Ζώντας με τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Η καθημερινότητα των ατόμων με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο διαταράσσεται από τη συμπτωματολογία της νόσου. Για τους ασθενείς δεν είναι πάντα εύκολο να ανταποκριθούν στις καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Ζώντας με τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Συχνά συμπτώματα που οφείλονται στη νόσο του Χασιμότο, θεωρούνται από τους ασθενείς ως μέρος της ζωής και είναι κοινό το άτομο να πιστεύει ότι οφείλονται στην ηλικία, στο στρες της καθημερινότητας ή σε άλλους παράγοντες.

Η νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές. Στη συνέχεια η εκδήλωση της νόσου επιδεινώνει περαιτέρω τη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού και επιβαρύνει την υγεία των ασθενών, οδηγώντας σε σταδιακή επιδείνωση.

Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που συνδέονται με τη νόσο, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής αυτής της ομάδας ασθενών.

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι το πιο κοινό αυτοάνοσο νόσημα.

Προσβάλλει κυρίως γυναίκες (9 προς 1 σε σχέση με τους άντρες), εξαιτίας του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ των γυναικών και τις πολλαπλές ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Κατά την εξέλιξη της νόσου και μέχρι την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού, οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις που οδήγησαν στη νόσο, εκδηλώνονται με συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα.

Οι ασθενείς με Χασιμότο αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους προβλήματα όπως:

1.Κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας

2.Υπερένταση και εναλλαγές της διάθεσης

3.Μελαγχολία

4.Διαταραχές του ύπνου

5.Δυσκολία ρύθμισης του βάρους στο φυσιολογικό

6.Εφιδρώσεις και ταχυκαρδίες

7.Αίσθημα κατακράτησης

8.Απώλεια μνήμης και μειωμένη πνευματική διαύγεια

9.Γαστρεντερικές διαταραχές

10.Πόνους στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες

Η καθημερινότητα των ατόμων με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο διαταράσσεται από τη συμπτωματολογία της νόσου. Οι ασθενείς σταδιακά «συνηθίζουν» την ύπαρξη των συμπτωμάτων και σταματούν να τα παρατηρούν, θεωρώντας ότι αυτή είναι η «φυσιολογική» ροή της ζωής.

Για τους ασθενείς δεν είναι πάντα εύκολο να ανταποκριθούν στις καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Αυτό δε συμβαίνει λόγω δικής τους απροθυμίας, όπως πολλοί μπορεί να τους κατηγορήσουν, αλλά γιατί οργανικά το σώμα τους δε μπορεί να ανταπεξέλθει στο φόρτο της καθημερινότητας.

Αντιθέτως, έχει παρατηρηθεί οι ασθενείς να καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια και να πιέζουν το σώμα τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η κατάστασή τους.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, είναι ότι η νόσος του Χασιμότο έχει σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο.

Θυρεοειδής, ο Ρυθμιστής του Μεταβολισμού

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο λαιμό. Βασικός του ρόλος είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού. Επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού, καθώς ένας μεγάλος αριθμός μεταβολικών διεργασιών ρυθμίζονται από τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Αφορούν στην παραγωγή ενέργειας, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στην απέκκριση στοιχείων και υπολειμμάτων από τον οργανισμό, που δεν χρειάζονται πλέον.

Ο θυρεοειδής ρυθμίζει συνεχώς το μεταβολισμό και κυρίως την ταχύτητα που γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση και την προσαρμογή του μεταβολισμού στις καθημερινές εναλλαγές συνθηκών που αφορούν την εξωτερική θερμοκρασία, τις απαιτήσεις για ενέργεια, την πέψη και τις εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ άλλων.

Σε συνθήκες ζέστης μειώνεται η παραγωγή θερμότητας, σε συνθήκες κρύου αυξάνεται. Κατά τη διενέργεια φυσικής δραστηριότητας αυξάνονται οι καύσεις και η παραγωγή ενέργειας, ενώ μειώνονται αντίστοιχα κατά τον ύπνο. Το είδος της τροφής που τρώμε, η κατάσταση ενυδάτωσης, η έλλειψη βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, αντιοξειδωτικών έχουν άμεση επίδραση στο μεταβολισμό.

Οι προσαρμογές του μεταβολισμού στις συνθήκες που βιώνει το σώμα μας, ρυθμίζονται κυρίως από τον θυρεοειδή αδένα.

Πώς Φτάνουμε στο Σημείο να Εκδηλώσουμε Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια νόσος με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο που επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού.

Ωστόσο, η ίδια νόσος προκύπτει από μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, ελλείψεις του οργανισμού και τη διατροφή, που οδηγούν στην ανάπτυξη της.

Υπάρχουν τέσσερις κεντρικοί παράγοντες που συντείνουν στην εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου[1-12].

  • Χαμηλός μεταβολισμός (λόγω οξείδωσης και ελλείψεων σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία)
  • Αντίσταση στην Ινσουλίνη
  • Έλλειψη βιταμίνης D3
  • Ψυχογενές στρες

Οι παραπάνω τέσσερις παράγοντες, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των θυρεοειδικών κυττάρων. Επιδρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των κυττάρων του θυρεοειδούς.

Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα θυρεοειδικά κύτταρα, τους επιτίθεται και ξεκινάει μια χρόνια φλεγμονή που οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή του αδένα και στην εκδήλωση υποθυρεοειδισμού.

Ο υποθυρεοειδισμός επιβαρύνει περαιτέρω τους παραπάνω παράγοντες, μειώνει επιπλέον το μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας, επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνει την ανταπόκριση του οργανισμού στη βιταμίνη D, αυξάνει το σωματικό βάρος και επιδρά αρνητικά στη διάθεση και στις νοητικές λειτουργίες.

Το μεταβολικό υπόβαθρο που οδηγεί στην ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο, επιδεινώνεται από την ίδια τη νόσο και καταλήγει σε σταθερή επιδείνωση της υγείας.

Η χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών συχνά δεν αρκεί για να αποκαταστήσει το σύνολο των μεταβολικών διαταραχών που συνοδεύουν τη θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο.

Οι ασθενείς βιώνουν σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής τους και συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα ακόμη και όταν οι αιματολογικές τους εξετάσεις δείχνουν ότι ο θυρεοειδής τους είναι ρυθμισμένος13[1].

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και μετά τη ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού με φαρμακευτική αγωγή.

Ένα άτομο μπορεί να έχει φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH, εκδηλώνοντας ωστόσο την πλειοψηφία των παραπάνω συμπτωμάτων.

Σε αυτό το σημείο, η εξωγενής χορήγηση ορμονών, είναι ένα ζωτικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ωστόσο, η προσαρμογή που γίνεται στη φαρμακευτική αγωγή 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του έτους, δεν μπορεί να προσομοιάσει τη συνεχή και ακριβή ρύθμιση που κάνει το ανθρώπινο σώμα, με αποκρίσεις που γίνονται σε χρονικό διάστημα δευτερολέπτων.

Ακόμη και όταν ο αδένας υπολειτουργεί έως και κατά 80%, αυτό το ποσοστό μπορεί να καλυφθεί μέσα από ορμονική υποκατάσταση, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η υπολειπόμενη κατά 20% λειτουργία του αδένα, μπορεί να καλύψει κατά σημαντικό ποσοστό συνήθεις προσαρμογές του μεταβολισμού στις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί οποιαδήποτε υπολειπόμενη λειτουργία του αδένα, που να επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά σε αυτές τις αλλαγές.

Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας, η αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο πρέπει να περιλαμβάνει, μαζί με τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που τη συνοδεύουν.

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο