Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ζωντανά: Αρχίζει η εκεχειρία στη Γάζα μετά από επτά εβδομάδες πολέμου

Η τετραήμερη εκεχειρία στη Γάζα που συμφωνήθηκε από τη Χαμάς και το Ισραήλ τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά μετά από επτά εβδομάδες πολέμου.

Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και 13 αιχμάλωτοι στη Γάζα αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες, ενώ φορτηγά βοήθειας θα περάσουν επίσης στη Γάζα.

Η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται νύχτα εντεινόμενου βομβαρδισμού από «αέρα, ξηρά και θάλασσα» πριν από την έναρξη της εκεχειρίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ, λέει ο ΟΗΕ.

Μια άλλη Παλαιστίνια δημοσιογράφος, η Amal Zuhd, και μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές συνεχίζονται τη νύχτα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 220 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Περισσότεροι από 14.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. 

Photos: Displaced Palestinians return to their Khan Younis homesPalestinians walk on a street, during a temporary truce between Hamas and Israel, in Khan Younis[Saleh Salem/Reuters]Palestinians walk on a street, during a temporary truce between Hamas and Israel, in Khan Younis[Saleh Salem/Reuters]Palestinians walk on a street, during a temporary truce between Hamas and Israel, in Khan Younis[Ibraheem Abu Mustafa/Reuters]Click

Κάτοικοι της Νότιας Γάζας κατευθύνονται προς τα σπίτια τους.

Ο δημοσιογράφος Ayman al-Jadi μοιράστηκε πλάνα που δείχνει παλαιστινιακές οικογένειες να αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

«Μπορούμε να ανακτήσουμε την ψυχή μας»: Ανακούφιση και φόβος στη Γάζα ενόψει της εκεχειρίας του Ισραήλ

Κάποιοι ελπίζουν να βρουν αγαπημένα πρόσωπα που αγνοούνται, να επιστρέψουν στο σπίτι και να θρηνήσουν για τους σκοτωμένους συγγενείς. Άλλοι θέλουν απλώς να κοιμηθούν.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται μπροστά από ένα κτίριο που χτυπήθηκε από Ισραηλινό στη Λωρίδα της Γάζας στον προσφυγικό καταυλισμό Nusseirat, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023. (AP Photo/Adel Hana)
Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται μπροστά από ένα κτίριο που χτυπήθηκε από ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 [Adel Hana/AP Photo]

Από τους  Ruwaida Amer  και  Abdelhakim Abu Riash

Δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 202323 Νοεμβρίου 2023

Deir el-Balah και Fukhari, Λωρίδα της Γάζας — Μετά από περισσότερες από έξι εβδομάδες πολέμου, ο Khaled Loz ξέρει τι θέλει να κάνει όταν επιτέλους τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Θέλει να κοιμηθεί.