Τι θα συμβεί αν βάλουμε ένα κλαδάκι τριανταφυλλιάς σε πατάτα;
Στις κατάλληλες συνθήκες έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ρίζες και να αναπτύσσονται σε νέα φυτά. Βασισμένη στην κλασική μέθοδο, μία ιδιαίτερη παραλλαγή αρκετά διαδεδομένη στους ερασιτέχνες κηπουρούς είναι χρησιμοποιώντας πατάτες. Ίσως ακούγεται περίεργο αρχικά, όμως γίνεται!
Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέες τριανταφυλλιές από τις αγαπημένες μας ποικιλίες είναι ο πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα είναι τμήματα βλαστών (κλαδάκια), τα οποία κόβουμε και φυτεύουμε συνήθως σε μικρές γλάστρες.
Αν και πολλοί θεωρούν ότι αυτός ο νέος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι μύθος ή στην καλύτερη περίπτωση μία ανώφελη διαδικασία, ο πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς σε πατάτα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και μπορεί να μας δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Ας δούμε, λοιπόν, γιατί να φυτέψουμε κλαδάκια τριανταφυλλιάς σε πατάτα και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός για να δημιουργήσουμε υπέροχα νέα φυτά τριανταφυλλιάς.
1. Πώς βοηθάει η πατάτα τη δημιουργία νέου φυτού τριανταφυλλιάς;
Όλα τα μοσχεύματα χρειάζονται υγρασία για να ριζώσουν. Η χρήση της πατάτας βοηθά τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς να διατηρούν καλύτερα την υγρασία τους στη βάση του μοσχεύματος.
Με αυτόν τον τρόπο, λόγω συνεχούς υγρασίας, βελτιώνεται ο σχηματισμός νέων ριζών και αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν θέλουμε να φυτέψουμε το μόσχευμα απευθείας στο έδαφος.
Η πατάτα παρέχει την απαραίτητη υγρασία σε ένα περιβάλλον που είναι αρκετά δύσκολο να διατηρούμε διαρκώς υγρό, όπως για παράδειγμα σε αμμώδη εδάφη.
2. Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς σε πατάτα για να δημιουργήσουμε νέα φυτά;
Η διαδικασία της φύτευσης κλαδιού τριανταφυλλιάς σε πατάτα βασίζεται στον πολλαπλασιασμό φυτών με μοσχεύματα και έχει πολλές ομοιότητες.
Αρχικά, παίρνουμε μία στρογγυλή πατάτα και σκάβουμε μία τρύπα ελαφρά μικρότερη από το πάχος της τομής του μοσχεύματος. Κόβουμε βλαστούς (μοσχεύματα) τριανταφυλλιάς μήκους 20 εκατοστών και πάχους περίπου 1 εκατοστού, δημιουργώντας τομή με γωνία 45 μοιρών.
Διατηρούμε δύο-τρία φύλλα στην κορυφή του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και απομακρύνουμε τα χαμηλότερα φύλλα. Ξύνουμε ελαφρά στο πλάι της βάσης του μοσχεύματος σε ύψος 1 εκατοστού, βουτάμε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό και στη συνέχεια σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας.
Καρφώνουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς στην πατάτα και το φυτεύουμε στο χώμα ή σε γλάστρα σε βάθος 10 εκατοστών ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα. Μία καλή αναλογία χώματος για τη γλάστρα είναι να αναμίξουμε ίσα μέρη από κομπόστ, τύρφη και περλίτη.
Διατηρούμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς με την πατάτα σε δροσερό και φωτεινό μέρος, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Μετά από διάστημα 2-3 μηνών, το φυτό της τριανταφυλλιάς θα έχει αναπτύξει ρίζες που θα διαπεράσουν την πατάτα η οποία σταδιακά θα αφυδατώνεται. Εφόσον τα καταφέρουμε μέχρι εδώ, θα έχουμε δημιουργήσει ένα καινούριο φυτό τριανταφυλλιάς στον κήπο μας ή στη γλάστρα που το έχουμε φυτέψει.