Πορτοκάλια Mandarin VS Clementines Μανταρίνια

Με λίγα λόγια, οι κλημεντίνες είναι μια ποικιλία μανταρινιών. Είναι ένα υβρίδιο μεταξύ μανταρινιών και γλυκών πορτοκαλιών.

Τόσο τα μανταρίνια όσο και οι κλημεντίνες είναι εσπεριδοειδή παρόμοια με τα πορτοκάλια, αλλά μικρότερα, πιο γλυκά και ξεφλουδίζονται ευκολότερα — αλλά ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ ενός μανταρινιού και μιας κλημεντίνης; Τα δύο φρούτα μοιάζουν τόσο πολύ που είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για δύο λέξεις για το ίδιο φρούτο, αλλά αυτό δεν ισχύει.

 Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τις διαφορές μεταξύ μανταρινιών και κλημεντινών όσον αφορά τη βοτανική, την εμφάνιση, τη γεύση και τη διατροφή. 

MANDARINS vs CLEMENTINES: ΒΟΤΑΝΙΚΗ

Με λίγα λόγια, οι κλημεντίνες είναι μια ποικιλία μανταρινιών. Είναι ένα υβρίδιο μεταξύ μανταρινιών και γλυκών πορτοκαλιών. Αυτό σημαίνει ότι ενώ όλα τα μανταρίνια δεν είναι κλημεντίνες, όλες οι κλημεντίνες είναι μανταρίνια.

  • Η βοτανική ονομασία των μανταρινιών είναι Citrus reticulata. Το “Reticulata” είναι μια λατινική λέξη που σημαίνει “δικτυωτό”, μια λέξη που αναφέρεται σε ένα σχέδιο που μοιάζει με δίχτυ. Στα Μανταρίνια δόθηκε αυτό το όνομα λόγω του δικτυωτού πλεγμένου σχεδίου που φτιάχνεται από το κουκούτσι τους, το σπογγώδες λευκό τμήμα μεταξύ της σάρκας και του φλοιού.
  • Η βοτανική ονομασία για τις κλημεντίνες είναι Citrus reticulata «Clementine».
  • Τα μανταρίνια είναι ένα από τα πρώτα εσπεριδοειδή – πρόγονος όλων των άλλων ποικιλιών εσπεριδοειδών που είναι εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία. Στην πραγματικότητα είναι ένα είδος μανταρινιού.
  • Ο θρύλος λέει ότι ένας μοναχός που ζούσε στην Αλγερία ανακάλυψε τις κλημεντίνες όταν συνάντησε το φυσικό υβρίδιο μεταξύ κινέζικου μανταρινιού και γλυκού πορτοκαλιού στον κήπο μανταρινιών του ορφανοτροφείου του το 1902. Η κλημεντίνη ονομάστηκε από αυτόν τον μοναχό, τον πατέρα Clement Rodier. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κλημεντίνες είναι πολύ παλαιότερες και είναι εγγενείς στην Κίνα, από την οποία σταδιακά εξαπλώθηκαν στη Μεσόγειο.
  • α μανταρίνια δεν είναι είδος πορτοκαλιού (καθιστώντας την κοινή φράση «μανταρίνι πορτοκάλι» τεχνικά λανθασμένη). Αντίθετα, είναι μια ποικιλία από μανταρίνι.
  •  Οι κλημεντίνες ονομάζονται μερικές φορές πορτοκάλια με φερμουάρ ή πορτοκάλια παιδικών γαντιών λόγω του πόσο εύκολο είναι να τις ξεφλουδίσετε. Οι κλημεντίνες Καλιφόρνια μερικές φορές ονομάζονται χριστουγεννιάτικα πορτοκάλια λόγω της εποχιακής τους διαθεσιμότητας. Οι κλημεντίνες Καλιφόρνια είναι στην εποχή τους από τα μέσα Νοεμβρίου έως τον Ιανουάριο. 
  • Το δέρμα ενός μανταρινιού είναι πιο σκούρο από το δέρμα ενός πορτοκαλιού. Η φλούδα του μανταρινιού ξεφλουδίζεται επίσης πιο εύκολα από τη φλούδα του πορτοκαλιού γιατί είναι πιο χαλαρή. Οι κλημεντίνες έχουν επίσης χαλαρό δέρμα που τις κάνει να ξεφλουδίζονται εύκολα.
  • Τόσο τα μανταρίνια όσο και οι κλημεντίνες είναι μικρότερα από τα πορτοκάλια, αν και οι κλημεντίνες είναι η μικρότερη ποικιλία μανταρινοπορτοκαλιού. Και οι δύο έχουν ένα στρογγυλό σχήμα που είναι ελαφρώς επίπεδο στην κορυφή και στο κάτω μέρος.
  • Συνήθως, ένα μανταρίνι ή η κλημεντίνη χωρίζονται σε τμήματα πιο εύκολα από ένα πορτοκάλι.

MANDARINS vs CLEMENTINES: Δοκιμή

  • Ορισμένες ποικιλίες μανταρινιού περιλαμβάνουν σπόρους και άλλες όχι. Ωστόσο, όλες οι κλημεντίνες είναι χωρίς σπόρους.
  • Και τα μανταρίνια και οι κλημεντίνες είναι πιο γλυκά από τα πορτοκάλια, αλλά η μέση κλημεντίνη είναι ελαφρώς πιο γλυκιά από άλλα μανταρίνια.

Tα μανταρίνια και οι κλημεντίνες έχουν εντυπωσιακά παρόμοια διατροφικά προφίλ, με τις κλημεντίνες να προσφέρουν ελαφρώς περισσότερη βιταμίνη C από τα μανταρίνια. Ωστόσο, τα μανταρίνια περιέχουν βιταμίνη Α, ενώ οι κλημεντίνες όχι.

  • Μια μέση κλημεντίνη περιέχει 35 θερμίδες, ενώ ένα μέσο μανταρίνι έχει 40 θερμίδες.
  • Τόσο τα μανταρίνια όσο και οι κλημεντίνες περιέχουν αμελητέες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους.
  • Τα μανταρίνια και οι κλημεντίνες παρέχουν 9-10 γραμμάρια υδατανθράκων, ένα γραμμάριο προέρχεται από φυτικές ίνες.
  • Η μέση κλημεντίνη περιέχει 36 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (40 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σας), ενώ ένα μέσο μανταρίνι περιέχει 20 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (23 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας). 
  • Ενώ οι κλημεντίνες δεν περιέχουν καμία βιταμίνη Α, τα μανταρίνια έχουν το 17 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης Α με τη μορφή ενώσεων που ονομάζονται καροτενοειδή.
  • Τόσο τα μανταρίνια όσο και οι κλημεντίνες προσφέρουν φλαβονοειδή και φαινόλες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Τώρα πρέπει να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ μανταρινιών και κλημεντινών. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχετε μια πολύ πιο λεπτή κατανόηση αυτών των διαφορών από το ευρύ κοινό. 

Όταν πρόκειται για αυτό, αυτά τα δύο φρούτα μοιάζουν αρκετά. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι οι κλημεντίνες είναι ένα είδος μανταρινιού, μια υβριδική διασταύρωση μανταρινιών με γλυκά πορτοκάλια, ενώ τα μανταρίνια είναι μια ομάδα πολλών διαφορετικών φρούτων που περιλαμβάνουν όχι μόνο κλημεντίνες, αλλά και σατσουμά, μανταρίνια και άλλες ποικιλίες. 

Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να εξηγήσετε τη σχέση μεταξύ κλημεντινών και μανταρινιών.