριφοράς, διατροφής και γήρανσης συζήτησαν πρόσφατα τον καλύτερο τρόπο διατροφής για βέλτιστη υγεία.

  • Κατέρριψαν επίσης ορισμένους μύθους διατροφής και παραπληροφόρηση. 
  • Η  εκδήλωση Dornsife Dialogues  πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου, με οικοδεσπότη το Κολέγιο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών του USC Dornsife.

Γιατί η δίαιτα είναι σημαντική:  Μια υγιεινή διατροφή μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, λέει η  Maryann Pentz , ειδικός στη συμπεριφορά. Η κακή διατροφή συμβάλλει σε φλεγμονώδεις διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι αυτοάνοσες διαταραχές όπως η  νόσος του Crohn και ορισμένοι καρκίνοι.

Η διατροφή επηρεάζει και την ψυχική υγεία. «Έχουμε μια καλύτερη αίσθηση της ευημερίας συνολικά εάν τρώμε σωστά, και αυτό ισχύει για ενήλικες, εφήβους και παιδιά», λέει ο Pentz, καθηγητής πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στο Keck School of Medicine του  USC .

Ποια είναι η πιο υγιεινή διατροφή; Μια πρόσφατη ανάλυση δίαιτας σε όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι όσοι ζουν περισσότερο γενικά τηρούν αυτές τις οδηγίες διατροφής:

  • Μια κυρίως χορτοφαγική ή πεσκατιανική διατροφή (θαλασσινά).
  • Μια δίαιτα πλούσια σε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη όπως ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο
  • Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Ενώ οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν αυξηθεί δημοφιλείς, ο βιογεροντολόγος  Valter Longo  συμβουλεύει να μην τις κάνετε για τη μακροζωία: «Έχω πάει παντού στον κόσμο και γνώρισα αιωνόβιους [αυτούς που ζουν μέχρι τα 100 τους]. Δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον που να λέει: «Έχω δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων».

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε:  Ανεξάρτητα από την ηλικία που ξεκινάτε, μπορείτε να προσθέσετε χρόνια στη διάρκεια ζωής σας μεταβαίνοντας από την τυπική δυτική δίαιτα σε αυτή τη «δίαιτα μακροζωίας». 

  • «Ακόμα κι αν ξεκινάτε από τα 80, [μπορείτε να προσθέσετε] 3 έως 4 χρόνια προσδόκιμο ζωής», λέει ο Longo, καθηγητής γεροντολογίας και  βιολογικών επιστημών  στο  USC Leonard Davis School of Gerontology .

Η νηστεία δεν είναι απλώς μια μόδα:  Η έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή ενός καθεστώτος νηστείας χαμηλών θερμίδων που ονομάζεται «δίαιτα που μιμείται τη νηστεία» μπορεί να  μειώσει τους κινδύνους σοβαρών ασθενειών  και ακόμη και  να αναστρέψει δυνητικά τον διαβήτη . 

Δεν χρειάζεται να τιμωρείτε τον εαυτό σας για να επιτύχετε οφέλη: Ο Longo λέει ότι η πραγματοποίηση μόνο δύο, 5 ημερών, νηστειών χαμηλών θερμίδων το χρόνο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Πώς να αλλάξετε συμπεριφορά:  Η ενστάλαξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά είναι σημαντική, αλλά μπορεί να είναι δύσκολη. Ο Pentz έχει μερικές προτάσεις:

  • Χρησιμοποιήστε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα πορτοκάλια, ως σνακ αντί για πατατάκια ή καραμέλα.
  • Προσαρμόστε τα αγαπημένα σας φαγητά αντί να τα απορρίψετε. Εάν ένα παιδί απολαμβάνει τα χάμπουργκερ, για παράδειγμα, αλλάξτε το μπιφτέκι του βοείου κρέατος με ένα μπιφτέκι ψαριού. 
  • Εισάγετε λαχανικά σε μικρές ποσότητες, όπως προσθέτοντας λίγο σπανάκι σε ομελέτα.

Προσέξτε το νερό σας:  Η ενυδάτωση είναι σημαντική, αλλά τα πολλά ανθρακούχα ποτά (ακόμη και χωρίς ζάχαρη) μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών. Ο Pentz λέει να μένετε σε ένα ή δύο κουτάκια ανθρακούχου νερού την ημέρα και να πίνετε κυρίως καθαρό νερό.