Πώς και Πότε κάνουμε το κλάδεμα της λεμονιάς

κλαδεμα λεμονιας

Αν και σε πολλούς κήπους θα συναντήσουμε λεμονιές που δεν κλαδεύονται, το κλάδεμα αποτελεί σημαντική εργασία στην καλλιέργεια της λεμονιάς, για την ανάπτυξη του φυλλώματος του δέντρου, καθώς και για να μας δώσει περισσότερα λεμόνια.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη κλαδέματος, το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια λεμονιάς και το κλάδεμα καρφορίας που γίνεται σε λεμονιές που έχουν μπει σε πλήρη καρποφορία. Η λεμονιά, λόγω της τάσης της να αναπτύσσεται πιο ελεύθερα, χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα και όχι τόσο αυστηρό όσο γενικά συνηθίζεται στα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα. Ας δούμε αναλυτικά ποια εποχή κλαδεύουμε τις λεμονιές και με ποιο τρόπο για να τις ανανεώσουμε και να απολαμβάνουμε περισσότερα λεμόνια.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις λεμονιές μας;

Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων λεμονιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα, ενώ τo κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Η περίοδος αυτή αποτελεί την κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα, καθώς η παραγωγή των όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί, ενώ παράλληλα δεν επικρατούν συνθήκες υψηλής υγρασίας που συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως η κορυφοξήρα. Επομένως, ανάλογα την περιοχή, το κλάδεμα της λεμονιάς γίνεται μετά το τέλος της καρποφορίας, σε περίοδο που οι λεμονιές έχουν λίγους καρπούς πάνω στο δέντρο. Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τις λεμονιές, και γενικότερα τα εσπεριδοειδή, μεσα στο χειμώνα γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν και να ξεραθούν.

Πώς κλαδεύουμε τις λεμονιές κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση;

Τα νεαρά δενδρύλια λεμονιάς πρέπει να κλαδεύονται για να πάρουν το κυπελλοειδές σχήμα που είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κλάδέματος. Επιλέγουμε 3-5 κεντρικούς βλαστούς που πάνε προς τα πάνω για να αποτελέσουν τους κύριους βραχίονες του δέντρου. Αν και οι ακλάδευτες λεμονιές ξεκινούν να καρποφορούν πιο νωρίς και δίνουν αρχικά πλούσιες σοδειές, πρέπει να κλαδεύονται κατά τα πρώτα χρόνια φύτευσης, προκειμένου να γίνει η διαμόρφωση του κυπελοειδούς σχήματος.

Αν οι λεμονιές δεν κλαδευτούν ελαφρά κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στο χωράφι, στα επόμενα στάδια ανάπτυξης θα χρειαστούν πολύ αυστηρό κλάδεμα . Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, το αυστηρό κλάδεμα θα καθυστερήσει την είσοδο των δέντρων σε καρποφορία και θα συντελέσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής για τα επόμενα χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε οικονομική ζημιά για τον καλλιεργητή της λεμονιάς.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές για το κλάδεμα της λεμονιάς;

Οι λεμονιές χαρακτηρίζονται από την τάση να παράγουν βλαστούς μεγάλου μήκους, αδύνατους και λεπτούς που σπάνε σχετικά ευκολα. Για το λόγο αυτό, είναι καλό κάποιοι από αυτούς να αφαιρούνται και κάποιοι άλλοι πλάγιοι βλαστοί να μικραίνουν σε μήκος για να δυναμώσει η υπόλοιπη βλάστηση. Τα χαμηλά περιφερειακά κλαδιά της λεμονιάς, που ονομάζονται ποδιές, δεν πρέπει να αφαιρούνται καθώς είναι τα πλέον παραγωγικά και μας χαρίζουν μεγάλη καρποφορία. Ενδεχομένως έχουμε παρατηρήσει ότι οι λεμονιές δίνουν ζωηρούς βλαστούς στο κέντρο της κόμης τους, τους γνωστούς λαίμαργους. Αν δεν κλαδέψουμε επιμελώς το εσωτερικό μέρος της κόμης της λεμονιάς γεμίζει από κλαδιά που διασταυρώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν συνθήκες μειωμένου φωτισμού και αερισμού.

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς;

Σε γενικές γραμμές, το κλάδεμα της λεμονιάς πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια και πρέπει να είναι σχετικά ελαφρύ, αφαιρώντας 10-20% της φυλλικής επιφάνειας διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί το δέντρο. Κατά τo κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς, διατηρούμε τους κεντρικούς βλαστούς της λεμονιάς στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που πολλές φορές φεύγουν ψηλότερα από το βασικό σχήμα του δένδρου της λεμονιάς. Οι ποδιές της λεμονιάς, που είναι πολύ παραγωγικές όπως ειπαμε, θα πρέπει να κλαδεύονται ελαφρά για όσο διάστημα δίνουν καλή καρποφορία. Τότε, τις αφαιρούμε και αφήνουμε άλλες ποδιές της λεμονιάς που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν.

Καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της λεμονιάς

Μετά το κλάδεμα της λεμονιάς, είναι πολύ σημαντικό να ψεκάζουμε το φύλλωμα της λεμονιάς με διάλυμα χαλκού και να αλοίφουμε τις μεγάλες τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

mistikakipou.gr